Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marit Paulsen lämnar politiken

Foto: Cornelia Nordström

Folkpartiets röstmagnet Marit Paulsen fyller 76 till hösten.

Då vill hon ställa husvagnen i Spanien, älska sin Sture ännu mera, spela golf – och skriva sin "livsbibel", berättar hon för Expressen.

Därför planerar Marit Paulsen att hoppa av politiken och EU-arbetet.

– Jag slutar när vi har fått igenom den nya djurhälsolagen. Det kan bli i höst, det kan bli senare, säger hon.

Marit Paulsen har pratat om det förr, men det definitiva beskedet att sluta kom under Folkpartiets riksmöte i Västerås.

Hon var tidigare socialdemokrat, men konverterade till folkpartist 1998 och valdes in i EU-parlamentet året därpå. Hon avgick 2004, men gjorde come back 2009, och nu bor hon i Bryssel med sin Sture.

Och när det är semester drar de i väg med husvagnen, tidigare ofta till Frankrike, men numera allt oftare till Spanien.

Marit Paulsen har varit – och är – en kämpe med tanke på sin sviktande hälsa. Flera gånger har hon berättat i Expressen om sina svåra smärtor i ryggen, smärtor som fortplantats till andra ställen i kroppen.

Expressen talade med Marit Paulsen på lördagskvällen.

Ska du sluta redan – du är ju bara 75 år?

– Nä, jag ska sluta när verktygslådan är färdig, någon gång under det här året. EU är tungt och byråkratiskt, man vet aldrig när förhandlingar blir klara.

Vad vill du ha gjort innan du drar dig tillbaka från EU-parlamentet?

– Jag vill ha djurhälsolagen på plats. Det är ett vanvettigt tungt jobb att få den färdig, för i dag är det 39 olika direktiv och förordningar som styr. Dessa 39 olika ska bli en enda tydlig lag. Då förstår du att det är tekniskt och juridiskt komplicerat.

– Sedan har jag 1 300 motförslag, 257 paragrafer...

Vad innebär det för svenska kor och grisar om en sådan djurhälsolag införs i Sverige?

– Det innebär faktiskt ingen större skillnad för Sverige, för vi har ett väl fungerande system, det är våra konkurrenter och grannar som får lov att ställa upp.

Som Danmark, eller?

– Danmark är ju på väg att bli ganska bra, de tillhör gruppen som är näst bäst i Europa. Vi glömmer ofta att Tyskland tillhör den sämsta gruppen. Det måttet som vi har på djuromsorgen är förbrukningen av antibiotika.

– Vi använder 14 milligram (mg: tusendels gram) per 100 kilo djur. Danmark har 45 mg, Tyskland har 220 mg och Spanien och Italien har 400. Och USA har 800 mg antibiotika per 100 kilo djur. Titta på dessa siffror så förstår du hur bra det svenska jordbruket är, säger Marit Paulsen.

Vad är det bästa som du har gjort under din tid i EU?

– Det är att få en helhetssyn – en linje från åkermarken till hur djuren mår fram till vår folkhälsa och din och min personliga hälsa.

Det finns ett klart samband med det och våra möjligheter att leva ett långt liv.

Vad ska du göra när du lämnar politiken?

– Då har jag tänkt att älska min man, bo i husvagnen och skriva min bok.

Vad är det för bok?

– Den heter "Av jord är du kommen". Den handlar om att se helheten när det gäller våra problem och våra möjligheter.

En slags "Marits livsbibel", alltså?

– Ja, någonting åt det håller.

Känns det inte konstigt att lägga av?

– Jo, det är klart, det känns vemodigt. Det är inte jätteskönt att säga, att "jaha, nu är livet snart slut." Inte är det så långt kvar. Du ska komma ihåg att sista veckan i mars, då var det 66 år sedan jag hade mitt första jobb. Jag torkade fisk på den norska ön där kvinnor och barn fick ta hand om fisken som karlarna fiskade, säger Marit Paulsen.

Jag hälsade på dig i husvagnen på Franska rivieran – var ställer ni den nu?

– När jag slutar och o m jag slutar, så blir det Torrevieja nära Alicante i Spanien, där det är lagom varmt och gott om golfbanor.

Vad har Folkpartiet för framtid utan dig som röstmagnet?

– Det tror jag är helt okej. Jag hoppas att jag lyckas skriva boken och att Folkpartiet tar den boken som en grundlag för en fungerande miljöpolitik – en modern, framåtsiktande miljöpolitik, säger Marit Paulsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.