Mark Zuckerberg förlorade 25 miljoner – per sekund

Mark Zuckerberg har haft ett mycket tufft år med sitt Facebook. En del kritiker hoppas att han delvis släpper kontrollen över företaget.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Slips och kostym är inte Mark Zuckerbergs stil, men han klädde upp sig inför kongressförhören i våras.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Han har fler i sin flock än Jesus, 2,2 miljarder människor.

Men för Mark Zuckerberg har 2018 varit ett ”annus horribilis”.

Facebook har tappat 40 procent i börsvärde sedan i somras och de negativa rubrikerna följer på varandra.

Så nu reses till och med krav på hans avgång.

Men Mark Zuckerberg, 34, har inga planer att ge upp företaget han grundade som 19-åring.

”Annus horribilis”är latin för ett hemskt år. Mark Zuckerberg skulle fatta det. Han gillar språket, det påminner om matematik och datakod och han har en stor passion för antikens Rom.

Men han skulle antagligen föredra att bli liknad vid kejsar Augustus - hans favorit bland romarna - framför Jesus. Det var till Rom han reste med sin hustru Priscilla Chan på smekmånadsresa 2012.

– Min fru skämtade om det efteråt och sa att vi varit tre på smekmånaden: jag, hon och Augustus, säger han i en intervju med New Yorker. Parets andra dotter heter August.

Augustus byggde ett imperium. Mark Zuckerberg har på sätt och vis gjort det också. Om Facebook vore ett land så skulle det i dag vara det folkrikaste på jorden. Med sina 2,2 miljarder användare så drar Facebook in mer i annonsintäkter än alla amerikanska tidningar sammanlagt.

Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan. De träffades på Harvard och gifte sig 2012.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Spekulerades om Vita hus-planer

I fjol reste Mark Zuckerberg land och rike runt i en slags lyssnar-turné, sånt som även Hillary Clinton ägnat sig åt. Det spekulerades till och med om han planerade ställa upp i presidentvalet 2020.

Det är få sådana spekulationer i dag. För 2018 har varit tufft för Facebook och för Mark Zuckerberg. Facebook skrev exempelvis historia den 25 juli med det största börsraset i historien för ett enskilt företag, 1 840 miljarder kronor i marknadsvärde gick upp i rök på en dag.

Zuckerberg själv förlorade 26 miljoner kronor. Per sekund. Dubbelt så mycket som genomsnittsamerikanen tjänar på en livstid, som en reporter på Vanity Fair uttryckte det.

Det har fortsatt gått dåligt. Facebook har tappat 40 procent sedan toppnoteringen i juli. Men de dåliga nyheterna har handlat om så mycket mer än aktiekursen.

Det har stormat kring Facebook många gånger förr. På sätt och vis oundvikligt för ett företag som på många sätt brutit så mycket ny mark. Zuckerbergs motto för Facebook var länge ”Move fast and break things” - på svenska ungefär ”Rör dig snabbt och ha sönder saker”.

– Det finns alltid de som vill sakta ner dig, sa han vid ett tal på Harvard i fjol.

– I vårt samhälle så undviker vi ofta att göra de stora sakerna eftersom vi är rädda för att göra misstag. 

En rad negativa rubriker

Men misstagen har blivit stora på sistone. Som den ryska påverkanskampanjen och Facebooks trevande och försiktiga reaktion när detta avslöjades. New York Times har just i en stor granskning visat hur defensivt Facebook-cheferna agerat och hur de hyrt in en PR-firma för att gräva fram och sprida negativa nyheter om konkurrenterna.

Lägg därtill vårens stora avslöjande om hur Facebook delat data om 90 miljoner av sina användare till det brittiska företaget Cambridge Analytica. Facebook anklagas även för att ha bidragit till att sprida hat och våld på olika platser i världen, ja  till och med folkmord i Myanmar.

– Jag fruktar att Facebook förvandlats till ett monster, och det är inte vad avsikten var från början, sa FN:s utredare i Myanmar, Marzuki Darusman, tidigare i år.

Facebook har detta år även drabbats av en ström av chefsavhopp från företaget.  Tunga chefer på några av de tech-företag som Facebook köpt upp - exempelvis Instagram och WeChat - har också slutat efter konflikter med Zuckerberg.


Och det är inte svårt att hitta före detta Facebook-chefer som nu är djupt kritiska till vad den sociala medie-jätten förvandlats till. Som Chamath Palihapitiya,  tidigare vice-chef för den avdelning som skulle hitta fler användare:

”Jag känner enorm skuld”

– Det dopamindrivna, belöningssystem som vi skapat förstör hur samhället fungerar, säger han till New Yorker.

– Jag känner en enorm skuld. Jag tror att vi alla känner det innerst inne.

En del undrar till och med om Facebook utgör ett hot mot demokratin. Både Mark Zuckerberg och hans nummer två - Sheryl Sandberg - har i år kallats att vittna i Washington inför olika kongressutskott. Det finns politiker som drömmer om att bryta upp företaget, precis som skedde för 100 år sedan med stora amerikanska monopoljättar.

En aktivist i London demonstrerar mot Mark Zuckerberg och Facebook. En internationell grupp parlamentariker höll en hearing i veckan, men Facebooks grundare dök inte upp.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sheryl Sandberg, 49, har varit Zuckerbergs nummer två sedan hon kom till Facebook 2008. Till skillnad från honom har hon haft en karriär utanför Facebook, både från politiken (hon arbetade för Clinton-administrationen) och Silicon Valley, hon rekryterades från Google.

Hon har fått ta emot en del smällar efter New York Times kartläggning och enligt Wall Street Journal, så sa Mark Zuckerberg åt henne i våras att han lägger skulden på henne för PR-katastrofen efter Cambridge Analytica.


Hon ska ha blivit tillräckligt skakad för att medge för några nära vänner att hon inte längre är säker på att få ha jobbet kvar. Spekulationerna har satt i gång på nytt nu, men Mark Zuckerberg försvarade henne i en intervju nyligen med CNN:

– Hon har varit en väldigt viktig partner för mig i tio år. Jag är riktigt stolt över allt vi har gjort tillsammans och jag hoppas att vi kommer att arbeta ihop i många fler decennier.

Färska avslöjanden sedan dess att hon beordrat sin kommunikationschef att kritiskt granska miljardären George Soros finansiella intressen efter att han riktat hård kritik mot tech-jättarna har inte förbättrat hennes situation.Sheryl Sandberg är nummer två på Facebook. Hon rekryterades 2008. Mark Zuckerberg har inte varit nöjd med henne på sistone, men försäkrar att hennes jobb inte är hotat.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Men kritik riktas också mot Mark Zuckerberg personligen. En del menar att hans kontroll över företaget är för stor, han är exempelvis både VD och styrelseordförande. 

– Facebook har förlorat tilliten från sin kundkrets och för att få tillbaka den så måste något större ske, säger Daniel Newman, analytiker på Futurum Research till CNBC.

”Du knäckte demokratin”

En sådan idé är att Mark Zuckerberg borde stiga ner som styrelseordförande vid nästa bolagsstämma 2019. Vid årets bolagsstämma flög ett flygplan förbi med en banderoll där det stod skrivet: ”DU KNÄCKTE DEMOKRATIN”.

Men Zuckerberg själv verkar inte särskilt tänd på tanken att lämna ifrån sig en del av makten och öka andras insyn och inflytande.

– Det är inget som jag känner skulle vara klokt, säger han i intervjun med CNN.

Ingen sätter sig på den 34-årige grundaren av Facebook. Han har 60 procent av aktierösterna. Han är grundaren, VD:n, styrelseordföranden. Augustus avgår inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.