Mario Monti har tagit över Italien

Publicerad
Uppdaterad
Förre EU-kommissionären Mario Monti blev i kväll formellt utsedd till Italiens nye premiärminister.
Berlusconis parti Frihetens Folk backar upp honom - men kräver att han bara sitter tillräckligt länge för att vidta nödvändiga åtgärder för att rädda landets ekonomi, uppger Sky News.
Mario Monti åkte på söndagskvällen till presidentpalatset för ett möte med president Giorgio Napolitani, som bad honom bilda en ny regering, uppger AP.
Kort efter mötet sade Monti att han genast kommer att sätta i gång att sätta ihop regeringen för att ta itu med skuldkrisen.

"Måste läka finanserna"

Den nye premiärministern menade att han kommer att tackla uppgiften med en stark ansvarskänsla för nationen. Han sade också att Italien måste läka sina finanser och återfå tillväxten, eftersom det är vad dagens ledare är skyldiga framtida generationer, uppger AP.
Angelino Alfano, en framträdande medlem i Berlusconis parti Frihetens Folk, säger att partiet är redo att stödja Monti. Men allt hänger på hur den nya regeringen kommer att se ut och dess hållning, uppger BBC.
Partiet kräver också att Monti bara sitter länge nog för att kunna genomföra de omfattande besparingsåtgärder som krävs för att tackla skuldkrisen, uppger Sky News.
De flesta partierna i parlamentet backar upp Monti.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt välkomnar utnämnandet. Han skriver på sin blogg att han känner honom väl och att känner stort förtroende för honom. Han twittrade också "han är en vän - och han är varmt välkommen".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag