Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MARSCHEN MOT KAOS

Sverigedemokrater på marsch. Många har slutit upp på första maj 2004 för att demonstrera i Perstorp. Men på många håll har sverigedemokraterna haft svårt att fylla sina stolar i kommunfullmäktige efter avhopp och uteslutningar.
Sverigedemokraterna jublade på valnatten i september 2002. Landets största parti utanför riksdagen, och 50 mandat i 30 kommuner.
Framtidstron var enorm - satsningen mot riksdagen kunde börja.
Men Expressens granskning av främlingsfientliga sverigedemokraterna visar på ett parti i gungning.
På en rad platser i landet har en röst på sd blivit helt värdelös, eftersom företrädarna hoppat av eller uteslutits - och lämnat en tom fullmäktigestol efter sig.
- Maktkamp och interna strider. - Rasistiska uttalanden. - Avhopp och uteslutningar. - Få eller inga motioner alls i många av kommunerna där man har mandat. - Brottslighet. Sverigedemokraternas mandatperiod har varit minst sagt stormig. Ändå satsar partiet för fullt på riksdagen efter valet 2006 - ett parti som på många håll inte ens lyckats med kommunalpolitiken. Under förra mandatperioden kritiserades sd ofta för att deras representanter varit inaktiva i kommunfullmäktige. Men efter valet 2002 lovade dåvarande partiledaren Mikael Jansson bättring: - Det är inget vi ska fortsätta med, vi ska förvalta de här platserna väl, sa han till Expressen på valnatten. I dag har vi facit. Här är några av sd:s alla mörka hållpunkter under mandatperioden som gått: Övre rad, vänster till höger: UTESLÖTS. Björn Lennartsson, fullmäktige i Askersund. UTESLÖTS. Göran Hagberg, fullmäktige i Kristinehamn. UTESLÖTS. Per Emanuelsson, sd i Göteborg. Nedre rad, vänster till höger: UTESLÖTS. Ex-partisekreteraren Jimmy Windeskog. HOPPADE AV. Frank Alsén, fullmäktige i Karlskrona. NY PARTILEDARE. Jimmie Åkesson ska putsa på sd:s fasad. Till höger: LÄMNADE PARTIET. Linda Hedqvist, fullmäktige i Arvika.

"Förbannade blåneger

"Ooaaaaa... blåneger... sluta spela den där förbannade blånegern... ooaaaa, förbannade negerdjävlar som håller på å rapar å bölar som ena djävla kalvar. Kan du inte sluta med de där förbannade tramset... svenska folket, jag vill inte höra sån där djävla dynga. Fattar du det?" Meddelandet rings in på Radio Örebros telefonsvarare av sd:s fullmäktigerepresentant i Askersund, Björn Lennartsson. Han utesluts efter detta ur partiet, 20 augusti 2003. Det finns ingen ersättare, sd-stolen i fullmäktige har därför varit tom sedan dess. Tidigare har Lennartsson även fått sparken från jobbet som verkstadsmekaniker på Aspa Bruk efter rasistiska utspel. Vid ett annat tillfälle kastade han en tårta i ansiktet på en pastor i Askersunds pingstkyrka som hade gömt flyktingar. - Jag är en frispråkig person, det var några uttalanden jag gjorde som fick partiet att tycka att jag inte var lämplig att företräda dem, säger Lennartsson i dag. En del av dem tog avstånd från mig, men inte alla. Det var inte enhälligt.

Förnekar förintelsen

Även i Kristinehamn saknar sd representant i fullmäktige, sedan Göran Hagberg uteslöts i oktober 2003, och numera sitter som politisk vilde. Orsaken var ett brev Hagberg skickade till kulturdepartementet där han ifrågasatte att förintelsen ägt rum. Naturligtvis besvärande för sd som försöker visa upp en "ren och snygg" fasad. Nu säger Hagberg att det var svårt, i princip omöjligt, att ägna sig åt politik under åren i sd. - Jag trodde de skulle föra politik för Sveriges bästa, men det var bara en kamp internt för att komma upp i partiledningen. Det var inbördes strider hela tiden, det var ingen ro att jobba med de viktiga frågorna. - Det märker man ju nu också. De säger att de ska starta upp verksamheten i Kristinehamn på nytt, men fullmäktigeersättaren har jag inte ens sett på ett enda möte. De verkar inte alls intresserade av kommunpolitiken, det tycker jag är svagt.

Samarbete med känd rasist

Sverigedemokraterna inleder under 2003 ett samarbete med en ny finansiär, belgiske miljonären Bernard Mengal. Det avslöjas snart att Mengal är en känd rasist och antisemit. Han har bland annat gett ut en bok där invandrare kallas "negroida barbarer". Han kallar också FN:s konvention om mänskliga rättigheter för "katastrofal och skändlig". Mengal bidrar med flera hundratusen kronor till sverigedemokraternas satsning på EU-valet. ... December 2003. Partiorganisatören Tommy Funebo lämnar partiet i protest mot bland annat Mengal-pengarna, och mot vissa partikamraters uppträdande i samband med en födelsedagsfest där det, enligt Funebo, förekommit nazihälsningar och "vit makt"-musik.

"Ryggradslösa kräken"

I januari 2005 lämnar Frank Alsén, fullmäktigeledamot i Karlskrona, både partiet och fullmäktige med buller och bång: - Jag lämnar fullmäktige för att jag far så djävla illa av att tvingas träffa de där ryggradslösa kräken en gång i månaden, sa Alsén i BLT om de andra ledamöterna. Sd har ingen ersättare i Karlskrona. Alséns fullmäktigestol gapar därför tom resten av mandattiden.

Grips vid större bråk

Ulf Blomström, som sitter för sd i fullmäktige i Burlöv, grips av polis i samband med ett större bråk utanför Malmö 1 februari 2005. Han tar timeout från politiken. Hans plats står fortfarande tom. ... Reine Wikström, ordförande i sd Mölndal, uppmanas av ledningen att avgå den 3 mars 2005. Detta på grund av hans tidigare engagemang i öppet nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Exmoderat till attack

Ett av partiets starka namn, förre moderaten Sten Andersson, går till hård attack mot att nazister - "halvbruna" som han själv kallar det i sitt öppna brev i sd:s partitidning - inte rensats ur partiet. "Tack och lov uppdagades de flesta först efter valet och erforderliga åtgärder vidtogs", skriver Andersson. ... 8 maj 2005. "Förnyarna" tar över makten. Vid riksårsmötet beslutas att Jimmie Åkesson, 26, ska ta över partiledarskapet från Mikael Jansson, som tillhör den så kallade "bunker-falangen". ... Ett av "förnyarnas" första drag blir att utesluta Per och Lars Emanuelsson, tidigare ordförande och vice ordförande i sd Göteborg. Bröderna har då gjort ett valutskick till hushållen i Bergsjön, där man lovar att verka för att Bergsjön "delas upp i en mångkulturell och en homogen del", och göra "allt för att motverka integrationen". ... Linda Hedqvist, fullmäktigeledamot i Arvika, döms till tre månaders fängelse för övergrepp i rättssak. Brottet begicks 2003. Hedqvist lämnade partiet och flyttade från Arvika redan 2004. Ingen sd-ersättare finns. Stolen står tom. ... Förre partisekreteraren och kommunfullmäktigeledamoten Jimmy Windeskog i Trollhättan utesluts ur sd efter att han kommenterat partikamraten Tony Wiklanders indiska adoptivbarn på sin blogg 30 september 2005: "Sd brukar ju ofta påtala att man kämpar emot det mångkulturella samhället, vilken trovärdighet har vi som parti när inte ens vice partiordförande verkar avvisa mångkulturen?". ... Som partiledaren Mikael Jansson alltså uttryckte det på valnatten 2002: - Vi ska förvalta de här platserna väl. RESEARCH: PETER KARLSSON

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!