Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Märta Stenevis kritik mot Dadgostars ultimatum

Nooshi Dadgostars två alternativ till regeringen.
Bostadsminister Märta Stenevi vill inte släppa in Vänsterpartiet i förhandlingarna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Nooshi Dadgostar har gett Stefan Löfven fram till torsdag förmiddag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet har under onsdagen försökt pressa Centerpartiet och Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

På torsdagen löper tidsfristen ut för Vänsterpartiets ultimatum till Stefan Löfven.

Nooshi Dadgostar har under onsdagen försökt pressa Centerpartiet – och hon kritiseras nu av bostadsminister Märta Stenevi.

– Det är inte särskilt konstruktivt, säger MP-språkröret.

Samtidigt är V redo att fälla regeringen med SD:s stöd – något de tidigare varit osäkra på, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Stefan Löfven har fram till torsdag förmiddag att svara Vänsterpartiet, annars drar de tillbaka sitt stöd för regeringen. Det var V-ledaren Nooshi Dadgostars ultimatum till statsministern på tisdagen.

– Vi behöver komma till ett avslut i den här frågan. Därför har jag sagt att statsministern får antingen dra tillbaka lagförslaget eller sätta sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Hon fick snabbt svar från justitieminister Morgan Johansson, ansvarig minister för förslaget om fri hyressättning i nyproduktion av bostäder, som avfärdade kravet som oseriöst och meddelade att regeringen inte kommer att ge ytterligare besked i frågan.

Nu uttalar sig även bostadsminister och MP-språkröret Märta Stenevi.

– Om Vänsterpartiet vill göra gemensam sak med Sverigedemokraterna är det upp till dem, så får vi se hur de andra partierna agerar. Jag är mest bekymrad över alla som nu är oroliga för att förslaget skulle innebära kraftigt höjda hyror, när det inte överhuvudtaget kommer påverka hyressättningen i befintligt bestånd, säger hon.

Pressar Centerpartiet

Nooshi Dadgostar har under onsdagen upprepat att hon vill sitta ner med Annie Lööf för att kompromissa och ”lösa frågan”. Vänsterpartiet hävdar att bollen nu ligger hos Centerpartiet och att de annars är skyldiga till att driva fram en regeringskris.

https://twitter.com/dadgostarnooshi/status/1405115279688994816

Men enligt Märta Stenevi kommer det inte bli några förhandlingar med Vänsterpartiet.

– Förhandla lagstiftning och regeringens förslag gör vi inom januariavtalet. Det är där vi har vår överenskommelse kring regeringsbildningen, säger hon.

Miljöpartiet har öppnat för att regera med Vänsterpartiet efter nästa val. Om de går vidare nu, vad får det här för konsekvenser för relationen till Vänsterpartiet?

– Jag tycker att det är ett tråkigt sätt att agera. Det är inte särskilt konstruktivt. Miljöpartiet går till val på vår politik och beroende på hur rösterna faller är det en diskussion vi tar då, säger Märta Stenevi.

”Teknikaliteter”

Om Vänsterpartiet ska gå vidare med en misstroendeförklaring behöver de hjälp från ytterligare ett parti för att samla tillräckligt många mandat, men Moderaterna och Kristdemokraterna har hittills synat utspelet. Enligt KD-ledaren Ebba Busch bör Nooshi Dadgostar visa att hon menar allvar genom att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna.

SD kan också välja att väcka misstroende på egen hand, vilket Jimmie Åkesson poängterade på tisdagen. Men för att agera vill man först ha Moderaternas välsignelse, enligt Expressens uppgifter. Och det bygger mycket på vad Vänsterpartiet ger för besked på torsdagen, när tidsfristen löper ut.

Nooshi Dadgostar har inte velat ha Sverigedemokraternas stöd för att väcka misstroende, men hon har däremot inte stängt dörren för att fälla statsministern om SD tar initiativ till en omröstning.

Nu har partiledningen bestämt sig för att man kan fälla regeringen med SD:s stöd, rapporterar Sveriges Radios Ekot. kravet är att M och KD är med.

Morgan Johansson (S) svarar på V:s hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.