Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mariano Rajoy: "Jag ber om förståelse"

MADRID. I går fick Spaniens banker ett historiskt stort krisstöd på 100 miljarder euro.

Efter stor kritik talade premiärminister Mariano Rajoy till nationen dagen efter – men han vägrade kalla nödlånet för räddningspaket.

– Jag ber spanjorerna ha förståelse för vissa beslut, som varit hårda och svåra men nödvändiga, säger han.

Är du orolig för eurokrisen?

Efter flera timmars videokonferens av de 17 euroländernas finansministrar kom beskedet att Spaniens vacklande banker får krisstöd på 100 miljarder euro.

Dagen efter kritiserades premiärminister Mariano Rajoy i flera spanska tidningar för att ha "gömt sig" och inte talat med nationen under de kritiska timmarna.

Vägrade tala om lån

I dag klockan 12 höll han en direktsänd presskonferens – där han vägrade att tala om nödlånet som ett räddningspaket. Han valde i stället ordet kreditlinje, som ska hjälpa Spanien att återhämta sig.

– Jag tror att vi har tagit ett steg mot att återfå vår kredit. Det har inte varit lätt, men Europa har hanterat omständigheterna och det är mycket betryggande, säger Rajoy.

– Jag ber spanjorerna ha förståelse för vissa beslut, som varit hårda och svåra men nödvändiga.

Premiärministern försäkrade att räddningspaketet är positivt för Spanien och att det genom att skapa ett nytt kreditflöde kan skapas nya arbetstillfällen i det krisdrabbade landet.

"Ingen har pressat mig"

Rajoy förnekade att han skulle ha pressats av europeiska institutioner till att acceptera ett räddningspaket.

– Ingen har pressat mig, den som har pressat på har varit jag eftersom jag ville ha en kreditlinje, säger Rajoy.

– Gårdagens beslut sänder ett tydligt budskap: euron är ett oåterkalleligt projekt, som är mycket bra för Europa och för Spanien. Detta var nödvändigt att göra. Vi har gjort det senare än andra länder, och med en europeisk kreditlinje.

Landets svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, enligt en färsk rapport från Internationella valutafonden (IMF).

– I går var en vinst för eurons framtid, för eurons trovärdighet och för möjligheten att lånen ska börja flöda igen, säger Rajoy på presskonferensen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!