Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Markus, 40 testades i ett coronatält

Infektionsöverläkare Björn Olsen om hur det är att drabbas av Covid-19
Markus Sjöqvist och hans familj blev sjuka efter semestern i Italien.Foto: Privat
Markus Sjöqvist ringde omgående till sjukvårdsupplysningen 1177. Där meddelade de att familjen skulle testas i ett tält som satts upp utanför Huddinge sjukhus på onsdagen.Foto: Privat
Personal sanerar en båtfärja i Venedig.Foto: CLAUDIO FURLAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Markus Sjöqvist och hans familj blev sjuka efter semestern i Italien. 

Nu har de blivit testade i ett coronatält på Huddinge sjukhus – och i dag kom provsvaret som var negativt. 

När Markus Sjöqvist och hans familj landade i Stockholm i måndags kväll hade hans fru redan börjat känna sig sjuk. Deras yngste son insjuknade också och snart var hela familjen sjuka. 

Familjen hade varit på semester i italienska Venetoregionen och dess huvudstad Venedig. I Italien, och främst i norra landet, har över 3 000 personer smittats. Av de svenskar som smittats har många varit i norra Italien. 

Markus Sjöqvist ringde omgående till sjukvårdsupplysningen 1177. Där meddelade de att familjen skulle testas i ett tält som satts upp utanför Huddinge sjukhus på onsdagen. 

– De topsade oss i näsan och provet ska analyseras ett dygn. Vi fick en speciell tid och så körde vi upp precis framför tältet. 

Markus Sjöqvist tycker att det ska bli skönt att få resultaten och veta vad de har att förvänta sig. 

– Själva symptomen är ju inte värre än en vanlig säsongsinfluensa. På det sättet är det ingen större dramatik. Men med tanke på vad det innebär i form av att hålla sig hemma och att inte riktigt kunna leva normalt är det klart att det vore skönt att få beskedet att det här inte är ett coronavirus. 

Vid strax efter lunch fick familjen beskedet att testerna var negativa – de har alltså inte smittats av corona-viruset. 

Vården agerade snabbt 

När familjen hörda av sig till vården fick de order om att de skulle hålla sig hemma, inte ta emot besök och – om inte alla i familjen varit smittade – vara noggranna med hygienen och inte använda samma lakan och handdukar. 

– Jag tycker att vården verkar ha gjort vad som förväntas av dem. De har tagit det på stort allvar och snabbt fått upp rutiner. 

Markus Sjöqvist, som är kommunikationschef på Apoteket AB, stannar hemma från jobbet under tiden han är sjuk. Men Apoteket har inga restriktioner för de som besökt smittoområden.

– Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, att ta kontakt med 1177 som gör en bedömning. Vi vill aldrig ha sjuka människor och det är viktigt att man följer de rekommendationerna.

Fortsatt ökad spridning av coronavirus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.