Mariel, 25, om fördomarna mot alla inom äldrevården

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mariel har tröttnat på alla fördomar mot anställda inom hemtjänsten.
Foto: Privat
Hemtjänsten. Ett viktigt jobb, menar Mariel.
"Tråkigt att man ska behöva försvara sitt yrke varje gång", säger Mariel.
Foto: BARABAS ATTILA / Barabas Attila

"Du är för bra för att jobba inom äldreomsorgen”.

Så kan det låta när 25-åriga Mariel berättar att hon jobbar inom hemtjänsten.

Hon vittnar om fördomar, okunskap och en nedvärderande syn på vårdpersonal.

– Är det inte bra att det finns människor som vill arbeta med äldre och sjuka? frågar hon sig.

Mariel Tinoco Forsman, 25, från Flen började arbeta inom hemtjänsten för över fem år sedan.

Tillfälligt, var tanken.

Men Mariel jobbar kvar och trivs väldigt bra med sitt jobb.

Desto svårare har det varit för hennes omgivning att förstå varför hon vill jobba inom äldrevården.

– I början tyckte många att det är bra att jag har ett jobb, men de flesta såg det som tillfälligt, att det där kan jag inte hålla på med hela livet, för det är ju inte ett bra jobb och det är så dålig lön, säger Mariel.

”Du slösar bort din tid och dina kunskaper”.

"Du borde sikta på något högre än det här”".

"Du är för bra för att jobba inom äldreomsorgen”.

Ungefär så kan det låta.

– Kan man vara ”för bra” för något yrke? Är det inte bra att det finns människor som vill arbeta med äldre och sjuka? Är det dåligt att vilja arbeta inom detta yrke? frågar sig Mariel.

– I början var tanken att jag bara skulle jobba ett tag medan jag funderade på vad jag ville göra och skulle utbilda mig till, men ju längre jag jobbade desto mer insåg jag hur viktigt jobbet är. Då insåg jag att det här är någonting som jag vill fortsätta med. Det är så många äldre som är ensamma och isolerade i dag, och i många fall är det vårdpersonalen som är deras enda besökare, och redan där har vi en viktig roll, fortsätter hon.

Foto: ANN JONASSON

En viktig del i vardagen

Mariel menar att ett jobb inom hemtjänsten är mer än att "torka gamlingar i rumpan".

Det är ett socialt arbete där man möter andra människor i deras vardag. Vissa med en svårare vardag än andra.

– Ja precis, det är det som är så viktigt, och därför är det så tråkigt att man ska behöva försvara sitt yrke varje gång. Och behöva förklara varför det är viktigt. De äldres vardag skulle ju inte fungera om inte vi fanns, för det är många som behöver hjälp, säger Mariel.

Hon har även reagerat på att många tycks bry sig om att landets äldre ska ha det bra men samtidigt ser ner på de som faktiskt arbetar inom äldrevården och yrket som sådant.

Foto: ERWIN WODICKA - WODICKA@AON.AT / ERWIN WODICKA

I ett inlägg på Facebook har Mariel skrivit om de fördomar som hon möter.

"Jag är förbannat trött över att få höra dessa saker och att jag borde ägna mitt liv åt något viktigare än att ta hand om äldre. Det här med att jag älskar mitt arbete och lägger ner min själ i det, är uppenbarligen totalt irrelevant eftersom yrket inte har tillräckligt hög status", skriver Mariel i sitt inlägg, och fortsätter:

"Att ha en nedvärderande attityd gentemot dem som arbetar inom äldreomsorgen och anse att det är ett lågstatusyrke är i princip att indirekt nedvärdera även de äldre som är i behov av hjälp."

– Det är så paradoxalt. Det är så mycket klagomål på att äldrevården är så dålig i Sverige och så vidare, men samtidigt finns den nedvärderande bilden av oss, "jobba med äldre, varför vill man göra det?" säger Mariel.

"Folk förstår inte"

Mariel säger att hon älskar sitt arbete och lägger ner sin själ i det.

Att yrket har lägre status spelar ingen roll.

– Det bästa med jobbet är att man känner att man gör nytta och kan underlätta vardagen för en annan människa. Många uppskattar det man gör och redan där är det en bekräftelse på det man gör är viktigt, säger Mariel, och fortsätter:

– Jag tror inte folk riktigt vet vad det handlar om. man har många fördomar och förutfattade meningar i stället för att ta reda på vad det handlar om.

I framtiden vill Mariel arbeta inom vården på ett eller annat vis.

– Jag känner att jag har hittat det jag tycker om att göra. Sen om jag vidareutbildar mig till sjuksköterska, det får tiden utvisa, säger hon.

Nedan kan du läsa Mariels egna ord om fördomarna och attityden mot personal inom äldrevården:

"För lite mer än 5 år sedan började jag arbeta inom äldreomsorgen, tillfälligt hade jag tänkt. Jag var först lite tveksam då yrket i sig inte hade så gott rykte, för det enda man gjorde var ju ”att torka gamlingar i rumpan”. Min första vecka på hemtjänsten kändes svår på många sätt då allt var så nytt för mig: det var olika brukare med olika sjukdomstillstånd och livssituationer och det var så mycket att hålla reda på. Jag tvivlade på om jag verkligen skulle klara av detta, men jag gav det en chans. Och vet ni vad? Det är bland det bästa jag gjort.

Ända sedan jag började arbeta inom vården har jag alltid fått försvara mitt val av yrke, och inte blev det bättre när jag började studera till undersköterska heller. Det började redan på AU-centrum där jag sökte till utbildningen; där var studievägledaren i princip upprörd över att jag, med mina höga betyg, ville studera till undersköterska av alla yrken när jag hade chansen till att kunna göra något ”mycket bättre”. Denne talade om för mig att vid intagning så prioriteras arbetslösa och personer med ofullständiga betyg.

Det sorgliga är att det inte bara var ett dåligt bemötande från studievägledaren jag fick, utan även vänner och bekanta har uttryckt liknande åsikter. Några exempel på saker jag fått höra (och fortfarande får, sorligt nog) är: ”Du slösar bort din tid och dina kunskaper”, ”du borde sikta på något högre än det här”, ”du är för bra för att jobba inom äldreomsorgen”. Kan man vara ”för bra” för något yrke? Är det inte bra att det finns människor som vill arbeta med äldre och sjuka? Är det dåligt att vilja arbeta inom detta yrke?

Jag är förbannat trött över att få höra dessa saker och att jag borde ägna mitt liv åt något viktigare än att ta hand om äldre. Det här med att jag älskar mitt arbete och lägger ner min själ i det, är uppenbarligen totalt irrelevant eftersom yrket inte har tillräckligt hög status.

Många av dem som uttryckt sin negativa åsikt är givetvis sådana som själva inte har erfarenhet av att arbeta inom vården, utan har precis som många andra – väldigt mycket fördomar.

Att ha en nedvärderande attityd gentemot dem som arbetar inom äldreomsorgen och anse att det är ett lågstatusyrke är i princip att indirekt nedvärdera även de äldre som är i behov av hjälp. Det har länge framkommit i media om hur dålig äldrevården är på många håll i landet, de flesta av oss har säkert läst eller hört skräckexempel om hur äldre och sjuka vanvårdats. Om vi vill att vården och omsorgen om våra äldre ska bli bättre räcker det inte enbart med löneförhöjning för våra vårdbiträden och undersköterskor, utan det måste till en attitydförändring, d.v.s. en respekt för både våra äldre och för dem som arbetar inom äldreomsorgen eftersom dessa faktorer faktiskt hänger ihop."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.