Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne, 64: ”Det är dags att beväpna oss”

Nina Svanberg träffar kvinnor som beundrar presidenten.
Trumpsupportern Marianne Burns, 64, i Pennylvania.Foto: Nina Svanberg
Emily, 24: Alla säger saker som inte är sanna. Folk talar illa om honom bara för att han inte är en riktig politiker. Men han gör vad han säger att han ska göra.Foto: Nina Svanberg
Valerie Miller, 28, i svart tröja, Caleb Peters, 8 i randig tröja, Jennifer Peters, 27 och Hayden Peters, 10.Foto: Nina Svanberg
Stephanie Dreibelbis, 49, i blommig tröja, Bobbi Nye, 49, och Chrissy Klein, 17.Foto: Nina Svanberg

LANCASTER, PENNSYLVANIA. Pennsylvania är en tuff kampyta för Donald Trump och Joe Biden. Delstatens invånare kan bli de som avgör hela valet. 

– Om vi vinner Pennsylvania vinner vi alltihop, sade president Donald Trump under ett av stoppen i den viktiga delstaten.

Med bara åtta dagar kvar till valdagen går kampanjandet in i sin mest aktiva fas. Donald Trump kuskar runt i viktiga delstater och damp ned på tre olika platser i Pennsylvania på måndagen.

Tusentals köade vid Lancaster flygplats. När han väl kom till flygplatsen talade han i över en timme och hann få i väg flera verbala kängor gentemot Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris. 

Besökarna var angelägna att få se presidenten - vars ansikte visades på storbildsskärmar så att även dem utanför avspärrningarna fick se honom. 

– Det är dags att beväpna oss, för snart tar demokraterna våra vapenrättigheter. Jag har ansökt om licens för jag är livrädd att om demokraterna vinner då tar de våra vapen ifrån oss, säger Marianne Burns, 64, från New Jersey men med rötterna på Irland.

”Jag grät när jag såg honom”

Hon fortsätter: 

– Mina föräldrar var migranter från Irland och de arbetade sig uppåt. VI anpassade oss till den amerikanska kulturen, lärde oss språket och blev amerikaner. Det var inte så att vi sprang runt och pratade gaeliska. 

Hon och en väninna steg upp klockan fem på morgonen för att vara säkra på att komma fram i tid till rallyt vid flygplatsen .

Entusiasmen hos Marianne Burns går inte att ta miste på.

– Jag fick tårar i ögonen och grät när jag såg honom. Det var första gången jag såg honom på riktigt. 

Det är ingen tillfällighet att Donald Trump kampanjat så mycket i Pennsylvania, liksom att det inte heller är en tillfällighet att det är just där Melania Trump under tisdagen gör sitt första framträdande i kampanjen. Pennsylvania är en så kallad ”swing state”, en vågmästarstat. Det har varit mycket jämnt i de senaste presidentvalen mellan republikanerna och demokraterna. Små väljarförändringar kan tippa över valresultatet till den ena eller andra kandidaten. Trump vann överraskande här 2016. 

Och delstaten är värd hela 20 elektorer. Det betyder att Trump kan förlora Wisconsin och Michigan - två andra delstater han oväntat vann 2016 - och ändå vinna presidentvalet så länge han försvarar alla de andra delstater han vann 2016. Då får han 270 elektorer och det räcker precis.

Ännu en anledning till att Trump är just här är att han vill utnyttja ett uttalande som Joe Biden gjorde i slutet av den sista tv-debatten. Biden sa då att han vill se en omställning från oljeindustrin och hårdare reglera skiffergasindustrin. Trump hoppas att det ska kosta Biden röster i Pennsylvania, en delstat där olje- och gasindustrin är viktigt.

Demokraterna fruktar en ”röd dimridå” på valnatten här i Pennsylvania – det vill säga att det första valresultatet visar en seger för de röda republikanerna – som först senare färgas blå och demokratisk när poströsterna hunnit räknas. 

”Inga politiker var ärliga längre”

En annan av Trumpanhängarna vid rallyt i Lancaster denna dag är Stephanie Dreibelbis, 49.

– Fram till 2008 hade jag alltid röstat på demokraterna. Men då kände jag att inga politiker var ärliga längre och att de bara försökte föra oss bakom ljuset. 

Stephanie Dreibelbis berättar att hon slutade känna tilltro för det amerikanska skolsystemet. Istället satte hon sina barn i en privat, katolsk skola. 

– Jag litar inte på att våra barn får lära sig vad de ska. Skolan är överfull och det finns inte tillräckligt med lärare. 

Jennifer Peters, 27, har själv barn i skolåldern och säger att hon lägger sin röst på den sittande presidenten på grund av hans närhet till folket.

– Han bryr sig verkligen om oss. Skattesänkningarna som han sett till har gjort att jag och min man inte längre behöver gå på bidrag, vi klarar oss själva. 

Hon och kompisen såg presidenten på tv och bestämde sig för att åka ut.

– Det var så inspirerande att se honom på tv så jag bara ropade, kom igen, vi åker dit! Sagt och gjort, nu är vi här och jag är så lycklig av att vi fick se honom. Även om vi bara fick se honom liten som en prick.

Se också:

Full transparens när Philadelphia räknar valsedlar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.