VINNARE IGEN. För andra gången lyckades Marit Paulsen lyfta sitt Folkparti i ett val till Europaparlamentet. Men segern blir dyrköpt. På onsdag ska hon gå till banken för att ta ett banklån för att ha råd att flytta till Bryssel. Foto: Scanpix
VINNARE IGEN. För andra gången lyckades Marit Paulsen lyfta sitt Folkparti i ett val till Europaparlamentet. Men segern blir dyrköpt. På onsdag ska hon gå till banken för att ta ett banklån för att ha råd att flytta till Bryssel. Foto: Scanpix

Marit Paulsens triumf

Publicerad
Uppdaterad
Marit Paulsen kryssades till Bryssel.
Nu måste hon låna pengar för att ta sig dit.
- Någonstans mellan femtio och hundratusen behöver jag nog, säger Marit Paulsen.
På Folkpartiets valvaka i riksdagshuset hyllas toppnamnet Marit Paulsen som en rockstjärna och partivännerna skanderar hennes namn om och om igen när hon går upp på scenen.
- Jag har inte sett någon kandidat som har ett sådan våldsamt valtempo som Marit, säger partiledaren Jan Björklund i sitt hyllningstal till valstjärnan.

Glad men omtöcknad

69-åringen är populär.
För Expressen berättar en glad men omtöcknad Marit Paulsen att hon fått så mycket kramar under valrörelsen att hon fått utslag på kinderna.
Men Marit Paulsen vet inte om valresultatet beror på en Marit-effekt.
Varför tror du folk har valt dig?
- Vi kan väl vara överens om att det inte är min skönhet och charm, säger Marit Paulsen och skrattar.
Vad tror du att det är då?
- Rakheten. När jag får en fråga, "Vad tycker du om det där?", så säger jag "Det vet inte jag, men om jag tvingas rösta så lovar jag dig att läsa på". Jag ska inte rösta på allvarliga frågor i blindo. Jag säger inte som Piratpartiets kille att jag skiter i 98 procent.
Tror du att ni hade fått så här bra resultat utan dig, med en annan kandidat än Marit Paulsen?
- Jag vet inte. Du kan inte försöka lura mig och säga kvalificerade dumheter.
Säg nu.
- Jag vet inte, men vi har också andra bra kandidater.

Åldersdiskriminering

Marit Paulsen hoppas att det blir ett slut på åldersdiskrimineringen i politiken - vilket valet av henne kan vara ett tecken på.
- Jag tycker vi ska titta på kapacitet, färdighet och vilja och inte på kön, hudfärg och ålder.
En annan av valets vinnare är utmanaren Piratpartiet. Marit Paulsen har analysen klar om nykomlingarna:
- De har lyckats hitta en liten grej som är jävligt tuff och häftig och som blir modern. De kommer leva en period och de kommer förmodligen göra en jävla nytta, med att riva upp frågor och få alla andra att bli lite mer på tå.
På måndagsmorgonen åker Marit Paulsen efter en hektisk valrörelse hem till lugnet i Yttermalung.
- Nu vill jag hem. Jag vill fiska en abborre. Jag behöver vila hjärnan.
Men det blir inte bara vila. Succéresultatet gör att Marit Paulsen måste gå till banken på onsdag för att låna pengar.
Annars kan hon inte flytta till Bryssel.
- Jag får räkna först. Någonstans mellan femtio och hundratusen behöver jag nog. Man måste betala förskott på hyror och sådant där. Och jag är fortfarande en normalbegåvad normalpensionär.
För Jan Björklund blev det första valet som partiledare en stor framgång.
- Vi håller nog på ett par timmar till, sa han om firandet.
Partiets affischnamn Marit Paulsen drog sannolikt en lång rad röster till sitt parti.
- Jag är övertygad om att hon har en stor del i det. Hon har stort förtroende hos svenskarna, säger Jan Björklund när han i natt firar valsegern på folkpartiets valvaka på riksdagens restaurang i Stockholm.
Partiet gick fram med 3,8 procentenheter och landade på 13,6 procent av väljarstödet.
Artisten och schlagerstjärnan Alexander Bard fanns bland de många folkpartister som firade framgången i natt.
- Jag har läst alla valprogram och tycker att Folkpartiet har det bästa. Men det var ändå oväntat att framgången skulle bli så här stor. Jag hade väntat mig kring 10 procent. 13 är helt fantastiskt, säger Bard som fortsatte att fira långt efter att valresultatet var säkrat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag