Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marscherar mot Trump - på Pridefestivalen

Democrats Abroad Sweden under prideparaden i Stockholm 2016. Foto: Democrats Abroad Sweden
För en vecka sedan meddelade USA:s president Donald Trump att han vill förbjuda transpersoner i det amerikanska försvaret. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Föreningen Amerikanska Demokrater i Sverige marscherar under Pride för att kritisera Trumps beslut om att förbjuda transpersoner i den amerikanska militären.

– Donald Trump drar tillbaka många av vinsterna vunna under Obama administrationen och vi måste stå emot, säger ordförande Alex Lange.

De kallar det för en "attack mot HBTQ+ amerikaner" och Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad Sweden, säger att man måste visa motstånd.

– Det kom helt plötsligt. Trumps beslut att förbjuda transpersoner från den amerikanska militären är en kraftig påminnelse om hur skör processen är och att vi måste fortsätta att stå upp och tala ut för HBTQ rättigheter. Det är därför som Democrats Abroad Sweden medverkar i Pride-parader runtom i Sverige.

Som en del i en global "Resistance Summer" - kampanj så tar organisationen del i prideparader i både Stockholm och Malmö och marscherade tidigare under Göteborg Pride. Allt för att visa sitt missnöje mot den sittande presidenten.

 

LÄS MER: Trump förbjuder transpersoner i militären – men får mothugg

 

– Trots att han säger att han är en "riktig vän" av HBTQ+ samhället, så drar Donald Trump tillbaka många av vinsterna vunna under Obama administrationen, och vi måste stå emot. HBTQ+ rättigheter är mänskliga rättigheter, säger Lange.

– Vi är med i år för att stå emot Trumps politik, säger Lange som säger att det i USA finns "starka krafter" som motarbetar HBTQ frågor.

– I Sverige är det ju så att landet vill vara framstående i den här frågan, men i USA finns det kvar att många är emot HBTQ rättigheter.

"Fortsätta kampen"

Democrats Abroad är det officiella demokratiska partiorganisationen för amerikaner som bor utanför USA och har över 2 000 medlemmar i Sverige. Organisationen har även skild avdelning som jobbar med att representera och lyfta upp HBTQ-frågor inom partiet.

– Man får inte glömma hur viktigt det är att fortsätta kampen och inte ta för givet HBTQ rättigheter.