Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marielle, 39, smittades och dog – brott utreds

Polis ska nu utreda dödsfallet på Huddinge sjukhus
Sjuksköterskan Marielle, 39, dog efter att ha smittats av coronavirus.
Foto: Privat
Hon vårdade corona-smittade patienter på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjuksköterskan Marielle DeBruhl, 39, dog efter att ha smittats av coronavirus.

Nu har en åklagare kopplats in för att utreda om brott ligger bakom.

– Enligt anmälan fanns det inte tillräcklig skyddsutrustning, säger åklagare Jennie Nordin till Aftonbladet.

Marielle DeBruhl arbetade som sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där hon vårdade coronasjuka patienter. Hon insjuknade själv för två veckor sedan och avled efter ett snabbt sjukdomsförlopp, 39 år gammal.  

– Marielle var en väldig varmhjärtad, glad och generös person som trodde på att det man sänder ut, det är det man får tillbaka. Att om man gör gott, så kommer det goda tillbaka till dig. Hon levde sitt liv efter det, berättade väninnan Margareta Hedin i Expressen. 

Sjukhuset: Följer rekommendationer om skyddsutrustning

Nu har skyddsombudet på hennes arbetsplats anmält dödsfallet till polisen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. 

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det enligt anmälan saknats ”tillräcklig skyddsutrustning” och ”att man gjort avsteg från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.” 

Åklagare Jennie Nordin leder förundersökningen.

– Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation, säger kammaråklagare Jennie Nordin på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Karolinska universitetssjukhuset skriver i en kommentar till Expressen:

”Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen.”

Utreds som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död

Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det är ett brott som är vanligare vid dödsfall på byggarbetsplatser, med exempelvis fallolyckor. Det finns ingen misstänkt i ärendet i nuläget, enligt åklagare Jennie Nordin. 

Utredningen ska ge svar på om någon på Marielles arbetsplats kan hållas ansvarig för hennes död.

– Det kan vara en arbetsledare, det kan vara ledningen. Det får vi ta reda på, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm till Aftonbladet.

Åklagaren kommer också utreda vilken dödsorsaken var.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Fick flera frågor i ”Aktuellt” om bland annat smittspridningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.