Socialdemokraten Marita Ulvskog frågades ut i Expressen webb-tv. Då bad hon om ursäkt för hur hon tidigare uttryckte sig om C-ledaren Annie Lööf:s ta på Twitter. Foto: Cornelia Nordström
Socialdemokraten Marita Ulvskog frågades ut i Expressen webb-tv. Då bad hon om ursäkt för hur hon tidigare uttryckte sig om C-ledaren Annie Lööf:s ta på Twitter.  Foto: Cornelia Nordström

Marita Ulvskog:
"Det var dumt sagt"

Publicerad

Marita Ulvskogs (S) Twittermeddelande om att Annie Lööfs tal skulle" passa bättre i Top Model" mötte en våg av kritik.

I Raka svar med Niklas Svensson bad EU-parlamentarikern om ursäkt.

- Det var dumt sagt. Men det var ett dåligt tal utifrån mina värderingar, säger Ulvskog.

Det var mitt under Annie Lööfs första tal som partiledare för Centerpartiet som den tidigare ministern och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog twittrade:

"Ny talskrivare åt Annie Lööf? Hjälper tyvärr inte. Trovärdighet noll. Skulle funka i Top Model, inte i verkligheten."

Och kritiken mot Marita Ulvskog lät inte vänta på sig.

-  Det är det klassiska att kvinnor bedöms för sitt utseende och förminskas i stället för att bedömas för det politiska innehållet, sa Fredrik Federley (C).

Redan senare under fredagskvällen tog Ulvskog tillbaka sitt uttalande genom att skriva:

"Riktigt dåligt tal, klichéer, utan glöd. Men att hon är vacker ska hon verkligen inte skyllas för. Dumt av mig."

"Urspårat"

I Raka svar med Niklas Svensson på lördagen utvecklade Marita Ulvskog sin ursäkt.

- Det var dumt sagt. Men det var ett dåligt tal utifrån mina värderingar. Det var mycket styling och klyschigt. Men att skriva det på sådant sätt att det var en kvinna och man bedömde utifrån utseende var urspårat.

Om det faktum att Fredrik Federley var hård i sin kritik och kallade Ulvskog för "Jävla människa" säger hon så här:

- De flesta uttalanden handlande mer om mitt utseende. Det var det klassiska mönstret som jag själv måste be om ursäkt för. Avsikten var att kommentera talet och inte henne som person. Men det gick för fort, det blev fel och jag ber om ursäkt för det.

- Jag har också skrivit att Fredrik Reinfeldt har vackra ögon, så jag har skrivit om mäns utseende också, säger Ulvskog skämtsamt.

Har Löfven tagit dig i örat?

- Nej, jag tog mig själv i örat efter tio minuter när jag skickade ut på Twitter och skrev att det var dumt gjort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag