När jägaren hade fällt puman upptäckte han att djuret hade tänder i nacken. Foto: APNär jägaren hade fällt puman upptäckte han att djuret hade tänder i nacken. Foto: AP

När jägaren hade fällt puman upptäckte han att djuret hade tänder i nacken.

 Foto: AP
Det är inte så ovanligt att djur föds med extra kroppsdelar. 2014 föddes en kalv med två huvuden på en gård i Halland. Foto: PrivatDet är inte så ovanligt att djur föds med extra kroppsdelar. 2014 föddes en kalv med två huvuden på en gård i Halland. Foto: Privat

Det är inte så ovanligt att djur föds med extra kroppsdelar. 2014 föddes en kalv med två huvuden på en gård i Halland.

 Foto: Privat

Märkliga puman förbryllar forskarna

Publicerad

Här har du en berättelse att sätta tänderna i!

När en jägare fällt en puma i USA såg han det märkliga – djuret hade tänder i nacken.

Fyndet förbryllar experterna som aldrig sett något liknande.

– Det är helt fantastiskt att djuret kunnat överleva så länge med den här typen av missbildning, säger Jennifer Jackson på Idaho Fish and Game till Idaho State Journal.

Inga ögon i nacken, men åtminstone tänder. Det var vad en jägare på gränsen mellan Idaho och Utah såg efter att ha fällt en puma förra veckan.

När jägaren undersökte puman – som ska ha attackerat en hund i närheten av Preston, Idaho – gjordes den märkliga upptäckten: Den hade fullt utvecklade tänder och morrhår uppe på huvudet.

CNN kallar fyndet bisarrt och monstruöst, och myndigheter inom området säger att de aldrig set något liknande.

– Det får oss att klia oss i huvudet, säger vilddjursbiologen Zach Lockyer till lokaltidningen Idaho State Journal.

– Det är en bisarr situation och ett bisarrt foto, säger han vidare om den bild på djuret som publicerats.

Dock har experter lämnat flera teorier om vad som kan ligga bakom den märkliga utväxten.

"Helt fantastiskt"

Dels kan det röra sig om resterna av en siamesisk tvilling som dött i livmodern. Det kan också handla om en teratomtumör, alltså en form av "monstertumör" där både tänder och hår kan växa fram. På människor har fingrar och tår vuxit ut ur liknande tumörer, skriver CNN.

– Det är helt fantastiskt att djuret kunnat överleva så länge med den här typen av missbildning, säger Jennifer Jackson, regional conservation educator på Idaho Fish and Game, till Idaho State Journal.

Att djur – och människor – föds med extra kroppsdelar är inte särskilt ovanligt. Hösten 2014 föddes exempelvis en kalv med två huvuden på en gård i Halland. Några år tidigare berättades det om kattungen Quasi Modo, också den född med två huvuden.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag