HITTADE JESUS I STÄLLET FÖR JUHA. Marita Routalammi har lämnat livet hon levde med Juha bakom sig. stället ägnar hon sig åt Jesus, som hon återupptäckte i fängelset. Men Valjakkalas rymning river upp det förflutna.
HITTADE JESUS I STÄLLET FÖR JUHA. Marita Routalammi har lämnat livet hon levde med Juha bakom sig. stället ägnar hon sig åt Jesus, som hon återupptäckte i fängelset. Men Valjakkalas rymning river upp det förflutna.

Marita: Han har förstört mitt liv

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGFORS. Marita Routalammi stod bredvid Juha Valjakkala när han avlossade de dödande hagelskotten
i Åmsele 1988.
De flydde tillsammans men greps en vecka efter morden.
- Jag har lidit tillräckligt alla dessa år, säger Marita i dag.
Marita Routalammi, 40, lever i dag under en annan identitet. Hon har flyttat tillbaka till sin hemstad Björneborg där hon lever ensamstående med en sex år gammal son.

River upp så

Juha Valjakkalas flykt från den finska anstalten i Fredrikshamn river upp gamla sår. - I alla dessa år har Juhas skugga fallit på mig. Han har förstört mitt liv. Jag har lidit tillräckligt alla dessa år, säger hon till tidningen Iltalehti som träffade Marita i går, då Juha fortfarande jagades av polis efter flykten från fängelset. Maritas liv hade just börjat ta fart på riktigt när hon träffade Juha Valjakkala i maj 1988. Han hade just kommit ut från ett fängelsestraff och tog med henne på en stöldturné i Sverige.

"Tvingades se honom mörda"

MARITA & JUHA 1988. Under deras inbrottsturné genom Sverige  här i Halmstad tog Marita och Juha den här bilden. Mot hennes egen vilja, säger hon i dag. - Men det värsta var att jag tvingades stå bredvid och se honom mörda. Mitt liv var i fara då. Jag vet inte vad som hade hänt om jag hade protesterat. Hennes sexårige son känner inte till hennes förflutna. - Jag hoppas att hans mammas ungdom ska förbli en hemlighet resten av hans liv. Marita Routalammi säger själv att hon inte mött Juha Valjakkala sedan rättegången i Sverige. Han har aldrig ringt, aldrig stört henne. - Det som hjälper mig att gå vidare är att jag har hittat tillbaka till min kristna bakgrund. Jag hittade Jesus i fängelset igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag