När jag började förstå socialdemokraterna? Jag vet inte om jag har gjort det. Jag tror inte att jag har gjort det, säger hon. Foto: Roger Vikström
När jag började förstå socialdemokraterna? Jag vet inte om jag har gjort det. Jag tror inte att jag har gjort det, säger hon. Foto: Roger Vikström

Maria Wetterstrand: Vi ska krossa S maktmonopol

Publicerad
Uppdaterad
- Socialdemokratin är något stort och obegripligt, säger Maria Wetterstrand.
Miljöpartiets språkrör avslöjar nu vad hon egentligen tycker om den rödgröna koalitionspartnern, i tidningen Fokus.
Vad skulle Mona Sahlin säga om hon visste vad Maria Wetterstrand innerst inne tycker om socialdemokraterna? Det är frågan efter en intervju i tidningen Fokus där Wetterstrand talar öppenhjärtigt om hur mycket hon egentligen förstår av vad kamraterna i det stora partiet sysslar med. Och det är inte en munter bild hon målar upp.
- När jag började förstå socialdemokraterna? Jag vet inte om jag har gjort det. Jag tror inte att jag har gjort det, säger hon.
- "Vi Socialdemokratin", som de säger. De har ju så konstig syn på sig själva.

Hoppas på maktskiften

Enligt Fokus beskriver Maria Wetterstrand en framtidssyn där Sverige inte styrs primärt av socialdemokraterna, utan hon hoppas mer på flitiga maktskiften och regeringar som består av många olika sorters partier - i stället för ett stort parti med starkt inflytande.
- Krossa det socialdemokratiska maktmonopolet? Det är ju det vi håller på med!

Avsevärd skillnad

Men samtidigt är situationen ändå bättre i dag med Mona Sahlin som partiledare än under tiden med Göran Persson, anser hon.
- Det är en avsevärd skillnad mellan Sahlin och Persson och de flesta tror jag skulle uppskatta den skillnaden om de kände till den. Hon har fattat att de inte kan få 50 procent längre, säger Wetterstrand.

Missnöje

I grund och botten ligger ett missnöje med hur socialdemokraterna behandlar vissa frågor, däribland viljan att minska arbetstiden - exempelvis så att småbarnsföräldrar kan vara hemma längre.
- Vi har inte några allierade i det vi vill, säger hon och beskriver de olika fackförbundens ignorans.
- De är aldrig intresserade. Det tydliga budskapet är att de är intresserade av höjda löner och höjda löner och höjda löner och sedan kanske något om arbetsmiljö. Jag har tagit upp väldigt många kreativa varianter, men de är noll intresserade. De är socialdemokrater. Men frågan är ju vad som är hönan och ägget i socialdemokratin. Socialdemokraterna driver det som facken vill snarare än tvärtom
- Socialdemokratin är något stort och obegripligt, avslutar Maria Wetterstrand.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag