"Deras beteende motiverar förändringar i vår försvarsstrategi," säger förvarsminister Peter Hultqvist (S) i Rapport om varför Sverige genomför fler gemensamma övningar i Östersjöområdet med nordiska Foto: Gunnar Ask"Deras beteende motiverar förändringar i vår försvarsstrategi," säger förvarsminister Peter Hultqvist (S) i Rapport om varför Sverige genomför fler gemensamma övningar i Östersjöområdet med nordiska Foto: Gunnar Ask
"Deras beteende motiverar förändringar i vår försvarsstrategi," säger förvarsminister Peter Hultqvist (S) i Rapport om varför Sverige genomför fler gemensamma övningar i Östersjöområdet med nordiska Foto: Gunnar Ask
Markering mot Putin - Sverige närmar sig Nato. Foto: Alexei DruzhininMarkering mot Putin - Sverige närmar sig Nato. Foto: Alexei Druzhinin
Markering mot Putin - Sverige närmar sig Nato.  Foto: Alexei Druzhinin
Efter de nordiska försvarsministrarnas möte med Nato-ordföranden Jens Stoltenberg står det nu klart. Fler gemensamma övningar i Östersjöområdet. Foto: Isopix/All Over PressEfter de nordiska försvarsministrarnas möte med Nato-ordföranden Jens Stoltenberg står det nu klart. Fler gemensamma övningar i Östersjöområdet. Foto: Isopix/All Over Press
Efter de nordiska försvarsministrarnas möte med Nato-ordföranden Jens Stoltenberg står det nu klart. Fler gemensamma övningar i Östersjöområdet.  Foto: Isopix/All Over Press

Markerar mot Putin – Sverige närmare Nato

Publicerad

Efter de nordiska försvarsministrarnas möte med Nato-ordföranden Jens Stoltenberg står det nu klart.

Det blir fler gemensamma övningar i Östersjöområdet - och Sverige utökar således sitt samarbete med försvarsalliansen.

Sammantaget är det en reaktion gentemot ryskt agerande i området.

– Deras beteende motiverar förändringar i vår försvarsstrategi, säger förvarsminister Peter Hultqvist (S) i Rapport.

Den före detta norska statsministern, numera ordförande i Nato, Jens Stoltenberg besökte i dag Stockholm. På plats i huvudstaden träffade han de nordiska försvarsministrarna under deras möte.

Och det verkar som att mötet blev en framgång för Stoltenberg.

I Rapport berättade han om att Nato nu svarar på den ryska upptrappningen i Östersjöområdet.

– Fler Nato-ledda styrkor kommer att genomföra övningar i Baltikum och Polen. Det är en reaktion på det beteende vi i dag ser från rysk sida, säger Jens Stoltenberg.

Skickar en säkerhetspolitisk signal

Under mötet mellan Stoltenberg och försvarsministrarna ska man ha kommit överens om att skapa säkrare kommunikationer mellan länderna.

Man kommer även att genomföra fler komplicerade övningar tillsammans framöver.

Den svenska försvarsministern, Peter Hultqvist (S) verkade nöjd efter mötet. Han menar att övningarna är viktiga för Sveriges del, och att de skickar en säkerhetspolitisk signal.

Han var även tydlig med att övningarna, och närmandet till Nato, är en tydlig signal till Ryssland.

– Det tydligaste exemplet vi har i vår närhet är Rysslands annektering av Krim, ett oacceptabelt agerande som strider mot internationell rätt. Det är ett beteende som motiverar att vi förändrar och utvecklar vår försvarsstrategi, säger han i Rapport.

"Ökad spänning och osäkerhet"

Jens Stoltenberg var mer försiktig i sitt ordval gällande Ryssland.

Nato-chefen pekar i stället på den orolighet som råder området och att detta föranleder ökad närvaro.

– Själva övningarna riktar sig inte mot något specifikt land. I stället riktar de sig mot en situation där vi ser mer spänning och mer osäkerhet, samtidigt som vi ser en ökad rysk militär närvaro i området, säger Stoltenberg i Rapport.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag