Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Kravallpolis står uppställd i Iran. Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURESKravallpolis står uppställd i Iran. Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURES
Kravallpolis står uppställd i Iran. Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURES

Marmar: Svårt att nå familjer i Iran

Publicerad

Marmar Moshfeghi är exiliranier och medlem i Liberalerna. 

Hon berättar om svårigheterna att nå familj och vänner sen regimen blockerade flera sociala medier.

– Det är otroligt svårt att nå fram och många oroar sig för sina familjer. Jag tror protesterna är en bra början för att Iran ska nå demokrati men regeringen måste släppa blockeringen av sociala medier, säger hon.

Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige protesterar mot våldet i Iran.

De senaste dagarnas protester i Iran har lett till flera dödsfall i landet. Under onsdagen rapporterades att dödssiffran stigit till över 20. 

Och under onsdagen har tusentals iranier i demonstrationer i en rad städer till stöd för regeringen. Samtidigt har revolutionära gardet, iranska regimens elitstyrka, satts in i tre av landets provinser med uppgift att trycka ned protesterna

Demonstrationerna började som en reaktion på höjda matpriserna men har utvecklats till att handla om hur landet styrs. 

Regimen har svarat med att sätta in polis mot demonstranterna och blockera sociala medier plattformen Instagram och den populära appen Telegram.

Uppsalabon Marmar Moshfeghi är exiliranier och medlem i Liberalerna. Hon berättar att hon och hennes vänner och släktingar kommunicerat mycket via just Telegram. 

– Telegram är mycket populärt eftersom säkerheten är hög och den användes framför allt för att skicka meddelanden till varandra. Samtidigt fungerade den som en slags blogg och många använde den för att sprida sina åsikter. Många hemmafruar fick chansen att tjäna pengar genom appen, bland annat genom att sälja mat, och nådde ut till sina kunder via Telegram och Instagram. Tidigare var apparna öppna för folket, eftersom presidentanhängare och så kallade reformister använde dem för att få människor att rösta på dem i senaste valen, men nu när folket protesterar även mot dem så har apparna stängts ned.

En kvinna bär stenar vid protester mot regeringen i Teheran.Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Allt du behöver veta om protesterna i Iran 

Svårt att nå familj och vänner

Nu beskriver hon att det är mycket svårt att nå familjen och vännerna i Iran.

– Mina föräldrar bor i en stad där tillgången till internet är något bättre, där har protesterna inte varit så kraftiga. Men jag har vänner och familj i andra städer, som huvudstaden Teheran och där är det otroligt svårt att nå fram. Jag oroade mig mycket för en vän som driver en bokhandel i ett område där protesterna varit kraftiga. Till sist fick jag tag i honom och han berättade att han mådde bra, men tillgången till internet är väldigt dålig och många exiliranier oroar sig över sina anhöriga, berättar Marmar Moshfeghi.

Hon ser hoppfullt på protesterna och hoppas att de kommer innebära sociala och ekonomiska förbättringar i landet.

– Det är första gången som jag ser en protest som riktar sig mot både konservativa och reformister. Det är ett uppror mot hela systemet. Jag vet inte om landet kommer få sin frihet och sina sociala rättigheter men det är en god start.

– Regeringen måste släppa blockeringen av sociala medier – Iran behöver kontakt med hela världen, säger hon.

Demonstration utanför iranska ambassaden i Paris.Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: USA kräver krismöte i FN:s säkerhetsråd 

Besviken på europeiska världsledarna

Moshfeghi säger att hon är besviken på hur de europeiska världsledarna agerat. 

– De måste göra mer, det är egentligen bara Trumpadminstrationen som som uttalat sig kraftfullt. När Mellanöstern och Iran ropar efter demokrati är de västliga demokratierna antingen tysta eller svarar för sent, säger Marmar Moshfeghi.

 

Margot Wallström.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Från flera håll har utrikesminister Margot Wallström (S) fått kritik för att ha varit otydlig kring hur den iranska regimens har agerat i samband med protesterna. På onsdagen intervjuades hon i Expressen TV om sin syn på situationen i Iran. 

– Det är väldigt viktigt att man respekterar yttrandefriheten och rätten att demonstrera och avstår från våld. Det är helt oacceptabelt det som har skett med dödande av i alla fall ett 20-tal personer så här långt. Och det har vi uttalat, det har jag uttalat, och det har också EU uttalat, säger hon.

Margot Wallström säger att hon framfört det budskapet till regeringen i Iran.

– Vi har framfört officiellt att vi protesterar mot det våld som utövas samt att det förekommer massarresteringar och inskränkningar i yttrandefriheten.

 

LÄS MER: Polis ihjälskjuten vid protesterna 

"Vill inte recensera Trump"

Donald Trump har uttalat sitt stöd för demonstrationerna och har kritiserats för det. Margot Wallström uppger att hon inte vill recensera USA:s agerande i Iranfrågan.

– Jag tänker inte recensera den amerikanska presidentens uttalanden. Jag menar att EU varit väldigt tydliga i att det här är en del av vår ständiga dialog med Iran, att det är oacceptabelt med våld och dödande, att man har rätt att demonstrera och rätt att uttrycka sina åsikter, inklusive sin önskan att se mer av frihet i Iran. Och vi måste fortsätta den här dialogen och vi behöver fortsatt se till att människors önskningar blir hörda.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag