Mark lämnade Sverige för terrorstämplad grupp i Syrien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För andra gången på kort tid framträder svenska jihadister i propagandafilmer från Syrien och uppmanar andra att ansluta sig till kampen. Mannen på bilden kallar sig Mark Abu Usama al-Swaidi (svenske Mark Abu Usama).

BEIRUT. Svenske jihadisten Mark lämnade sina två fruar och tryggheten i Sverige för att slåss på terrorstämplade gruppen al-Nosrafrontens sida mot regimen i Syrien. Hans högsta mål är att återupprätta muslimska kalifatet i Syrien.

– En av mina fruar uppmanade mig att utvandra till Syrien för jihad – annars skulle hon lämna mig, säger Mark Abu Usama al-Swaidi i en propagandafilm som nyligen sändes på en algerisk tv-kanal.

För andra gången på kort tid framträder svenska jihadister i propagandafilmer från Syrien och uppmanar andra att ansluta sig till kampen. Mannen på bilden kallar sig Mark Abu Usama al-Swaidi (svenske Mark Abu Usama).

Speakerrösten i propagandafilmen som sändes i mitten av december av islamistiska kanalen Echorouk-tv beskriver svenskens historia som ”en av de mest ovanliga historier i möten med dessa utvandrare till Levantens land är Mark, Abu Usamas. Hans kärlek till islam och muslimer växte efter 11 september och efter Västvärldens och USA:s invasion av Afghanistan och Irak”.

Hotade lämna honom

Mark pratar engelska i filmen. Det är svårt att höra allt han säger men en speakerröst på arabiska översätter.

– Vi prisar Gud för att vi slåss mot Baschars soldater som dödar sitt folk och muslimerna. Jag bestämde mig för att resa hit för att försvara religionen, våra kvinnor, barn och alla andra orättvist behandlade, säger Mark som träder fram maskerad med en röd palestinasjal.

Den två timmar långa dokumentärfilmen är i två delar. Mark och andra jihadister från Europa framträder anonymt i den andra delen. Enligt Mark är han gift med två kvinnor i Sverige – han har egen firma och en av fruarna har också egen firma.

– Jag minns att jag packade upp min väska, men aldrig trodde att resan skulle gå så här hastigt. När en av mina två fruar såg ett videoklipp på internet som visar hur regimens soldater dödar barn och kvinnor uppmanade hon mig att åka till Syrien, annars hotade hon att lämna mig. Jag bestämde för att utvandra till Gud. Min dröm är som varje muslims dröm – en islamistisk stat som utövar sharia (islamiska regler), säger Mark.

"Är inte terrorister"

Intervjuerna och striderna som visas i filmen sker mestadels i Aleppo. Mark säger inte vilken grupp han tillhör, men i filmen framgår det att alla utländska krigare strider under gruppen al-Nusrafronten som hamnade på USA:s terrorlista i början av december 2012.

– Vi utvandrarna är inte terrorister. Vi kom inte hit för pengars skull. Jag äger två firmor i Sverige. Gud säger till oss att oavsett var vi än befinner oss kan döden nå oss. Vi kom hit för att försvara kvinnor och barn. Vi slåss i detta land för Kalifatets skull. Men våra ögon är riktade mot al-Aqsa i Palestina, säger Mark.

I filmen framgår det att jihadister från alla världens hörn slåss mot regimen i Syrien. Minst fyra stupade krigare visas, från Frankrike, Tyskland, Chile och Tjetjenien.

I filmen görs bara intervjuer med islamistiska krigare och fältledare.  En fältledare vid namn Abu Ahmad – ”emir av Levantens brigader” får besvara några snabba frågor.

Hur ser ni på Talibanemiratet? 

– Det är en vägvisare.

Usama Bin Ladin?

– Vår schejk.

Ayman al-Zawahiri (al-Qaidas ledare)?

– Gud belönar honom.

Svenska säkerhetspolisen Säpo påpekar att man har sett ökade antal rapporterade fall av personer som reser till Syrien för att delta i striderna.

– Men vi ger inga kommentarer till om vi känner till det här fallet eller inte. Vi kommenterar aldrig frågor om som rör vår operativa verksamhet, säger Anna Mattsson på Säpos presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.