Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marilyn Monroes märkliga död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Intresset för den gamla Hollywoodikonen och sexsymbolen vägrar att dö. Hennes korta, hektiska liv och plötsliga död fortsätter att fascinera.
Foto: Getty images
Marilyn Monroe, eller Norma Jeane Mortensen, som var hennes namn vid födseln hade en allt annat än trygg uppväxt. Hennes biologiska far är okänd.
Foto: Bulls

I år skulle Marilyn Monroe ha fyllt 90 år.

Hennes korta liv har fått mytologiska proportioner.

För att inte tala om hennes tragiska död.

Konspirationsteorierna lever kvar och vägrar dö. 

Många hävdar att det var hennes erotiska affärer med presidenten John F. Kennedy och hans bror Robert som blev hennes död.

Intresset för den gamla Hollywoodikonen och sexsymbolen vägrar att dö. Hennes korta, hektiska liv och plötsliga död fortsätter att fascinera.

Det har skrivits mängder av artiklar, böcker och gjorts dokumentärer om stjärnan. Inget tyder heller på att intresset börjar svalna.

Inget ansikte har heller kommersialiserats som Marilyns. Det finns på affischer, muggar och intatuerat på huden hos de mest fanatiska.

Popkonstnären Andy Warhols massproduktioner av hennes porträtt hör till 1900-talets mest kända och spridda konstverk.

Om man söker på begreppet ”Marilyn Monroe” på nätsajten Amazon.com får man 792 045 träffar.

Söker man på Google får man 40 miljoner träffar.

Andy Warhol bredvid Monroe-verken.
Foto: Okf / OKÄND

Hittades död i sitt hem

Den 5 augusti 1962 fann man Marilyn Monroe död i sitt eget hem i Brentwood, Los Angeles.

Hon låg naken i sin säng med huvudet nedåt. Hon hade en telefon i ena handen. Pillerburkar med lugnande medel låg utspridda i rummet.

På kvällen hade hon haft kontakt med flera personer, däribland hennes psykiater dr Ralph Greenson. Han föreslog att hennes hushållerska Eunice Murray skulle tillbringa natten hos stjärnan.

Efter midnatt märke hushållerskan att ljuset fortfarande var tänt i Marilyns rum, vilket var ovanligt. Dörren till hennes rum var dessutom låst.

Eunice ringde läkaren Greenson som kom över direkt och lyckades ta sig in i rummet genom att slå in en ruta.

En kvart senare kom ännu en läkare som behandlat stjärnan.

Då var hon redan död.

Eunice Murray ringde polisen.

Senare kördes kroppen över till rättsläkarstationen i Los Angeles för obduktion. Den toxikologiska analysen visade senare att hennes kropp var full med lugnande droger och sömnmedel. Hon hade dött av en akut förgiftning. Det fanns inga spår av våld mot hennes kropp.

Med tanke på hennes allmänna psykiska tillstånd och att hon ofta sagt att hon skulle ta livet av sig blev slutsatsen att dödsorsaken var självmord.

Men det var inte alla som köpte läkarnas slutsats.

Hennes utsvävande liv var känt, inte minst hos FBI och dess högste chef J. Edgar Hoover. Det som störde honom var det umgänge hon höll sig med. Värst var hennes sexuella förbindelse med landets president John F. Kennedy.

Han var gift med Jacqueline "Jackie" Kennedy, en av nationens mest beundrade kvinnor, men ändå notoriskt otrogen, ibland med flera kvinnor per dag. Enligt uppgift hann han med två kvinnor samma kväll som han svor presidenteden, ingen av dem var hans fru.

Familjebild: John F. Kennedy, John F. Kennedy Jr och Jacqueline Kennedy.
Foto: Pressens bild/AP
Bröderna: Robert, Edward och John F. Kennedy.
Foto: Pressens bild/AP

Marilyn och Jack Kennedy lärde känna varandra redan på 1950-talet. Under 1960-talet var deras relation känd och presidenten fick höra av sina rådgivare att förhållandet inte var det bästa. Det skulle skada hans anseende som familjeman, vilket han knappast var, men det riskerade även politiska återverkningar.

Marilyn Monroe ska även ha haft en kärlekshistoria med Jacks bror Robert Kennedy, som var justitieminister vid den tiden.

Men inget tyder på att kärleken var besvarad från Bobbys sida.

Enligt Marilyns väninna, skådespelerskan Terry Moore, så ”föreställde hon sig själv till och med som en framtida First Lady med någon av dem”.

Många har vittnat om bröderna Kennedys stora aptit på unga kvinnor och sex.

De brukade träffas hos svågern Peter Lawford i hans strandhus i Santa Monica. Lawford ingick i kretsen som gick under namnet The Rat Pack med bland andra Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis jr och Joey Bishop.

Enligt Jeanne Martin, sångaren Dean Martins exhustru, var männen swingers. Hon berättade att Bobbys hustru Ethel kunde befinna sig i ett rum under tiden maken var inne i ett annat rum med en kvinna.

Jeanne Martin beskrev Robert Kennedy som en grabber, en karl som tog för sig. Men det var inget jämfört med den äldre brodern Jack. Han agerade rent instinktivt, enligt Jeanne, han gick direkt på strupen.

Hon berättade om en väninna som råkade vara ensam med Bobby i strandvillans bibliotek ”och innan hon visste ordet av var dörren låst och han slängde upp henne i soffan – otroligt! Det var så uppenbart. Här var det Förenta staternas president och justitieminister.”

Många har skyllt brödernas beteende på deras far Joe Kennedy, som trots att han var far till nio barn ändå var ständigt otrogen, till och med i familjens villa i Hyannis Port i Massachusetts.

Ett annat problem för administrationen, CIA och FBI var att Marilyn Monroe även hade en relation med maffiabossen Sam Giancana.

Kopplingen till maffian och den organiserade brottsligheten var minst av allt till gagn för presidenten och justitieministern.

John F. Kennedy ska dessutom ha haft ett sexuellt förhållande med Judith Campbell som även var älskarinna till Sam Giancana och gangstern John Roselli.

Frank Sinatra.
Foto: Pressens bild/AP

De två brottslingarna tillsammans med gangstern Santo Trafficante hade av CIA fått i uppdrag att mörda Kubas nye socialistiska ledare Fidel Castro.

Det skulle ske med förgiftade piller och samtidigt hade brottslingarna blivit lovade av CIA att åter få ta hand om spelverksamheten, prostitutionen och droghandeln som de förlorade när diktatorn Fulgencio Batista störtades 1959.

Frank Sinatra, som även han hade en affär med Marilyn Monroe, stod maffian mycket nära. Tanken, har det sagts, var att han skulle förmå bröderna Kennedy att inte utreda den organiserade brottsligheten. Efter ett tag förstod dock Giancana att han blivit förd bakom ljuset av bröderna.

Hoover kunde ödelägga Kennedys karriär

Författaren och historikern Thomas C. Reeves skrev i sin bok ”A question of character” att löftesbrottet förmodligen berodde på att FBI-chef Hoover steg in i handlingen. Hoover visste tillräckligt mycket för att han skulle kunna ödelägga Robert Kennedys karriär.

Föraktet för varandra var ömsesidigt.

J. Edgar Hoover var chef för FBI i 48 år. Under den tiden samlade han på sig komprometterande uppgifter om alla politiker som kunde äventyra hans ställning.

Han blev oåtkomlig.

En som tänkte använda sig av uppgifterna om förhållandet mellan Monroe och Robert Kennedy var bossen för transportarbetarfacket Jimmy Hoffa. Han stod maffian nära och var en svuren fiende till Robert Kennedy.

Han ska ha låtit sin ”utredare” Bernard Spindel placera dold inspelningsutrustning ibland annat Peter Lawfords villa.

Banden skulle senare användas i utpressningen.

De inspelade banden ska senare ha tagits i beslag vid en husrannsakan hos Spindel 1966 och förstörts.

Den 30 juli 1975 försvann Jimmy Hoffa, sannolikt mördad. Hans kropp har aldrig återfunnits. Den 19 juni samma år sköts Sam Giancana ihjäl.

Fackbossen Jimmy Hoffa.
Foto: AP

1976 hittades John Rosellis upplösta kropp i ett bensinfat. Den 24 juni 1975 var han kallad till ett senatsförhör för att vittna om planerna på att mörda Fidel Castro. Det var bara fem dagar efter mordet på Sam Giancana.

Den 23 april 1976 var han kallad till ännu ett senatsförhör. Denna gång skulle han vittna om en konspiration som gick ut på att mörda president John F. Kennedy. Men Roselli dök aldrig upp. Vid den tiden var han redan mördad.

Inget av morden är uppklarat. Hoffas försvinnande är fortfarande ett mysterium.

Även här har olika personer pekat ut de amerikanska myndigheterna som ansvariga för brotten.

Marilyn Monroe och baseballstjärnan Joe DiMaggi var under en tid gifta.
Foto: AP

Stod henne nära även efter separationen

Baseball-idolen Joe DiMaggio var tidigare gift med Marilyn Monroe. Det var ett kort äktenskap och höll bara i nio månader.

Men han stod henne nära även sedan de gått skilda vägar.

Han kände bara avsky för hennes nära vänner ur Hollywoods grädda, som han menade bara var till skada för henne.

Han kom senare, enligt uppgift, att anklaga just Bobby Kennedy för hennes död.

Det var också Joe DiMaggio som stod för arrangemanget kring hennes begravning. Hollywoodeliten var inte inbjuden och i synnerhet inte familjen Kennedy.

Flydde för att slippa bli utfrågad

Författaren Anthony Summers har skrivit biografier över John F. Kennedy, Frank Sinatra, J. Edgar Hoover och Marilyn Monroe. Hans rön och slutsatser har många gånger ifrågasatts.

Men enligt Summers beslagtog lokal polis eller FBI-agenter alla Marilyn Monroes samtalsloggar över rikssamtal. Syftet var att undanröja alla bevis på kopplingen till bröderna Kennedy.

J. Edgar Hoover.
Foto: / FRÅN NÄTET

Peter Lawford flydde från Kalifornien direkt efter Marilyns död till familjen Kennedys residens i Massachusetts för att slippa bli utfrågad.

För några år sedan dök det upp uppgifter som pekade på att Monroe bjudits över till Frank Sinatras villa i Lake Tahoe av Peter Lawford för ”orgier”.

Marilyn Monroes död behandlades först som ett misstänkt dödsfall. Senare förklarade polisens utredare att dokument och fotografier saknades i hennes bostad.

Alla bilder på Monroe och bröderna Kennedy är utplånade.

Robert Kennedy hävdade senare att han bara var flyktigt bekant med Marilyn Monroe.

Två år senare skulle samma typ av omsorgsfulla städning upprepa sig.

Mary Pinchot Meyer var frånskild från sin man som arbetade inom CIA. Mary Pinchot Meyer ska vid ett 30-tal tillfällen ha besökt president John F. Kennedy i Vita huset.

Hon tog sig inte in via huvudentrén utan använde bakvägen för att inte behöva registreras i Vita husets liggare.

Det handlade om amorösa besök. Hon var mycket frigjord och stod långt åt vänster. Det påstås till och med att de båda rökte marijuana tillsammans i Vita huset.

Sköts ihjäl

En dag i oktober 1964 tog hon sin vanliga promenad längs kanalen Chesapeake and Ohio Canal i stadsdelen Georgetown i Washington D.C.

En förbipasserande kvinna berättade senare att hon hörde en kvinna ropa ”Hjälp mig, någon! Hjälp mig, någon!”.

Kort därefter hördes två skott.

En svart man pekades ut men kunde inte knytas till mordet.

Mordet inträffade bara tre veckor efter det att Mary Pinchot Meyer ifrågasatt slutsatserna i Warrenkommissionen rapport om att Lee Harvey Oswald var ensam gärningsman i mordet på John F. Kennedy.

Det ska bara ha tagit 45 minuter från dödsskjutningen tills agenten James Angleton tog sig in i hennes bostad och satte i gång städningen.

Bland annat tog han hennes dagbok som ansågs innehålla uppgifter som allvarligt kunde skada minnet efter John F. Kennedy eller ännu allvarligare uppgifter.

James Angleton arbetade för CIA:s kontraspionage. Han sägs också ha avlyssnat Mary Pinchot Meyers hem.

Affären mellan presidenten och Mary Pinchot Meyer har ifrågasatts. Men 1995 kom Washington Posts legendariske chefredaktör Ben Bradlee ut med sina memoarer ”A good life” där han bekräftade affären och existensen av dagboken.

Ben Bradlee hade särskild insyn i förhållandet. Han var god vän med John F. Kennedy och svåger till Mary Pinchot Meyer.

Det tog Ben Bradlee 30 år att erkänna förhållandet mellan presidenten och svägerskan. Bradlee ska dessutom har sprungit på Angleton i Mary Pinchot Meyers bostad då båda var ute efter hennes dagbok.

Ben Bradlee hävdade i självbiografin att han lämnade över dagboken till Angleton för att den skulle hamna i säkert förvar.

Bradlees hustru förklarade däremot att dagboken brändes upp.

Ingen trygg uppväxt

Monroe, eller Norma Jeane Mortensen, som var hennes namn vid födseln hade en allt annat än trygg uppväxt. Hennes biologiska far är okänd.

Dödsfallet skakade världen.
Foto: Getty images

Mamman Gladys Pearl Monroe hade allvarliga psykiska problem och en usel ekonomi.

Marilyn Monroe placerades hos olika fosterföräldrar och barnhem. Hon blev även sexuellt utnyttjad.

Hennes barndom kom med största sannolikhet att prägla hennes psykiska välbefinnande längre fram i livet. Hon var otrygg och sökte stadga i tillvaron.

Ett sätt att känna sig trygg var säkert att behaga männen, som inte var sena att utnyttja tillfället. Enligt en uppgift gick hon igenom 13 aborter före 30 års ålder. Hon förklarade ibland att hon behandlades som ”en leksak” och pratade ofta om att begå självmord.

Under hennes korta liv kom hon att följas av djupa depressioner och ett missbruk av amfetamin, lugnande tabletter och sömnmedel.

Mot slutet eskalerade problemen. Det var tydligt att hon hade svåra mentala problem. Karriären befann sig i en nedförsbacke. Hon kom i regel för sent till inspelningarna vilket gjorde kollegerna och filmarbetarna förbannade.

Hon tvingades ta in på olika psykiatriska kliniker och hon hade dagliga sessioner hos sin psykiater dr Ralph Greenson.

Allt tyder alltså på att hon begick självmord. Men med tanke på de märkliga omständigheterna kring hennes liv och umgänge kommer säkert konspirationsteorierna leva kvar ännu ett tag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.