Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marie och familjen fick vänta i sex dagar på provtagning

Misstänker du corona-symptom? Så ska du göra.
Marie och hennes man Alexander och deras två barn var på skidresa i norra Italien. Nu är de sjuka.
Foto: Privat

Marie, 46, och hennes familj blev sjuka efter skidsemestern i norra Italien. 

Redan i lördags kväll ringde hon 1177 – men de fick vänta i sex dagar på att bli testade för corona. 

– Nu har vi precis topsat oss, men jag ha varit arg och irriterad. Jag kände att det inte fungerade, säger hon. 

Marie och hennes man och deras två barn tillbringade sportlovet i den italienska skidorten Canazei. 

Redan på plats i Italien blev ena sonen sjuk. Familjen uppsökte en läkare på plats som inte ville ta några coronatester – beskedet var att viruset inte fanns på skidorten. 

När familjen var i Canazei listades regionen inte som ett smittområde.

En dag åkte dock familjen över till Veneto, där det var bekräftat att smittan fanns, för att åka skidor. Och när familjen kommit hem uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer och listade även Trentino-Alto Adige, som Canazei ligger i, som ett smittområde. 

På resan hem till Stockholm insjuknade Maries man i feber och hosta. Direkt när familjen kom hem ringde hon 1177. 

– De sa att det inte var någon fråga eftersom det inte finns någon corona i området. Okej, tänkte jag, då får vi lita på henne. 

På måndagen blev också Marie sjuk. Båda barnen hostade och Marie beslutade att de skulle vara hemma från skolan. 

Marie bokade av operation – hade hög feber

Marie hade i veckan en operation inbokad på sjukhuset. Hon ringde 1177 igen – som sa att hon kunde få den genomförd. 

– Men jag fick jättehög feber och känner att jag inte kan göra den här operationen. Även om jag klarar av det så tycker jag att det är omoraliskt. Tänk om jag smittar ner de som ska operera mig. 

Under veckan har Marie tagit flera nya kontakter med 1177. Först kom besked om att ett smittskyddsteam skulle komma hem till familjen och testa dem – men de kom aldrig.  

På fredagseftermiddagen fick Marie och hennes familj äntligen besök av smittskyddspersonal, som testade dem genom att topsa.

– Vi vet ju inte om vi har corona, men förhoppningsvis får vi nu besked inom 24 timmar om vi har det. De på planet borde ha fått veta det i sådana fall för flera dagar sedan. Det här med smittspårning funkar ju inte över huvudtaget. 

”Samordningen fungerar inte”

Marie tycker att informationen har varit dålig. 

– Samordningen fungerar inte. De har ingen kommunikation, skyddsteamen har ingen kommunikation med 1177, och 1177 kan inte svara på när de kan boka en tid till oss på Karolinska. Jag tycker att det är väldigt dålig information. Våra barn är jätteoroliga, våra anhöriga är jätteoroliga. 

Familjen har hållit sig hemma hela veckan. Släktingar har ställt mat utanför dörren, och grannar har erbjudit sin hjälp. 

– Jag känner inte att jag är orolig för vår hälsa. Har vi corona har vi det, det är inte mycket man kan göra åt. Det viktigaste är att vi blir friska. Men jag känner att det är så taskigt mot dem vi kanske har smittat. De vi satt bredvid på planet hade man, om vi testat positivt tidigare, kunnat meddela för länge sen. 

Expressen söker 1177 och Region Stockholm för en kommentar.


Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.