Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marine Le Pen tar timeout som partiledare

Under söndagen firade Marine Le Pen avancemanget till andra rundan i det franska presidentvalet.

Foto: Kamil Zihnioglu / AP TT NYHETSBYRÅN

Marine Le Pen.

Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

Le Pens motståndare i andra rundan av presidentvalet: Emmanuel Macron.

Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är Marine Le Pens oväntade drag:

Den kontroversiella politikern tar timeout från sitt parti Nationella Fronten – bara ett dygn efter att ha gått vidare i franska presidentvalet.

– Jag är inte partiledare längre, bara presidentkandidat, säger hon till France 2.

Men det mesta pekar fortfarande på att Emmanuel Macron blir näste president.

På söndagskvällen valde fransmännen att högerpopulistiska Marine Le Pen och den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron ska gå vidare till andra omgången i det franska presidentvalet.

Bara ett dygn senare kom det överraskande beskedet:

Marine Le Pen tar timeout från sin roll som partiledare för Nationella fronten, medan hon kandiderar till att bli Frankrikes nästa president. Det meddelade hon under en intervju med France 2 på måndagskvällen.

Le Pen: "Nära avgörande ögonblick"

– Vi närmar oss ett avgörande ögonblick. Jag har alltid ansett att presidenten är president för hela Frankrike och att den personen måste kunna samla alla fransmän. Det är en övertygelse och det är viktigt att kunna gå från ord till handling, det är därför som jag tagit timeout från Nationella fronten, säger Le Pen.

 

LÄS MER: Så tycker Le Pen och Macron i 5 fem frågor

 

Och fortsätter:

– Den här kvällen är jag Nationella frontens kandidat som önskar kunna samla alla fransmän tillsammans runt ett projekt.

Hon upprepar sedan sina tidigare ställningstaganden om att det enda sättet att stoppa invandringen är att stå tillsammans som ett folk och att hon framför allt vill vara den kandidat som står för att skydda Frankrike.

Har kontakt med högern i Frankrike

När hon får frågan om det finns pågående kontakter mellan Nationella fronten och det republikanska partiet som företräddes av François Fillon i söndagens val försäkrar hon att så är fallet:

– Ja, det är en pågående kontakt. Det är ingen enighet, det finns många delar inom republikanerna som inte förstår Fillons positionering.

 

LÄS MER: Professor: "Hennes möjligheter är mikroskopiska"

 

Marine Le Pen syftar på att François Fillon direkt efter att ha erkänt sig besegrad uppmanade de franska väljarna att rösta på Emmanel Macron i nästa val.

– Och det är ännu mindre enighet bland deras väljare. Under hela valrörelsen har republikanerna förklarat för sina väljare att Macron är en "bebis-Hollande", och nu uppmanar de väljarna att rösta på honom, säger Marine Le Pen till France 2.

 

LÄS MER: Hollandes första ord om valresultatet

 

Macron leder i undersökningar

Det finns teorier om att Le Pens timeout kan vara ett försök att locka en bredare väljarbas. Men mycket tyder ändå på att nästa franske president heter Emmanuel Macron.

I en ny opinionsundersökning som publicerades på måndagen på uppdrag av tidningen L'Express och tv-kanalen BFM kommer 64 procent av väljarna att rösta på Macron medan Marine Le Pen enbart stöds av 36 procent. Undersökningen bygger på intervjuer med 967 personer från en grupp på sammanlagt 1001 personer som representerar den franska befolkningen över 18 år.