Foto: Scanpix/ Lars Nyberg
 Foto: Scanpix/ Lars Nyberg

Marianne Samuelsson tvingas avgå

Publicerad
Uppdaterad
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tvingas avgå.
Det uppger kommunminister Mats Odell under en presskonferens på tisdagen.
- Det är naturligtvis trist att inte kunna fullfölja det uppdrag som jag har haft som landshövding, säger Marianne Samuelsson till TT.
Hon säger att hon gärna ville fortsätta men att hon och kommunminister Mats Odell, efter att ha diskuterat frågan, är överens om att arbetet på länsstyrelsen måste återgå till det normala efter den turbulens som varit.
De uttalanden som spelades in på mötet i mars är ryckta ur sitt sammanhang, menar Samuelsson.
- Det som jag ångrar är att jag inte lyckades få fram det som är för mig en självklar princip: allas likhet inför lagen. Det ångrar jag att jag inte gjorde ännu tydligare.
Marianne Samuelsson ville låta storföretagaren bygga på strandskyddad mark - trots att länsstyrelsen protesterade.
Då spelade en besviken medarbetare in samtalet i smyg och skandalen var ett faktum.
Nu tvingas Marianne Samuelsson mot sin vilja lämna posten som Gotlands landshövding.
- Det var ett svårt beslut. Men vi har kommit fram till att det är bäst för henne och bäst för länsstyrelsen på Gotland om hon lämnar sitt uppdrag, säger Mats Odell.

"En del oklarheter"

Enligt Mats Odell är det två saker som ligger bakom beslutet:
- Det är dels de oklarheter som hennes uttalanden skapat om hur hon ser på fundamentala principer och dels hur det påverkat hennes möjligheter att leda länsstyrelsen på Gotland.
Han menar att om saken hanterats på ett annat sätt så skulle hon kanske inte ha tvingats avgå.

Bilden stämmer inte

Marianne Samuelsson har under konflikten själv stått fast vid att hon lockats i en fälla av en illojal medarbetere. I ett brev som hon på tisdagen själv skickade till TT beskriver hon det som absurt att hon skulle ha särbehandlat företagare.
- Hon är bergfast på principen om att alla är lika inför lagen. Hon anser att bilden av det hon sagt inte stämmer med hennes egen uppfattning.
- Det är uttalande som knappast bidragit till att återskapa ett förtroendefullt arbete på länsstyrelsen, säger Mats Odell.
Nu backar Samuelsson från kommentaren om att hon lockats i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda.
- Det är en känsla som jag har haft, men vi har lagstadgad meddelarfrihet och den ska vi värna om, säger hon.
Vilka arbetsuppgifter som Marianne Samuelsson får framöver har ännu inte diskuterats färdigt. Hon hoppas att på onsdagen kunna åka till Gotland för att träffa personalen på länsstyrelsen och finnas tillgänglig för lokala medier.

Nya arbetsuppgifter

Beslutet om att Gotlands landshövding skulle avgå var enligt Mats Odell gemensamt.
- Vi är helt överens om att det inte fungerar för henne att fortsätta.
Nu kommer länsrådet att träda in som vikarierande landshövding medan Marianne Samuelsson kommer att få nya arbetsuppgifter på regeringskansliet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag