Marine Le Pen hoppades på att bli president, nu kan hon bli sitt partis enda parlamentsledamot i stället. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TTMarine Le Pen hoppades på att bli president, nu kan hon bli sitt partis enda parlamentsledamot i stället. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT
Marine Le Pen hoppades på att bli president, nu kan hon bli sitt partis enda parlamentsledamot i stället. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT
Marine Le Pen lägger sin röst i söndagens parlamentsval. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TTMarine Le Pen lägger sin röst i söndagens parlamentsval. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT
Marine Le Pen lägger sin röst i söndagens parlamentsval. Foto: MICHEL SPINGLER / AP/ TT

Marine Le Pens kraschlandning

Publicerad

PARIS. Marine Le Pen hoppades bli Frankrikes president. Nu leder extremhögerledaren ett parti i spillror där fullt inbördeskrig väntar. 

På söndagskvällen – efter parlamentsvalets andra och sista omgång - börjar Marine Le Pens långa ökenvandring.

För fem år sedan förlorade Marine Le Pen med 144 rösters marginal sin plats i franska Nationalförsamlingen. I kväll kommer hon säkerligen att vinna stort i sin valkrets. Det blir hennes enda egentliga seger i årets franska valmaraton. 

Louis Aliot, Le Pens sambo - som också sitter i partiledningen - kallar presidentvalet för ett ”misslyckande”.

En plats som parlamentariker är ett magert tröstpris för Marine Le Pen. 

Det är så långt under hennes förhoppningar att Front Nationals (FN) partiledare direkt efter presidentvalet tvekade i flera dagar att ställa upp i det valet. 

Marine Le Pen kämpade om presidentposten mot Emmanuel Macron – nu hoppas hon på Hénin-Beaumont

Att kämpa för en plats i nordfranska Hénin-Beaumont är inte samma sak som ett presidentval. Några dagar innan hade hon duellerat med Emmanuel Macron om presidentposten, framför 16 miljoner tevetittare.

För bara några veckor sedan kämpade Marine Le Pen mot Macron för att bli Frankrikes nya president.Foto: ERIC FEFERBERG / POOL / EPA / TT

Men nu är Le Pen tvungen att ta de livbojar som hon kan ta. Annars riskerar partiet att bli helt utan representant i Nationalförsamlingen i kväll. Marine Le Pen kan också komma att få användning av en parlamentarisk immunitet. Flera rannsakningsdomare utreder olika korruptionsaffärer inom hennes parti.

Marine Le Pens Front National fick 13 procent i första omgången av parlamentsvalet

I parlamentsvalets första omgång, förra söndagen fick extremhögerpartiet 13 procent av rösterna, långt ifrån de dryga 40 procenten som vissa opinionsundersökningar hade gett henne i presidentvalet.

Front National är fullt av medlemmar som är otåliga att få vara med och bestämma på olika poster i politiken. Många av dem hoppades på en ett fyrtiotal platser i Nationalförsamlingen – trots den höga tröskeln i det franska valsystemet. Sedan sjönk förhoppningarna till en egen parlamentarisk grupp på 15 folkvalda. 

Nu räknas de möjliga platserna i parlamentet på ena handen, för att inte säga på ena långfingret.

Marine Le Pens systerdotter Marion har tagit time-out från Front National

Samtidigt kokar det i partiet. Partiledningens politik ifrågasätts. Marine systerdotter Marion Maréchal-Le Pen har redan röstat med fötterna och tagit time-out från partiet och parlamentet. Hon står för en värdekonservativ falang i partiet som känner sig överkörd av vänstern i Front National. 

Marion Maréchal-Le Pen har tagit time-out.Foto: JEAN BERNARD VERNIER / JBV NEWS / POLARIS

Pappa Jean-Marie Le Pen riskerar redan den här veckan försöka tränga sig in i partiledningens möte trots att dottern inte vill se honom där.

Alldeles för sent insåg Marine Le Pen att en stabil majoritet av de franska väljarna inte har lust att byta ut euron mot nygamla och devalverade francs.

– Presenterar man en helt virrig ekonomisk politik så får man förr eller senare betala notan för det, sade Robert Ménard, borgmästare vald med FN:s hjälp i sydfranska Béziers till Le Figaro.

Nu kan Marine Le Pen i stället bli ensam bland parlamentets 577 folkvalda.

Vid sin sida kan hon få kanske en eller två kandidater. Däribland Robert Ménard fru, Isabelle Ménard. Stämningen kommer inte att vara på topp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag