Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marine Le Pen höll sitt sista tal i Marseille

Nationella frontens ledare Marine Le Pen mötte väljarne i Marseille på onsdagen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN

Högerpopulisten Marine Le Pen valde kontroversiellt nog att förlägga sitt sista liveframträdande inför söndagens franska val i invandringstäta Marseille.

Allt för att vinna kraft i kampen mellan de fyra toppkandidaterna som är på väg att bli rekordjämn.

Nationella frontens ledare Marine Le Pen hade ett stormigt valmöte i Paris i helgen stördes av vilda protester där vakter fick omhänderta en barbröstad kvinna. I sin sista kontakt med väljarna inför söndagens val drog hon sig på onsdagen söderut till Marseille där hon fyllde Domen med 50 busslaster och totalt 6 500 av sina anhängare, skriver Le Parisien.

Stor säkerhet

Ett stort säkerhetspådrag behövdes med tanke på att Le Pen står för anti-immigration och Marseille har sedan länge tagit emot många invandrare.

Med bara dagar kvar till det franska presidentvalet är det oerhört jämnt mellan de fyra toppnamnen, ultrahögerns Le Pen, mittenmannen Emmanuel Macron, konservative François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

På torsdagen väntar en programledarledd tv-utfrågning med samtliga elva presidentkandidater. Enligt opinionsmätningarna är det fyra namn som slåss om de två finalplatserna i valet i maj. I Cevifop-mätningen som bygger på ett urval av 11 601 personer får Le Pen 22,5 procent att jämföra med ledande Macron som har 23 procent.

Svingade mot Le Pen

Han passade i måndags på att svinga mot Le Pen och poängterade att han till skillnad från henne står för "hopp, mod i stället för uppgivenhet".

Macron och Le Pen skuggas av Fillon som får 19,5 procent medan Mélenchon har 19 procent, skriver Reuters.

Men med tanke på att miljontals franska väljare ännu inte har bestämt sig för hur de ska rösta kan valet blev det mest oförutsägbara i Frankrike på årtionden. Investerarna och marknaden är oroliga att en överraskning i sista minuten kan skapa tumult.

Högerns Marine Le Pen och vänsterns Jean-Luc Mélenchon säger sig båda vara försvarare av de franska arbetarna och skulle kunna ta Frankrike ut ur EU och se till att få bort Euron ur Frankrike.