Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marine Le Pens kraschlandning

Marine Le Pen hoppades på att bli president, nu kan hon bli sitt partis enda parlamentsledamot i stället.Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT
Marine Le Pen lägger sin röst i söndagens parlamentsval.Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT

PARIS. Marine Le Pen hoppades bli Frankrikes president. Nu leder extremhögerledaren ett parti i spillror där fullt inbördeskrig väntar. 

På söndagskvällen – efter parlamentsvalets andra och sista omgång - börjar Marine Le Pens långa ökenvandring.

För fem år sedan förlorade Marine Le Pen med 144 rösters marginal sin plats i franska Nationalförsamlingen. I kväll kommer hon säkerligen att vinna stort i sin valkrets. Det blir hennes enda egentliga seger i årets franska valmaraton. 

Louis Aliot, Le Pens sambo - som också sitter i partiledningen - kallar presidentvalet för ett ”misslyckande”.

En plats som parlamentariker är ett magert tröstpris för Marine Le Pen. 

Det är så långt under hennes förhoppningar att Front Nationals (FN) partiledare direkt efter presidentvalet tvekade i flera dagar att ställa upp i det valet. 

Marine Le Pen kämpade om presidentposten mot Emmanuel Macron – nu hoppas hon på Hénin-Beaumont

Att kämpa för en plats i nordfranska Hénin-Beaumont är inte samma sak som ett presidentval. Några dagar innan hade hon duellerat med Emmanuel Macron om presidentposten, framför 16 miljoner tevetittare.

För bara några veckor sedan kämpade Marine Le Pen mot Macron för att bli Frankrikes nya president.Foto: ERIC FEFERBERG / POOL / EPA / TT

Men nu är Le Pen tvungen att ta de livbojar som hon kan ta. Annars riskerar partiet att bli helt utan representant i Nationalförsamlingen i kväll. Marine Le Pen kan också komma att få användning av en parlamentarisk immunitet. Flera rannsakningsdomare utreder olika korruptionsaffärer inom hennes parti.

Marine Le Pens Front National fick 13 procent i första omgången av parlamentsvalet

I parlamentsvalets första omgång, förra söndagen fick extremhögerpartiet 13 procent av rösterna, långt ifrån de dryga 40 procenten som vissa opinionsundersökningar hade gett henne i presidentvalet.

Front National är fullt av medlemmar som är otåliga att få vara med och bestämma på olika poster i politiken. Många av dem hoppades på en ett fyrtiotal platser i Nationalförsamlingen – trots den höga tröskeln i det franska valsystemet. Sedan sjönk förhoppningarna till en egen parlamentarisk grupp på 15 folkvalda. 

Nu räknas de möjliga platserna i parlamentet på ena handen, för att inte säga på ena långfingret.

Marine Le Pens systerdotter Marion har tagit time-out från Front National

Samtidigt kokar det i partiet. Partiledningens politik ifrågasätts. Marine systerdotter Marion Maréchal-Le Pen har redan röstat med fötterna och tagit time-out från partiet och parlamentet. Hon står för en värdekonservativ falang i partiet som känner sig överkörd av vänstern i Front National. 

Marion Maréchal-Le Pen har tagit time-out.Foto: JEAN BERNARD VERNIER / JBV NEWS / POLARIS

Pappa Jean-Marie Le Pen riskerar redan den här veckan försöka tränga sig in i partiledningens möte trots att dottern inte vill se honom där.

Alldeles för sent insåg Marine Le Pen att en stabil majoritet av de franska väljarna inte har lust att byta ut euron mot nygamla och devalverade francs.

– Presenterar man en helt virrig ekonomisk politik så får man förr eller senare betala notan för det, sade Robert Ménard, borgmästare vald med FN:s hjälp i sydfranska Béziers till Le Figaro.

Nu kan Marine Le Pen i stället bli ensam bland parlamentets 577 folkvalda.

Vid sin sida kan hon få kanske en eller två kandidater. Däribland Robert Ménard fru, Isabelle Ménard. Stämningen kommer inte att vara på topp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.