Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mario fångade film på katastrofrånarna

Mario fångade rånarna på film.
Foto: Privat
– Killen står och gör mantelrörelse med pistolen. Han ser ut som att han vill skjuta i taket men får inte till det riktigt. Pistolen ser ut som att den har låst sig, säger Mario.
Foto: Skärmdump/Läsarfilm
De två männen lyckas ta sig in i butiken. De krossar montrar och plockar på sig gods.
Foto: Skärmdump/Läsarfilm

De två männen - beväpnade med pistol och kofot - rånade guldbutiken.

Sedan drog de upp byxorna, tog sig upp på flyktmopeden och lämnade platsen.

Hela förloppet fångades på film av vittnet Mario.

– Killen ser ut som att han vill skjuta i taket men han får inte till det riktigt. Pistolen ser ut som att den har låst sig, säger han.

Det var klockan 10.34 på fredagsmorgonen som polisen fick larm om ett pågående rån i en klockbutik i Kista galleria i Stockholm.

De inledande rapporterna gjorde gällande att två maskerade män hade brutit sig in i butiken, hotat personalen med ett pistolliknande vapen, plockat på sig byte och sedan flytt från platsen på en moped.

Den som vill ha en mer detaljerad redogörelse för rånet behöver inte misströsta - hela förloppet fångades nämligen på film av vittnet Mario.

"Tog fram pistol och kofot"

– Jag såg två killar som hade nylonsocka över skallen, men de hade inte dragit ner den över ansiktet utan det såg ut som de följde något konstigt mode. De kom in på moped och jag tänkte att jag skulle säga till dem att man inte åker moped i centrumet, berättar Mario.

Han ser hur de två männen åker fram till klockbutiken och inleder rånet.

– Den ena tog fram en pistol och den andra tog upp en kofot. Då tänkte jag att det kanske inte var så jävla bra att säga till dem om moppen.

De två männen lyckas ta sig in i butiken. De krossar montrar och plockar på sig gods. I den ena handen håller en av gärningsmännen en pistol.

"Var skraj - men fortsatte filma"

– Killen står och gör mantelrörelse med pistolen. Han ser ut som att han vill skjuta i taket men får inte till det riktigt. Pistolen ser ut som att den har låst sig, säger Mario.

Trots utvecklingen fortsätter Mario att filma händelsen på nära håll.

– Jag var lite skraj men jag tänkte - nej, jag ska filma det här. Jag gav mig fan på att jag skulle göra det. Det var någon inre trygghet eller rädsla som sporrade mig till att bara fortsätta filma.

I slutet av sekvensen ser man hur Mario ger rånarna råd och säger att det är dags för dem att ge sig av.

Två greps kort efter rånet

– Ja jag ville bara att de skulle sticka och körde olika tonlägen. Jag kände att om jag säger ”dra härifrån!” så kanske de hade fokuserat på mig på ett annat sätt. Jag var lite skraj så jag sa det lite mer på ett kompissätt.

På bilderna ser man att gärningsmännen följer hans råd. En av gärningsmännen startar mopeden medan den andra kommer ut med en stor säck fylld av byte. Efter ett misslyckat försök och en byxuppdragning lyckas även rånare nummer två ta sig upp på mopeden, följt av att de flyr från gallerian.

Deras rånlycka skulle visa sig bli kortvarig. Delar av rångodset hittades längs flyktvägen och kort efter händelsen greps två män i samband med en fordonskontroll vid McDonalds i Akalla. De misstänks nu för grovt rån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.