Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maries syster: ”Tänk om jag har träffat mördaren”

Marie Johansson mördades på sin arbetsplats i oktober 2005. Nu tror polisen att man har hittat mördaren efter en DNA-matchning – men kvinnan kan inte dömas för brottet.
Foto: PRIVAT / PROGRAMMET EFTERLYST
”Att det skulle bli så här fanns inte på kartan” säger Birgitta Borén, Marie Johanssons, lillasyster.
Foto: Privat
Birgitta Borén vill veta varför hennes storasyster Marie Johansson mördades.
Foto: Privat

Premium: Birgitta Borén, 51, fick beskedet i söndags att polisen hittat systern Marie Johanssons mördare.

Man något svar på frågan ”Varför?” kommer hon kanske aldrig att få. Fallet är preskriberat eftersom kvinnan som utförde dådet bara var 17 år.

– Det är helt ofattbart. Det här fanns absolut inte på kartan. Hon har levt i 18 år utan att någon vetat om det. Tänk om jag har träffat henne? säger Birgitta Borén.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Marie Johansson var äldst i syskonskaran om fyra, och därefter kom Birgitta. Liksom övriga familjen har hon i 18 år levt med gåtan om vem som dödade hennes storasyster i tygaffären Stuvkällaren i centrala Göteborg. 

Gärningspersonen lämnade tydliga spår i form av DNA och fingeravtryck och det stod så småningom klart att det var en kvinna som stuckit ihjäl Marie Johansson med ett vasst föremål.

– I början var det väldigt jobbigt. Det tog ett år innan jag var tillbaka på jobbet. Men sedan lever man ändå vidare på något konstigt sätt, även om Marie inte försvinner i tankarna, säger Birgitta Borén.

Mordet skedde här inne i Stuvkällaren 2005.
Foto: Polisen
Fantombilden som skickades ut av polisen. Polisen gick också ut med att man sökte en kvinna mellan 30 och 40 år. ”Det blev ju väldigt fel med profilen”, säger Birgitta Borén.
Foto: Polisen / Polisen

Frågorna om vem och varför har ständigt funnits med sedan den där dagen i oktober 2005 – och även hoppet om att någon gång få svar.

Polisen gick ut med att det handlade om en kvinna mellan 30 och 40 år som var av medellängd och hade axellångt hår. Detta efter uppgifter från vittnen som sett en person lämna butiken.

”Och nu kom detta, att hon lever...”

– Jag har nog mest tänkt att hon kanske inte lever eftersom de inte fått fast någon. Och nu kom detta, att hon lever och har levt i 18 år utan att någon vetat om det. Tänk om jag har träffat henne? Man kan spekulera hur mycket som helst, konstaterar Birgitta Borén.

I söndags fick hon samtalet från polisen. 

– Först berättade de att det fanns en 100-procentig DNA-träff, och fortsatte i samma mening med att ”men det går inte att döma henne för det här brottet, det är preskriberat”. Jag blev alldeles chockad så klart.

Att kvinnan som dödat hennes syster bara var 17 år när det hände och att mordet därför blivit preskriberat efter 15 år, det var inte ett scenario någon hade räknat med.

– Att det skulle bli så här fanns inte på kartan, eftersom man vet att mord inte längre preskriberas. Det är helt ofattbart.

Trots stora polisinsatser kunde polisen inte gripa någon efter mordet.
Foto: JAN WIRIDEN

Hade nyligen topsats för ett annat brott

Det var i fredags eftermiddag som NFC, Nationellt forensiskt center, ringde polisen och berättade att de hade en träff på det DNA-spår som gärningspersonen lämnat i tygaffären för nära 18 år sedan. 

Det hade skett efter att kvinnan nyligen topsats för ett annat mindre allvarligt brott, ett så kallat mängdbrott. Vilket har polisen inte gått ut med. 

– De kan inte ens förhöra henne så det är nästan ännu värre på det viset att vi inte kan få några svar, sa Marie Johanssons mamma Christina Borén Johansson till Expressen på måndagen.

Birgitta Borén säger att hon är ledsen och arg ”och allting” på en gång. 

– Nu finns det en person men den går inte att döma. Jag vill ju veta varför. Jag hoppas att det finns något sätt att få svar från kvinnan. Hon kan ju inte glömma vad hon har gjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Gunilla var bara 48 när hon fick en hjärtinfarkt

Premium: Fler unga kvinnor drabbas av livsstilssjukdomar

De avgörande svaren om 20-åringen och 18-åringen

Premium: Nyckelfrågorna om Toves död under sista rättegångsdagen