Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marita Ulvskog anklagas för att glorifiera terror

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marita Ulvskog får kritik efter bilden på Facebook.
Foto: Jens L'Estrade

Marita Ulvskog anklagas för att glorifiera våld och terror efter att ha lagt upp en bild på Facebook.

På bilden poserar hon med ett porträtt av den livstidsdömde palestiniern Marwan Barghouti.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, säger Pär Jönsson mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet till SVT.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog deltog tidigare i våras under en protestdemonstration mot Israels behandling av palestinska fångar.

Under demonstrationen la hon ut en bild på sin Facebook på vilken hon håller upp ett porträtt av palestiniern Marwan Barghouti.

En bild som nu anses politiskt olämplig och glorifiera våld och terror.

Marwan Barghouti dömdes till livstids fängelse 2004 av en Israelisk domstol. Domstolen fann honom skyldig för att ha legat bakom självmordsattacker och bakhåll under den palestinska intifadan, enligt Reuters.

"Oacceptabelt att glorifiera våld och terror"

Till sin bild skrev Marita Ulvskog:

”Demonstrerar tillsammans med Palestina-delegationen utanför plenisalen i Bryssel i solidaritet med de hungerstrejkande palestinska fångarna. Strejken är nu inne på sin åttonde dag. Deras krav är rimliga – att de israeliska myndigheterna ska respektera deras mänskliga rättigheter och värdighet”.

Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot i Västerbotten kritiserar Marita Ulvskog och menar att hon ”kampanjar med hyllningsbild till dömd mördare och terrorist”.

”Oavsett vad man tycker i Israel-Palestina-konflikten så tycker jag att det är oacceptabelt att glorifiera våld och terror. Jag skulle gärna vilja veta om detta har stöd av statsministern och utrikesministern”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebook.


LÄS MER: Wallström kritiseras för Israelinställning


Domen mot Marwan Barghouti är omstridd. Han är en högprofilerad Palestinsk ledare och en frigivning av honom skulle kunna orsaka en politisk storm i Israel, enligt Reuters.

Marwan Barghouti.
Foto: Nasser Nasser / AP TT NYHETSBYRÅN

"Ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land"

Mellanösternanalytikern Pär Jönsson på Utrikespolitiska institutet menar att det här ytterligare kommer att försämra relationen mellan Sverige och Israel.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land. Israel kommer att se på Ulvskog som en företrädare för den svenska regeringen, även om hon har på sig sin hatt som EU-parlamentariker, säger han till SVT.

"Det är inte en stöddemonstration för Barghouti"

Marita Ulvskog menar hon gjorde protesten i egenskap av vice ordförande för EU-parlamentets Palestinadelegation och att demonstrationen inte var till för Marwan Barghouti utan för palestinska fångar.

– Jag agerar som EU-parlamentariker och har utsetts till första vice ordförande i den här delegationen. När vi röstar om Palestinarelaterade frågor i EU-parlamentet är det resolutioner som är framkompromissade mellan olika politiska grupper. Vi är inte ute efter att höja konfliktnivåerna, vi är ute efter att sänka dem, att hitta en lösning, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.