Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marika sjöng för sin pappa när han dog

Anders Wallensten om varför Sverige skiljer sig från andra nordiska länder.

I torsdags gick Pelle Andersson, 77, bort i covid-19.

Hans barn ville göra pappans farväl till livet så ljust som möjligt.

– Sista timmen innan pappa somnade in spelade vi upp en massa låtar, bland annat med Weeping Willows. Då pappa var AIK:are ut i fingerspetsarna sjöng vi också ”Åh, vi är AIK...”, säger dottern Marika Melin.

https://www.facebook.com/pelle.andersson.520/posts/3259239297420019

Detta inlägg på Facebook lade Marika Melin ut i fredags efter att pappan, Pelle Andersson, tillbringat åtta dygn på sjukhus.

I torsdags avled han på Södersjukhuset i Stockholm.

Marika och hennes syskon, Madeleine Norlander och Johan Andersson, väljer nu att hålla Pelle Anderssons sida öppen för hans stora släkt och många vänner.

Marika Melin, dotter till Pelle Andersson.
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Och en sak vet hon – men inte när den blir av:

– Vi ska hålla en stor fest till pappas ära. En ljus och glad tillställning. För det vara precis sådan han var.

Pelle Andersson var bosatt i Tyresö, och enligt presentationen på Facebook ”vd på Fritidsforskare”.

Något sådant existerar inte, men Marika skrattar och säger:

– Sådan var han, full av humor. Lite full i fan hela tiden.

Tillbringade fem dagar på ett annat sjukhus

Innan Pelle Andersson hamnade på SÖS hade han tillbringat fem dagar på Handens sjuhus för att ett underlag till ett vårdboende skulle kunna göras.

För knappt två veckor sedan blev han utskriven därifrån. Ett återbesök var inplanerat, men Pelle Andersson dök aldrig upp. Marikas syster, Madeleine, fann honom avsvimmad i hans lägenhet när hon åkte dit.

Pelle Andersson avled i torsdags 77 år gammal av covid-19.
Foto: PRIVAT
Pelle avled på Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Det blev ambulanstransport direkt till SÖS.

– Där fick han beskedet att han fått corona. Och då förstod vi att det var kört, eftersom pappa både hade diabetes och kol. Han var ändå ganska pigg där på SÖS, men i tisdags morse ringde de och sa att pappa blivit mycket sämre under natten, förklarar Marika Melin.

Pelle Andersson försökte kämpa på, men i torsdags försämrades hans hälsa ytterligare.

Dottern: ”Vi hade superkul med honom”

Marika väljer ändå att försöka se ljus på pappans sista timmar i livet: ”Det var en underbar stund”.

– Han hade fått mycket morfin. Normalt var han rolig, men du var han extremt rolig. Vi skrattade och hade superkul med honom.

I torsdags eftermiddag försvann Pelle Andersson längre och längre bort.

– Det är många som vill hylla pappa, och just nu får man inte ha sammankomster med mer än 50 personer. Så vi ska bara ha en begravning med de närmaste, men om vi har tolkat vår pappa rätt så vill han inte att folk ska gå omkring och sörja. Så när allt detta med corona är över ska vi alltså ha en stor fest för honom.

– Sista timmen innan pappa somnade in spelade vi upp en massa låtar, bland annat med Weeping Willows. Då pappa var AIK:are ut i fingerspetsarna sjöng vi också ”Åh, vi är AIK...”.

Marika Melins inlägg på Facebook avslutas med ”Vi ses i Nangijala!” (landet bortom stjärnorna i Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta).

– Det var bland det sista vi sa till pappa. Och jag är övertygad om att vi möts där en dag. Där uppe bland stjärnorna...


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.