Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marikas vädjan till kläd- butikerna: ”Får skämmas"

Minsta fickan. Marika Kvarnström i Dala-Järna önskar sig i julklapp att modeföretagen ger henne och andra kvinnor riktiga fickor i byxorna.

Marika Kvarnström i Dala-Järna har länge irriterat sig på att fickorna på dambyxor är så otroligt små eller bara fejk.

Nu önskar hon sig ordentliga fickor i julklapp från Kappahl, H&M, Lindex, Zara och de andra modekedjorna.

– Man får skämmas när man plockar fram bankkort ifrån behån inne i mataffärer, säger hon.

Visst, man kan tycka att kvinnors problem i samhället handlar om annat än storleken på fickorna. Men är det inte underligt att byxor för tjejer och kvinnor så sällan har några fickor, och när de finns är de antingen jättesmå eller låtsasfickor?

Marika Kvarnström, 27, har tröttnat på de problem som uppstår i vardagen på grund av denna obegripliga omständighet.

– Jag har haft telefoner som trillat ur den minimala fickan och gått sönder, känt mig begränsad när jag inte kunnat ha händerna fria utan måste hålla i telefon, plånbok och nycklar. Man kan ha en väska, men den är mest i vägen tycker jag.

Fejkfickor är värst

Det finns tillfällen när denna modedetalj har gjort Marika Kvarnström riktigt arg.

– Det värsta är när man beställer byxor från nätet, och det ser ut att finnas fickor med dragkedjor - men det visar sig vara fejk och endast utsmyckning. Då undrar jag varför de gjort sig besväret att sy dit dragkedja, men hoppade över fickpåsen, säger hon.

Minimal ficka. Eller ingen alls. Marika Kvarnström vill se bättre och större fickor på tjejbyxor.Foto: Privat

Marika Kvarnström har någon gång köpt herrbyxor bara för att få rejäla fickor, men då har passformen inte fungerat särskilt bra. Hon har två teorier om varför det ser ut så här.

– Den ena är att man vill skapa behovet av att köpa väskor. Den andra är att stora fickor kan ses som bulkigt i plagg, vilket inte rimmar med damkläder som ofta ska sitta tajt och se snygga ut till varje pris.

"Ge oss fickor till jul"!

De enda byxor Marika Kvarnström har med fickor är de hon syr själv, då gör hon ordentliga fickor. Hon har ett eget företag som gör sömnadsmönster för hemsömnad - men hon har också en önskan:

– Snälla klädföretag, ge oss riktiga fickor i julklapp!

LÄS ÄVEN: H&M rasar på börsen - familjen Persson förlorar miljarder

Men varför ser det ut så här? Vi skickade ut frågan till några stora modeföretag. H&M vill inte svara. Eva Jonasson, pressansvarig på Lindex, svarar att storleken på fickor påverkas av byxans design och passform och att fickan är en väldigt viktig detalj.

– Byxor med smalare siluett har ofta en mindre fickpåse, eftersom en större påse lätt blir knölig under byxbenet och synlig utanpå. Öppna fickor gör sig bäst på byxor med lösare passform för att fickan ska ligga fint mot benet.

Kappahl: "Stor variation"

Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl, menar att företaget har en stor variation av fickor på sina plagg:

– Fickors storlek varierar från byxa till byxa. Faktorer som form, funktion, material och tänkt användningsområde för byxan avgör fickans utformning.

Marika Kvarnström är inte imponerad av svaren:

– Det finns ju såklart sätt att göra större fickor till tajta plagg utan att det blir knöligt! Det är bara en fråga om design.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.