Marja, 70: Kvinnor känner att de kommit till sexhimlen

Marja, 70, är gift med gambiske kocken Dodo.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Här gifter de sig – för två år sedan.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Marja tillsammans med Expressens reporter Karin Sörbring.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

BANJUL, GAMBIA. Spådamen på Bali sade till Marja att en man plötsligt skulle komma in i hennes liv i Gambia.

– Jag hade inte haft sex på sex år och hade aldrig trott att en finsk feminist som jag skulle bli kär och bo i ett land där det finns kvinnlig omskärelse, säger den 70-åriga textildesignern.

Nu är hon gift med gambiske kocken Dodo som är omkring 30 år yngre.

Marja plockar fram sin iPad och visar bilderna från bröllopet för två år sedan. Där bär hon en klänning i afrikanskt snitt med vita blommor på turkos botten. Dodo har fotsid lila dräkt och en hatt som går ton i ton med hustruns bröllopsklänning.

– Vi hade trumslagare i bilen från vigsellokalen och min väninna blev kär i den ena och gifte sig med honom, skrockar Marja.

Bröllopet ägde rum bara en vecka efter första mötet på Dodos restaurang i Kartong, dit Marja kom för att dansa till trummusik under en tre dagar lång festival.

– Dodos mamma krävde att vi gifte oss direkt för att vi skulle få sova under samma tak.


En del västländska kvinnor känner att de har kommit till sexhimlen
Marja visar upp bilder från bröllopet för två år sedan.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Officiellt är Dodo 40 år men, säger Marja, ”han vet inte exakt, förmodligen är han 43, men man ljuger ofta om åldern om barnen missat skolstarten så att de ska få en ny chans”. 

Hon fortsätter:

– En del västländska kvinnor känner att de har kommit till sexhimlen, att de hittar så bra älskare här. Jag har på skoj klagat på min man för att han är för ambitiös med sitt yrke. Han hade bara jobbat innan han träffade mig och inte dejtat en massa kvinnor så han var inte en så erfaren älskare. Ärligt talat är nog dessa ”bumsters” som har tränat så mycket bättre på att tillfredsställa kvinnor, menar Marja.


LÄS ÄVEN: Åsa, 50, hittade sitt livs kärlek i Gambia 


Driver en restaurang tillsammans 

Hon berättar att hennes man aldrig såg sina föräldrar pussas under uppväxten.

– Det är något särskilt med män som lär sig att kyssas redan i unga år. Min man har inte den traditionen, men jag älskar att han är så driftig och vill lyckas med sitt företag och vi kompletterar verkligen varandra. Jag är kreativ och inreder restaurangen och Dodo lagar fantastisk mat.

Än går företaget inte med vinst, men målet är att bygga tio bungalows på den strand Marja har köpt och driva hotellverksamhet.

Dodo driver en restaurang där Marja hjälper till.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

På vilket sätt stöttar du din man och hans familj ekonomiskt?

– Just nu lever vi på mina pengar. Jag har inkomster från mitt textildesignföretag och lite pension från finska staten. Jag betalar mat och telefon för Dodo, hans mamma och syster och systerns två barn.

Hur pass jämställda känner du att ni är ekonomiskt?

– Självklart är det obalans ekonomiskt. Jag ser till att han får vad han behöver och investerar mycket i honom och företaget, men vi är båda självständiga.

– Då vi träffades hade Dodo sparat ihop pengar till ett hus - bland annat genom att jobba på ett fint hotell i Kololiområdet - men han hade inga möbler. Madrasserna låg direkt på golvet och den enda möbel han hade var en sönderbruten soffa. Jag har inrett vårt hus nu.

Vad tänker du om åldersskillnaden på omkring 30 år?

– Många män uppskattar mogna kvinnor. Yngre kvinnor kan vara ängsliga och oroa sig för sitt yttre och om de duger. När Dodo och jag träffades för två år sedan hade jag fortfarande inte en enda cellulit och knappt några rynkor. Hans vänner sade att jag såg väldigt ung ut.

– Nu efter 70 börjar jag bli orolig för min hud åldras, säger Marja, som färgar håret rött och har välmanikerade naglar på händer och fötter.

Hon skrattar till.

– Men jag ska säga dig att jag har alla gånger utom en haft relationer med yngre män – och det är inte jag som har uppvaktat dem, det är de som har tyckt att jag har varit intressant.

Hur fungerar det med din svärmor?

– Hon är mycket yngre än jag, men jag respekterar henne och hon respekterar mig. Kvinnor i Gambia har generellt sett låg status, men mammor står högt i kurs. När jag var hemma i Finland senast skickade jag pengar till svärmors medicin.


LÄS ÄVEN: Så går det till när kvinnor träffar yngre män i Gambia  


Marja berättar att hon till en början var orolig att få hiv, som är vanligt i Gambia.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Blev varnad av släkt och vänner 

Marja berättar att hon till en början var orolig att få hiv, som är vanligt i Gambia.

– Men kockarna testas varje månad och Dodo har bara haft en relation tidigare, med den kvinna som födde hans son. De är inte längre ihop, men vi betalar för att Dodos son ska kunna bo i Banjul och gå i skola.

– Dodo vill inte höra talas om att det skulle vara någon åldersskillnad mellan oss. Vi är ”soulmates”.

Tror du att Dodo och du hade varit ett par om ni båda varit från Finland och haft samma ekonomiska förutsättningar?

– Ja, i och med att Dodo redan har barn. Här i Gambia är det väldigt viktigt att få en son och jag var för gammal för att få barn när Dodo och jag träffades. Dodo kallar mig ”Allahs gåva”.

När Marjas släktingar och vänner i Finland fick veta att hon gift sig med en gambier varnade de för att hon skulle bli lurad.

– Men Dodo betonade att han absolut inte vill till Europa. Han vill bo i Gambia och utveckla sin business här.

Mirja förklarar att Dodo heller inte behöver känna sig udda eller annorlunda, för nästan alla restaurangägare i Kartong är gifta med betydligt äldre holländska eller brittiska kvinnor.

Märker ni av några kulturskillnader?

– Ja, i Afrika har man lite andra värderingar än vad vi har i Europa. Jag är feminist och har demonstrerat utanför den finska riksdagen då jag tyckt att lagstiftarna fattat fel beslut för kvinnor, men här i Gambia är det ingen som höjer på ögonbrynen då barn blir misshandlade med rotting eller då kvinnor omskärs. Min man skojar med mig och säger att jag väl får agitera i buskarna och förklara hur fel jag tycker att det är att kvinnors sexliv och hälsa fördärvas så.


Jag känner att jag har en livsuppgift i Gambia

En del västländska kvinnor som vi pratar med klagar på att gambiska män förväntar sig uppassning av hustrurna.

– Så är det inte för oss. Dodo jobbar mycket och vi har bekanta som hjälper oss med städning och annat hushållsarbete. Jag passar inte upp på honom.

Marja funderar:

– Hade jag varit 40-50 år hade nog synen på jämställdhet här stört mig mer, men nu när jag är 70 år bemöts jag med respekt i kraft av min ålder.

I 25-30 år gav Marja pengar till Röda korset.

– Nu satsar jag pengarna här. Jag känner att jag har en livsuppgift i Gambia. Min man och jag skapar arbetstillfällen på restaurangen och jag har köpt en pump och vattenledningar som grannarna förstås också får använda.

Marja känner sig kluven inför turisterna från Sverige, Finland, Holland och England som kommer till Gambia för att träffa kärleken.

– Det finns de som är seriösa, men också de som köper sex. Men å andra sidan har vi kvinnor hemma i Finland också som gifter sig och håller ihop för ekonomins skull.

SVENSK-GAMBISKA RELATIONER

• Svenska charterturister började redan på 1960-talet åka till Gambia.


• Varje år åker ungefär 5 000 svenska resenärer till Gambia med Ving.


• Hittills i år har 63 manliga sökanden från Gambia beviljats uppehållstillstånd i Sverige för vad som på Migrationsverkets språk heter ”nyetablerad anknytning” (sambor/gifta).


• 2016 var det 66 manliga sökande från Gambia som fick uppehållstillstånd i Sverige för kärlekens skull och 2015 var det 69.


• Jämförbara siffror med Thailand är att 774 thailändskor beviljats uppehållstillstånd i Sverige i år med anledning av äktenskap/samboskap (829 kvinnor år 2016 och 603 kvinnor år 2015).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.