Marie attackerades – fick lagen att ändras

Marie Laguerre berättade om händelsen strax efteråt.
Överfallet på Marie Laguerre bidrog till en ny lag i Frankrike.
Lagen kom till efter arbete från jämställdhetsminister Marlène Schiappa.
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Marie Laguerre blev sexuellt trakasserad på gatan i Paris – och misshandlad när hon sa ifrån.

Nu har över 1 300 män dömts till böter efter att händelsen utmynnat i en lagändring.

– Jag trodde aldrig att denna händelse skulle bli så uppmärksammad och engagera så många människor, säger Marie Laguerre, till SvD.

Studenten Marie Laguerre var en sommarkväll på väg hem från sitt extrajobb när en man som hon gick förbi började vissla efter henne och ropa kommentarer om hennes kropp.

När hon sa åt honom att sluta svarade mannen med att slå till henne hårt i ansiktet.

– Det var helt surrealistiskt. Jag blev både rasande och rädd. Men stod mållös medan mannen stack därifrån, säger Marie Laguerre, till SvD.

Överfallet på Marie Laguerre ledde till ny lag

Händelsen för två år sedan fångades av en övervakningskamera och efter att Marie Laguerre publicerat filmen på Facebook väckte händelsen starka reaktioner i Frankrike och internationellt.

– Alla blev chockade när de såg videon. Det gjorde att människor började agera. Jag tror att det är något som kvinnor pratat om under en lång tid. Hur vi alla har erfarenheter av sexuella trakasserier, på gatan, på jobbet eller hemma, sa Marie Laguerre till Expressen efter överfallet.

Mannen som överföll Marie Laguerre greps och dömdes till ett års fängelse. Men diskussionerna efter fallet bidrog också till en ny fransk lag som förbjuder bland annat förnedrande och kränkande kommentarer, vilket kan straffas med böter på mellan 90 och 1 500 euro.

Fler än 1 300 män har dömts till böter

Nu har fler än 1 300 personer fått böter, berättar Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa, för SvD.

Marie Laguerre tror själv att lagen hjälper till att göra skillnad, även om sexuella trakasserier fortsätter i Frankrike.

– Allt detta är en god början. Men det är en lång väg kvar och vi måste jobba mer med mäns syn på kvinnor, säger hon till SvD.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.