Marit Paulsen är död – blev 82 år

Expressen sänder direkt
Den hyllade författaren och politikern Marit Paulsen blev 82 år gammal.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Marin Paulsen drog sig tillbaka som 75-åring från politiken och EU-arbetet.
Foto: PERNILLA WAHLMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under tiden i EU-parlamentet bodde Marit Paulsen och maken STure Andersson en bit utanför stadskärnan i Bryssel.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ANNA HÅLLAMS

Politikern och författaren Marit Paulsen har gått bort, 82 år gammal.

Det meddelar hennes familj i ett uttalande till Expressen.

”Vi är i vår sorg ändå tacksamma och stolta för de många insatser som vår livskamrat, mamma, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor Marit gjort”, skriver familjen.

Marit Paulsen avled i stillhet på Mora lasarett efter en tids sjukdom, i närvaro av maken Sture Andersson – hennes livskamrat sedan över femtio år, skriver familjen i ett uttalande.

De lyfter också fram Marit Paulsens engagemang för miljö- och livsmedelsfrågor, samt viken av ett fredligt Europa.

Efter pensionen från politiken älskade hon sin man och levde det liv hon efter 66 års yrkesarbete förtjänade; på vintern i Spanien i den omskrivna husvagnen Hjulia, och på sommaren på gården i Yttermalung – omgiven av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi är så glada över att hon levde ända till slutet”, skriver familjen.

Paulsen gick över från Socialdemokraterna till Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 1998 där hon sedan var verksam som andre vice ordförande och talesperson i äldrefrågor ända fram till 2007. 

Marit Paulsen var även ledande i kampanjen för ja-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskap 1994. 

Hon satt sedan som ledamot i Europaparlamentet mellan 1999 och 2004. Comebacken i politiken skedde vid Europaparlamentsvalet 2009 då hon var Liberalernas förstanamn. 

Innan Marit Paulsen drog sig tillbaka som 75-åring – från politiken och EU-arbetet – ställde Expressen frågan vad hon vill ha gjort. 

– Jag vill ha djurhälsolagen på plats. Det är ett vanvettigt tungt jobb att få den färdig, för i dag är det 39 olika direktiv och förordningar som styr. Dessa 39 olika ska bli en enda tydlig lag. Då förstår du att det är tekniskt och juridiskt komplicerat, svarade hon då. 

Marit Paulsen i samband med slutdebatten inför EU-valet 2014.
Foto: OLLE SPORRONG
Marit Paulsen i samspråk med partiledaren Jan Björklund på Folkpartiets landsmöte 2013.
Foto: JENS L'ESTRADE
”Är jag rätt tant för jobbet?” var Marit Paulsens svar när partiledaren Jan Björklund meddelade att hon skulle ställa upp för omval till EU-parlamentet ännu en gång. Bilden är tagen 2013.
Foto: JENS L'ESTRADE
Marit Paulsen talar till partikamraterna i Folkpartiet – nu Liberalerna.
Foto: JENS L'ESTRADE

Sörjs av sin stora familj

2016 instiftades också djurhälsolagen – den första europeiska lagen som slår fast sambandet mellan djuromsorgen, djurhälsan och folkhälsan.

Självklart är jag jätteglad. Tre års hårt lagstiftningsarbete i Europaparlamentet tillsammans med min kompetenta personal har burit frukt och når äntligen målsnöret. Det gör min pensionärstillvaro vid husvagnen i Spanien ännu mer njutbar”, skrev Paulsen i ett uttalande efter beskedet. 

Marit Paulsen sörjs närmast av sin man Sture Andersson som hon var gift med sedan 1973. Paret har varit bosatt på en gård i Yttermalung och hade 10 barn, varav några är biologiska, några adopterade och några är fosterbarn. Ett av barnen är journalisten Stina Morian.

”Själv avfärdade Paulsen detaljfrågor om exakt hur stor ”klanen” egentligen var, utan framhöll att kärlek är tjockare än blod”, skriver familjen i ett uttalande. 

https://twitter.com/stinamorian/status/1551876364533366787

Jan Björklund och Lars Leijonborg om beskedet

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver i ett uttalande till Expressen att han tagit emot beskedet om Marit Paulsens bortgång med stor sorg.

Marit var en exceptionell person som gjorde stora avtryck överallt hon engagerade sig. Från att Sverige gick med i EU till att öka skyddet för djuren och förbättra livet för årsrika”, skriver han.

Själv lärde han känna Marit Paulsen för många år sedan och har henne att tacka för mycket, skriver L-ledaren:

Marit var ingen politiker, hon var bara sig själv”·

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på Twitter att han är tagen av dödsbudet. ”Enorm saknad. En stor liberal samhällsgärning är över. Tack Marit!” skriver han.

Den tidigare L-ledaren Jan Björklund uttrycker också sin tacksamhet för Paulsens politiska arbete.

”Avgörande för att Sverige gick med i EU. Hon fick fler personkryss än någon annan svensk någonsin. Tack för allt”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1551869010203103232

Även Lars Leijonborg, partiledare för L mellan 1997 och 2007, berättar om beskedet i Expressens TV-sändning.

– Jag blir ledsen. Hon betydde väldigt mycket för mig personligen, men också för Sverige. Hon hade en stor betydelse för när Sverige bestämde sig för att gå med i EU – att det blev ja i den folkomröstningen, säger han och tillägger:

– Hon var uppmuntrande och även när det blåste hårt var hon lojal och stöttande, säger han.

– Hon kunde vara lite barsk men under den ytan hade hon ett stort hjärta och kände verkligen för många människor. 

Sandstranden vid Medelhavet i spanska Capobino var en av Marit Paulsen och maken Sture Anderssons favoritplatser. Här hämtade Marit Paulsen stöd inför EU-valet 2009.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Marit Paulsen laddar för politisk debatt hos grisarna på Nibble gård.
Foto: LASSE SANDSTRÖM
Marit Paulsen bytte från Socialdemokraterna till Folkpartiet 1998. Här med tidigare partiledaren Maria Leissner.
Foto: ANNA HÅLLAMS

”Hon var exceptionell”

Fotografen och författaren Georg Sessler lärde känna Marit Paulsen på 70-talet. Ett år efter deras första möte skrev de boken ”Att vara människa” tillsammans. Sessler minns sin kollega och vän som en ”fantastisk och engagerad person” som levde ett intressant och händelserikt liv.

– Hon var exceptionell. Hon var alltid en människa – rättvis och uppriktig, berättar han. 

Se även: 

Kollegan minns Marit Paulsen • ”Hon var rättfram och lite barsk”.
Marit Paulsen hade flera hjärtefrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.