Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Markusvinsa varmaste platsen i Europa

Ju längre norrut, desto varmare väder. Helgen inleddes med värmerekord i Norrbotten - och hettan väntas hålla sig kvar under helgen. 

I fredags var Markusvinsa, söder om Pajala i Tornedalen den varmaste platsen i Europa. Där uppmättes hela 33,5 grader, rapporterar enligt SR Norrbotten. Temperaturen där beräknades ligga kvar över 30 grader under helgen, samtidigt som risken för åska ökar.

 I Östersund väntas temperaturen stiga till cirka 28 grader, i Stockholm till 24 grader medan 

Inte ovanligt

 Malmöborna får nöja sig med 19 grader.

 De höga temperaturerna i de norra delarna av landet må låta förvånande, men enligt SMHI är de inte så ovanliga.

 – Nej, jag vill minnas att det särskilt de senaste två åren har varit varmt i Norrland, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Kall luft på gång

 Att det samtidigt är svalt i de södra delarna är bara en slump.

 – Det råkar blåsa riktigt varma vindar från öst över Norrland på samma gång som det blåser kalla atlantvindar över södra Sverige, förklarar Hagenblad.

 Redan under söndagen väntades temperaturerna i norr och söder växla igen.

 – Det kommer kall luft både från norr och söder. Så Norrland blir betydligt svalare, runt femton grader och lite skurar, medan det i söder blir lite soligare och därmed också varmare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.