Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marine Le Pen blir av med sin immunitet

Marine Le Pen.Foto: Kristofer Sandberg

Europaparlamentet upphäver den parlamentariska immuniteten för Front nationals ledare Marine Le Pen.

– Nu är det upp till det franska rättsväsendet att hantera den fortsatta processen, säger EU-parlamentariken Cecilia Wikström (FP) i en kommentar.

Franska myndigheter har under en längre period velat att Marine Le Pens immunitet ska hävas – för att hon ska kunna ställas till ansvar för anklagelserna om hets mot folkgrupp i samband med ett tal i Lyon där hon jämförde muslimer som vistas i Frankrike med den tyska invasionen under andra världskriget.

I dag har EU-parlamentet, med bred majoritet efter rekommendation från Cecilia Wikström, beslutat om att häva immuniteten för Marine Le Pen, som tog över som partiledaren för extremhögerpartiet 2011 efter sin far Jean Marie Le Pen, som grundade partiet.  

– Jag är glad att Europaparlamentet med bred marginal valde att gå på den linje som jag rekommenderat, alltså att häva immuniteten för Marine Le Pen. Nu är det upp till det franska rättsväsendet att hantera den fortsatta processen säger Wikström i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.