Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marine Le Pen fick bort EU-flaggan i tv-debatten

Nationella Frontens ledare Marine Le Pen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Jean-Luc Mélenchon har rensat ut nästan alla röda flaggor från sina möten – i stället finns bara trikoloren kvar. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Den Nationella Frontens Marine Le Pen har pressats hårt i det franska presidentvalet.

Men en sak har hon lyckats med: att förbjuda EU-flaggan i sista tevedebatten innan söndagens semifinal.

– Jag vill bli president för den franska republiken, inte ordförande för EU-kommissionen. Jag anser att EU har gjort mycket dåligt för det här landet, sade Marine Le Pen till den franska tevestationen, France 2 inför torsdagens stora debatt.

Alla franska presidenter sedan ett kvarts sekel har alltid haft den blågula EU-flaggan på sina officiella porträtt, vid sidan av den franska trikoloren. Båda flaggorna hänger också på (nästan) alla Rådhus och offentliga byggnader – utom i de kommuner där den Nationella fronten har tagit makten.

Vinner Marine Le Pen ska alla blågula flaggor plockas ned, lovar presidentkandidaten. Hennes argument fick public servicekanalen att böja sig.

"Bara två personer som berörs av skandaler"

I flaggkriget har Marine Le Pen också vunnit en diskretare seger: den yttersta vänsterns stjärnkandidat, Jean-Luc Mélenchon som nu ligger nästan jämsides med Marine Le Pen inför söndagens semifinal, har rensat ut nästan alla röda flaggor från sina möten. Istället finns bara trikoloren kvar.

Det ser man inom Front National som en ideologisk seger för Marine Le Pen.

 

LÄS MER: Valet i Frankrike 2017 – allt du behöver veta

 

Men det var inte bara flaggan som fick högerpopulisten att tveka att ställa upp i valets sista tv-debatt innan den första omgången nu på söndag. I den förra tevedebatten fick hon ta emot många smockor som bitvis kan förklara att hon sedan dess har backat i opinionsundersökningarna.

Jean-Luc Mélenchon har rensat ut nästan alla röda flaggor från sina möten – i stället finns bara trikoloren kvar. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

– I den här studion är det bara två personer som berörs av skandaler, det är Monsieur Fillon och Madame Le Pen. De tre övriga har inte någonting med det att göra, klämde vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon till med. Marine Le Pen tappade då fattningen och gav inget riktigt svar. Annat än att ”det skulle komma fler”…

Hon är föremål för en rättslig utredning och är misstänkt för att har organiserat illegal partifinansiering genom att använda EU-parlamentets budget till hennes sekreterare och livvakt, bland annat. Allt som allt handlar det om dryga 70 miljoner kronor.

"Lägg av med det där tjatet"

För att slippa förhöras av utredningsdomare har Le Pen åberopat sin parlamentariska immunitet som EU-parlamentariker.

– Vi arbetare, när vi snor i kassan så har vi ingen arbetarimmunitet, sa den lille trotskistkandidaten Philippe Poutou och myntade genast ett nytt uttryck i sociala medier. Återigen verkade Marine Le Pen groggy.

När sedan Marine Le Pen pratade om faran med islam kunde samma Mélenchon drämma till med en:

– Men lägg av med det där tjatet om religion! 60 procent av fransmännen har ingen religion överhuvudtaget.

Resultat: Marine Le Pen backade sakteligen i opinionsundersökningarna samtidigt som Mélenchon klättrade upp till en av tätpositionerna. Marine Le Pen verkade tappa orken och har till och med ställt in flera viktiga framträdanden i medierna.

Därför har Marine Le Pen pressen på sig att vara offensiv i kväll. Annars kan hon till och med riskera sin finalplats i valet.