Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marja-Terttu fångade varg – i norrskenet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marja-Terttu Karlsson trodde knappt sina ögon när hon tittade på bilden hon tagit. "Helt plötsligt kom en varg fram", säger hon.
Foto: Marja-Terttu Karlsson
Här ser man norrskenet i den spännande formen.
Foto: Marja-Terttu Karlsson
Marja-Terttu Karlsson.
Foto: Privat

Marja-Terttu Karlsson, 52, är en van norrskenstittare men här är bilden som ger henne rysningar.

Hon trodde att hon var ute och fotade ett vanligt norrsken. När hon laddade upp bilden i sin dator såg hon vad som egentligen fångats på linsen.

– Helt plötsligt kom en varg fram, säger Marja-Terttu Karlsson.

Just den här oktoberkvällen var likt många andra optimala kvällar för norrsken kall och klar. Marja-Terttu Karlsson riggade upp sin kamera med stativ på gårdsuppfarten och stod redo för att möta ljusshowen som växte fram.

På himlen uppenbarade sig en spännande form som rätt vad det var fick svans och öron.

– Det har varit ovanligt många norrsken i år. Jag har verkligen varit imponerad av dem, säger Marja-Terttu Karlsson.

Vad det faktiskt var som Marja-Terttu Karlsson hade fångat på bild förstod hon inte direkt. Det var först när hon laddade upp bilderna i sin dator som hon såg vad de föreställde.

– Sen gick jag in och kollade i datorn och märkte att det liknar ett djur och helt plötsligt var det en varg. Många har trott att det är fejk, men jag har ju inte ens photoshop så det är det inte. Det här är på riktigt. Det är så fint i själva naturen så man behöver inte fejka.

Naturfotograf

Det är inte första gången som Marja-Terttu Karlsson fotograferar naturen.

– Jag har alltid gillat fotografering. Jag hade aldrig en egen kamera när jag var liten men för 10–15 år sedan köpte jag en systemkamera och började fota först familjen och sen naturen, säger hon.

– Det är lite som ett berusningstillstånd, förklarar Marja-Terttu Karlsson sina norrskedsupplevelser.

Ovanligt mycket norrsken

Just nu är vi inne i en intensiv norrskensperiod med norrsken långt ner över mellersta Sverige. Områdena som berörs av norrsken utvidgas vart elfte år, då solen byter magnetisk nord- och sydpol. Just nu befinner vi oss i en sådan period.

– Vi är på väg ut ur en sådan här fas, när solen varit som mest aktiv. Men det kan ändå fortsätta några år, har Maria Sundin, astrofysiker och docent vid Göteborgs universitet tidigare sagt. 

Var norrskensgränsen går genom Sverige är svårt att säga, menar hon. Men när himlen lyses upp så långt ner som Stockholmsområdet eller Göteborg kan det betraktas som ovanligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.