Marja-Terttu Karlsson trodde knappt sina ögon när hon tittade på bilden hon tagit. "Helt plötsligt kom en varg fram", säger hon. Foto: Marja-Terttu KarlssonMarja-Terttu Karlsson trodde knappt sina ögon när hon tittade på bilden hon tagit. "Helt plötsligt kom en varg fram", säger hon. Foto: Marja-Terttu Karlsson
Marja-Terttu Karlsson trodde knappt sina ögon när hon tittade på bilden hon tagit. "Helt plötsligt kom en varg fram", säger hon. Foto: Marja-Terttu Karlsson
Här ser man norrskenet i den spännande formen. Foto: Marja-Terttu KarlssonHär ser man norrskenet i den spännande formen. Foto: Marja-Terttu Karlsson
Här ser man norrskenet i den spännande formen. Foto: Marja-Terttu Karlsson
Marja-Terttu Karlsson. Foto: PrivatMarja-Terttu Karlsson. Foto: Privat
Marja-Terttu Karlsson. Foto: Privat

Marja-Terttu fångade varg – i norrskenet

Publicerad

Marja-Terttu Karlsson, 52, är en van norrskenstittare men här är bilden som ger henne rysningar.

Hon trodde att hon var ute och fotade ett vanligt norrsken. När hon laddade upp bilden i sin dator såg hon vad som egentligen fångats på linsen.

– Helt plötsligt kom en varg fram, säger Marja-Terttu Karlsson.

Just den här oktoberkvällen var likt många andra optimala kvällar för norrsken kall och klar. Marja-Terttu Karlsson riggade upp sin kamera med stativ på gårdsuppfarten och stod redo för att möta ljusshowen som växte fram.

På himlen uppenbarade sig en spännande form som rätt vad det var fick svans och öron.

– Det har varit ovanligt många norrsken i år. Jag har verkligen varit imponerad av dem, säger Marja-Terttu Karlsson.

Vad det faktiskt var som Marja-Terttu Karlsson hade fångat på bild förstod hon inte direkt. Det var först när hon laddade upp bilderna i sin dator som hon såg vad de föreställde.

– Sen gick jag in och kollade i datorn och märkte att det liknar ett djur och helt plötsligt var det en varg. Många har trott att det är fejk, men jag har ju inte ens photoshop så det är det inte. Det här är på riktigt. Det är så fint i själva naturen så man behöver inte fejka.

Naturfotograf

Det är inte första gången som Marja-Terttu Karlsson fotograferar naturen.

– Jag har alltid gillat fotografering. Jag hade aldrig en egen kamera när jag var liten men för 10–15 år sedan köpte jag en systemkamera och började fota först familjen och sen naturen, säger hon.

– Det är lite som ett berusningstillstånd, förklarar Marja-Terttu Karlsson sina norrskedsupplevelser.

Ovanligt mycket norrsken

Just nu är vi inne i en intensiv norrskensperiod med norrsken långt ner över mellersta Sverige. Områdena som berörs av norrsken utvidgas vart elfte år, då solen byter magnetisk nord- och sydpol. Just nu befinner vi oss i en sådan period.

– Vi är på väg ut ur en sådan här fas, när solen varit som mest aktiv. Men det kan ändå fortsätta några år, har Maria Sundin, astrofysiker och docent vid Göteborgs universitet tidigare sagt.

Var norrskensgränsen går genom Sverige är svårt att säga, menar hon. Men när himlen lyses upp så långt ner som Stockholmsområdet eller Göteborg kan det betraktas som ovanligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag