Här visar Marie Wikström hur hon skrapar rutorna med foten. Regeringen vill nu att alla som kan förflytta sig till fots inte ska få parkeringstillstånd. Men då skulle Marie, som saknar armar, tvingas betala p-avgiften med sin mun. Foto: SVT
Här visar Marie Wikström hur hon skrapar rutorna med foten. Regeringen vill nu att alla som kan förflytta sig till fots inte ska få parkeringstillstånd. Men då skulle Marie, som saknar armar, tvingas betala p-avgiften med sin mun. Foto: SVT

Marie har inga armar - kan förlora p-tillstånd

Publicerad
Uppdaterad
Med regeringens tuffare krav förlorar allt fler rörelsehindrade sina parkeringstillstånd, avslöjar SVT:s Rapport.
Marie Wikström har inga armar - men riskerar trots det att bli av med sitt tillstånd.
- Jag skulle kunna betala för ett tillstånd, bara jag har ett så mitt liv fungerar, säger hon till Expressen.se.
Sedan förra året har regeringen gjort det svårare för rörelsehindrade att få ett särskilt parkeringstillstånd, uppger SVT:s Rapport.
Regeringen har uppmanat Transportstyrelsen att kommunerna inte ska ge parkeringstillstånd för de som kan "förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel".
– De har stirrat sig blinda på hur många meter man kan gå och sen struntar man i resten. Men det här har gjort att flera som inte har några armar har förlorat sina parkeringstillstånd, säger Marie Wikström, till Expressen.se.

Omöjligt att betala

De som är dubbelt armamputerade och har funktionsnedsättning hänvisas då i stället till biljettautomaten.
I Rapports inslag visar Marie Wikström hur omöjligt det är att lägga in mynt eller sätta in kort i automaten utan armar. Hon försöker i alla fall genom att stå barfota i snön för att hitta lösningen med foten.
– Det går inte i princip.
Vad skulle det innebära för dig om du förlorade ditt tillstånd?
– Jag skulle inte kunna göra mina ärenden, inte handla, inte skjutsa mina barn, säger Marie Wikström.
– Jag skulle kunna betala för ett parkeringstillstånd, bara jag har ett så att mitt liv fungerar.

"Bara dumhet"

Men hos regeringen upprörs man inte. Ansvarig minister, infrastrukturminister Catharina Marie Wikström. Foto: SVTElmsäter-Svärd (M) tycker inte att det finns skäl att se över lagarna, enligt SVT:s Rapport. Hon menar att det bara är de personer som har störst behov av handikapplatserna som ska få möjlighet att parkera där.
– Men det är ingen besparing, det är bara dumhet. De skulle i stället bli jätteberoende av hjälp och behöva åka färdtjänst, söka personlig assistans och det skulle kosta mycket pengar. Och det blir en inskränkt frihet för individen, säger Marie Wikström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag