Marita Ulvskog: "S kommer svänga i frågan"

Publicerad
Uppdaterad
Den första frågan i som debatterades var den om illegal nedladdning. Sex av de åtta kandidaterna sade sig vilja tillåta fildelning.
- Vi ska inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration, och mitt moderparti är på väg att svänga i frågan, sade Marita Ulvskog.
Det är tittarna som styr innehållet i debatten och den första frågan som ställdes var om fildelning ska tillåtas. Lena Ek (C), Marit Paulsen (FP), Carl Schlyter ( MP), Eva-Britt Svensson (V), Sören Wibe ( Junilistan) och Marita Ulvskog (S) svarade ja på frågan medan Gunnar Hökmark(M) och Ella Bohlin ( KD) svarade nej.

"Ni kommer skapa anarki"

Marita Ulvskog sade att hon ville göra det lättare att vara legal fildelare samtidigt som det också är viktigt att skydda upphovsrätten.
- Vi ska inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration, och jag vet att mitt moderparti är på väg att sävnga i frågan. Vi ska inte skicka polis eller privata bolag på folk, sade hon.
Carl Schlyter var  också klart positiv till fri fildelning.
– Alla ni som inte förespråkar fri fildelning, ni kommer skapa anarki. För då kommer folk gömma sig, sade han.

Hökmark tveksam

Gunnar Hökmark sade att frågan är svår.
- Jag kan hålla med alla i den här frågan. Vi ska inte kriminalisera ungdomar, men vi måste förändra upphovsrätten så att den passar den digitala tidsåldern.
Centerpartiets Lena Ek efterlyste ordning och reda på internet.
- Det måste vara någon ordning och vi måste skydda upphovsrätt men även nätanvändarnas integritet. Marit Paulsen framhöll sin roll som författare och sade att hon och andra författare och kreatörer måste få ersätttning för sitt arbete.
- Jag är författare och behöver få betalt för mina böcker. Men det går inte att förbjuda ny teknik och problemet måste lösas vilket det också kommer att göra, sade hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag