Märket på Karolinas nagel visades sig vara cancer

Karolina Jasko tänkte inte på märket på nageln – visade sig vara cancer.
Foto: Facenook
När Karolina Jasko upptäckte att hennes tumme var infekterat sökte hon vård – det kan ha räddat hennes liv.
Foto: Privat/Facebook

Karolina Jasko gick till läkaren för att hennes tumme blivit inflammerad. Då gjorde läkarna den värre upptäckten: 

Hon hade drabbats av en dödlig form av hudcancer – och riskerade att förlora tummen.

Nu vill hon att fler ska vara uppmärksamma på tecknet hon missade – och varnar hon för att använda gellack som kräver UV-ljus, skriver Today.

21-åriga studenten och modellen Karolina Jasko från Chicago, Illinois i USA använde ofta lösnaglar, akrylnaglar, som målades med så kallad gellack. 

En dag när hon var på nagelsalongen noterade hennes nagelteurapeut att hon hade ett streck längs sin tumnagel. 

– Det såg ut som ett blåmärke som var lite röd-lila som var helt rakt längs med tumnageln, säger Karolina Jasko.

Men ingen av dem tänkte mer på saken och fortsatte behandlingen med lacket – som innebär att man sätter fingertopparna under UV-ljus för att få själva gelen att härda. 

Ungefär en vecka senare upptäckte hon att hennes tumme var alldeles röd och hade blivit infekterad. Hon valde då att uppsöka läkare. 

Foto: Facebook

Infektionen var ingenting som oroade – men strecket på Karolinas finger fick läkaren att reagera. 

Nageln togs bort direkt

Läkaren skickade direkt Karolina till en dermatolog, som tog bort den del av nageln där strecket var på.  

Det visade sig att hon drabbats av den farligaste formen av hudcancer, malignt melanom, under nageln. 

Karolina trodde strecket på tummen var ett vanligt blåmärke.
Foto: Privat

I Karolinas familj finns en historia av malignt melanom, hennes mamma har haft hudcancer, så hon har alltid varit uppmärksam på varningstecken, säger hon. Men att hon skulle behöva vara uppmärksam på märken under sin nagel hade hon inte trott. 

– Det var överväldigande, allt hände så fort. Min mamma sa ”jag kan inte förstå att jag aldrig tänkt på att det kan uppstå under din nagel”, säger Karolina till Today.

Karolina riskerade att förlora hela sin tumme, men som tur var hade melanomet inte spridit sig och endast själva nageln och huden under den togs bort. 

Hud från Karolinas ljumske täcker nu platsen där nageln satt.
Foto: Privat

Nagelinfektionen som fick Karolina att uppsöka vård hade ingen koppling till melanomet – men läkare har sagt till henne att det kan ha räddat hennes liv.   

– De vet fortfarande inte varför infektionen uppstod. De har sagt att det är som ett tecken från gud, för hade jag väntat längre med att söka vård finns risken att melanomet skulle ha spridit sig, säger Karolina Jasko.  

Läkarnas varning

Den amerikanske dermatologen Vishal Patel, vid George Washington University School of Medicine & Health Sciences, säger att han är orolig att antalet hudcancerfall under naglar riskerar att öka i och med att populariteten för gellack som härdar under UV-ljus ökar. 

– Det är som solarium för dina händer. Vi träffar många patienter med inte endast melanom utan alla möjliga typer av hudcancer runt fingertopparna och nagelbanden, säger Vishal Patel till Today. 

Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, säger att kopplingen mellan ökad risk för hudcancer vid användning av UV-ljus finns, men är liten.

– Enstaka fall finns beskrivna, med tanke på hur många kvinnor runtom i världen som använder akrylnaglar på regelbunden basis så beräknar man att risken är väldig liten, säger hon till Expressen.

https://www.instagram.com/p/Bucyh7KBvb6/

Uppmanar till försiktighet

Karolina Jasko, som utsågs till Miss Illinois år 2018, vill nu vill använda sin plattform till att sprida kunskap om hudcancer – och uppmärksamma hur man kan skydda sig. 

– Du kan inte påverka din genitik, men du kan göra mycket för att motverka sjukdom. Skydda dig, använd solskydd och om du ska fixa naglarna, försök undvika UV-strålar. ”Dipping powder” är ett jättebra alternativ, säger hon. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.