Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot Stenevi: ”Hur lågt kan nivån nå”

Märta Stenevis svar om klanerna till Johan Pehrson
Märta Stenevi (MP).
Foto: Riksdagen
Johan Pehrson (L).
Foto: Riksdagen
Per Brinkemo.
Foto: Martin Olson

I en riksdagsdebatt på onsdagen tog Liberalernas Johan Pehrson upp kriminella klaner som han kallade en ”medeltida företeelse” – och frågade om Miljöpartiet var beredda att kämpa mot dem.

– Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan, svarade MP-språkröret Märta Stenevi.

Nu riktas kritik mot ministerns uttalande.

På onsdagen öppnades Sveriges riksdag efter sommaren. Som vanligt innebar det debatt. Bland annat möttes Miljöpartiets språkrör – tillika Sveriges jämställdhetsminister – Märta Stenevi och Liberalernas Johan Pehrson.

Den sistnämnde tog upp arbetet för att motverka de kriminella klaner som finns i Sverige, och riktade sig till Stenevi och frågade om Miljöpartiet ör redo att ”denna medeltida företeelse som sätter klorna i människors frihet”.

– Vi är beredda att bekämpa alla organiserade brottsliga strukturer, vare sig vi kallar dem gäng, mc-klubbar eller klaner, svarade Märta Stenevi.

Stenevi: ”Jag tillhör en klan”

Pehrson fortsatte:

– Fru talman, det gläder mig att Miljöpartiet nu kan ta detta i sin mun. Vi har strukturer i utsatta områden som hör hemma i medeltiden, som vi måste möta med kraft. De dränerar våra välfärdssystem, de begår brott, de hotar, de utpressar och de ser till att människors frihet berövas.

Märta Stenevi svarade:

– Så är det ju. Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan. Fantastisk klan. Har ingenting med organiserad brottslighet att göra, kan jag säga. De strukturer som ägnar sig åt organiserad brottslighet, oavsett vad man bottnar i för gemenskap, ska motverkas. Det finns mc-gäng, det finns gäng som bygger på kompisskap och det finns en rad andra strukturer för detta. De ska bekämpas.

Märta Stenevi specificerade inte vad för klan hon menar att hon tillhör.

Kritiken: ”Hur lågt kan nivån nå?”

Det dröjde inte länge innan MP-toppen fick kritik för sitt uttalande. Författaren Per Brinkemo, skribent på Bulletin och som skrivit två böcker om klaner, skriver på Twitter:

”Vi har alltså en partiledare, Märta Stenevi, som i plenisalen säger: 'Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan. En fantastisk klan. Jag har ingenting med organiserad brottslighet att göra.' Hur lågt kan nivån nå i Sveriges riksdag?”

https://twitter.com/PerBrinkemo/status/1438154546216329217

Journalisten och historikern Johan Romin skriver:

”Här skojar @martastenevi bort ett av de största problemen i det svenska samhället, de kriminella klaner som terroriserar samhället, mördar människor och gör andra människor livrädda.”

Kristdemokraternas Johan Ingerö gick också han till angrepp mot Stenevi och menade att MP är ”fortsatt stendöva för detta problem”.

Löfvens presenter och Dadgostars och Lööfs bråk – så var partiledardebatten

Panelen diskuterar partiledardebatten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.