Marita Ulvskog får kritik efter bilden på Facebook. Foto: Jens L'Estrade
Marita Ulvskog får kritik efter bilden på Facebook.  Foto: Jens L'Estrade

Marita Ulvskog anklagas för att glorifiera terror

Publicerad

Marita Ulvskog anklagas för att glorifiera våld och terror efter att ha lagt upp en bild på Facebook.

På bilden poserar hon med ett porträtt av den livstidsdömde palestiniern Marwan Barghouti.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, säger Pär Jönsson mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet till SVT.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog deltog tidigare i våras under en protestdemonstration mot Israels behandling av palestinska fångar.

Under demonstrationen la hon ut en bild på sin Facebook på vilken hon håller upp ett porträtt av palestiniern Marwan Barghouti.

En bild som nu anses politiskt olämplig och glorifiera våld och terror.

Marwan Barghouti dömdes till livstids fängelse 2004 av en Israelisk domstol. Domstolen fann honom skyldig för att ha legat bakom självmordsattacker och bakhåll under den palestinska intifadan, enligt Reuters.

"Oacceptabelt att glorifiera våld och terror"

Till sin bild skrev Marita Ulvskog:

”Demonstrerar tillsammans med Palestina-delegationen utanför plenisalen i Bryssel i solidaritet med de hungerstrejkande palestinska fångarna. Strejken är nu inne på sin åttonde dag. Deras krav är rimliga – att de israeliska myndigheterna ska respektera deras mänskliga rättigheter och värdighet”.

Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot i Västerbotten kritiserar Marita Ulvskog och menar att hon ”kampanjar med hyllningsbild till dömd mördare och terrorist”.

”Oavsett vad man tycker i Israel-Palestina-konflikten så tycker jag att det är oacceptabelt att glorifiera våld och terror. Jag skulle gärna vilja veta om detta har stöd av statsministern och utrikesministern”, skriver hon i ett inlägg på sin Facebook.

 

LÄS MER: Wallström kritiseras för Israelinställning

 

Domen mot Marwan Barghouti är omstridd. Han är en högprofilerad Palestinsk ledare och en frigivning av honom skulle kunna orsaka en politisk storm i Israel, enligt Reuters.

Marwan Barghouti.Foto: Nasser Nasser / AP TT NYHETSBYRÅN

"Ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land"

Mellanösternanalytikern Pär Jönsson på Utrikespolitiska institutet menar att det här ytterligare kommer att försämra relationen mellan Sverige och Israel.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land. Israel kommer att se på Ulvskog som en företrädare för den svenska regeringen, även om hon har på sig sin hatt som EU-parlamentariker, säger han till SVT.

"Det är inte en stöddemonstration för Barghouti"

Marita Ulvskog menar hon gjorde protesten i egenskap av vice ordförande för EU-parlamentets Palestinadelegation och att demonstrationen inte var till för Marwan Barghouti utan för palestinska fångar.

– Jag agerar som EU-parlamentariker och har utsetts till första vice ordförande i den här delegationen. När vi röstar om Palestinarelaterade frågor i EU-parlamentet är det resolutioner som är framkompromissade mellan olika politiska grupper. Vi är inte ute efter att höja konfliktnivåerna, vi är ute efter att sänka dem, att hitta en lösning, säger hon till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag