Foto: Öberg Axel
 Foto: Öberg Axel

Maria Wetterstrand chattade med Expressen.se:s läsare

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiets Maria Wetterstrand chattade med Expressen.se:s läsare.
Läs alla frågor och svar här.
Frank: Hur trovärdig är miljöpartiets FRA-kritik då ni sammarbetar med (s) som själva tidigare har drivit en hård "Avlyssnings-linje!?
MariaWetterstra: Vi har fått med sossarna på att riva upp FRA-lagen. Tydligare än så är svårt att vara, tycker jag. Miljöpartiet kommer aldrig att acceptera någon lag som ger rätt eller möjlighet till massavlyssning av all e-post och telefontrafik.

undrande: Varför ville ni inte ha med vänstern i FRA-uppgörelsen eller er kamp mot sd?
MariaWetterstra: För oss i Miljöpartiet var fokuset när det gäller FRA-lagen att få med sossarna. Det är ju de som tvekat tidigare. När det gäller dagens besked om att en rödgrön regering inte under några omständigheter tänker stödja sig på Sverigedemokraterna så var vänstern inbjudna att vara med men nekade.

Liberal: Behövs det en utredning före ni river upp FRA-lagen och avbryter FRA:s signalspaning i kabel?
MariaWetterstra: Nej. FRA-lagen ska rivas upp. Därefter en bred, öppen utredning om behovet av någon lag. Den ska utgå ifrån respekt för integriteten. Miljöpartiet kommer inte att acceptera någon lag som ger möjlighet till massavlyssning. Och allvarligt talat tvivlar jag på att någon regering igen kan göra en sådan lag eller något liknande och samtidigt överleva politiskt.

Erik: Vad vill miljöpartiet göra för att göra situationen bättre för landets studenter?
MariaWetterstra: Vi vill höja studiemedlen med 900 kronor i månaden. Bidragsdelen.

Johan: Kommer Miljöpartiet att rösta Ja till Vänsterpartiets kommande motion om att riva upp FRA-lagen redan i höst?
MariaWetterstra: Mitt förslag är att vi lägger en motion alla tre oppositionspartierna tillsammans. Vi vill ju alla riva upp lagen. Sen hoppas vi på att någon av de borgerliga ledamöterna byter sida.

Iza: Vad anser ni om vårdnadsbidaget?
MariaWetterstra: Vi har ett bättre förslag. Vi vill ge ett bidrag till sänkt arbetstid för småbarnsföräldrar. Den som väljer att jobba 75 procent när barnen är små ska få ett bidrag på 2500 kronor från staten. Detta ska vara pensionsgrundande. Det moderna småbarnsföräldrar vill ha är inte hemmafrubidrag utan en möjlighet att kombinera yrkesliv med arbetsliv.

Monas-kelgris: Kan du förklara varför den personliga integriteten är så viktig?
MariaWetterstra: Människor ska ha rätt till frihet från statlig övervakning. Vi ska kunna leva våra liv utan att känna oss kontrollerade av statsmakten i vad vi skriver eller säger. Yttrandefrihet och organisationsfrihet ska råda och ingen ska behöva vara rädd för att staten övervakar vad som sägs och görs.

Marcus: Älskar allt miljöpartiet står för och är medlem i grön ungdom. Anledningen till att mp är så litet är ju just för att man inte sysslar med populärpolitik och vänder kappan efter vinden. Jag har själv funderat på att bli politiker, men har inte välrdens finaste bakgrund, är det kört då? Eller tror folk på att man bättrat sig? Har du något skellett i garderoben själv?
MariaWetterstra: Det viktiga är att vara öppen med vem man är och vad man står för idag, oavsett vad man gjort tidigare. Den som försöker dölja något är den som åker hårdast dit om det avslöjas. Alla ska ha möjlighet att vara politiska kandidater, sen är det upp till väljarna att avgöra vem som väljs. Och inte alla väljare har fläckfri bakgrund heller.

Jörgen: Kommer ni stödja en socialdemokratisk regering där ni inte får ministerposter?
MariaWetterstra: Nej. Vi kommer inte att ge bort regeringsmakten till sossarna en gång till.

Anders: Om ni inte lyckas riva upp lagen i höst och FRA får tillgång till kablarna från internetoperatörerna. Tänker ni då efter en valseger se till att kablarna kopplas ur? Och är det i så fall ett löfte till väljarna och ett krav gentemot Sossarna?
MariaWetterstra: Det bästa är att några borgare hoppar över blockstrecket redan i höst så slipper vi det problemet.

Fal: Är MP beredd att fälla en framtida S regering ifall det omarbetade FRA förslaget innehåller Massavlyssning?
MariaWetterstra: Om Miljöpartiet sitter i regeringen så är det per definition inte en s-regering utan en rödgrön regering. En sådan kommer inte att lägga fram ett förslag om massavlyssning eftersom Miljöpartiet sitter med där.

Lyxunge: Har du jobbat svart nångång?
MariaWetterstra: Nej, jag har inte behövt det eftersom jag varit så priviligierad att jag fått vita sommarjobb genom pappa.

Hans Levander: Hejsan! Finns det några av era hjärtefrågor som ni är villiga att göra avkall på för att ingå i en eventuell rödgrön regering efter valet 2010?
MariaWetterstra: Det vore nog en förhandlingstaktisk miss om jag i så fall berättade om det här. ;-)

Jonas: vilken ministerpost skulle du villa finans, försvars?
MariaWetterstra: Jag tycker det får vänta tills valet. Vill inte spekulera i det.

Johannes: Kan ni tänka er att tvinga fraktbåtarna att gå över till renare brensle än den tjockolja som många kör med i dag?
MariaWetterstra: Det bästa är ekonomiska styrmedel. Se till att det blir rejält dyrt att välja dåliga ineffektiva bränslen och billigt att välja bättre.

Olle: Vad anser du om att sverigedemorkraterna stider alltmer procentuellt och deras chans att komma med i riksdagen?
MariaWetterstra: Tyvärr tror jag att de har en chans. Därför är det viktigt att vi och s idag är tydliga med att vi inte tänker basera en rödgrön regering på Sverigedemokraterna. Låt mig påminna om att sd är ett fullständigt oseriöst parti, vilket deras arbete i kommunerna visat tydligt senaste åren.

Martin: Är miljopartiet beredda att ta bort samtliga kameror som i stockholms stad och i andra städer, som dagligen (24 timmar om dygnet) övervakar medborgare och som kränker integriteten lika mycket som fra lagen skulle göra?
MariaWetterstra: Nej, det är vi inte beredda att göra till sista kamera. Och det är inte i närheten av samma kränkning av integriteten som FRA-lagen. Det är ingen statlig myndighet som sitter om scannar av alla bilder på dessa kameror, eller ens söker sekvenser med hjälp av sökord. Endast om ett brott begåtts tittas på kamerorna överhuvudtaget. Men en sanering av mängden övervakningskameror vore väldigt bra. De används idag slentrianmässigt och ofta utan specifika skäl.

annelie: hur kan ni saga att ni vägrar prata med SD om dom blir valda av svenska folket ska ni inte recpektera det då?
MariaWetterstra: Ingen är tvungen att samarbeta med ett parti bara för att folk eventuellt väljer in dem i riksdagen.

Lasse: Ni talar om arbetslivstrygghet och verkliga möjligheter för människor att få rehabilitering, hur har ni tänkt det? Har själv väntat 10 månader bara för att få komma till en ortoped.
MariaWetterstra: Vi vill se en sammanslagning av arbetslöshets- och sjukförsäkringen och lägga dem under samma myndighet. Alla ska omfattas av trygghetssystemen. Jag är övertygad om att en samordning mellan dessa försäkringar leder till att rehabilitering prioriteras högre.

Olof Dahlbom: Om ni skall riva upp FRA-lagen så tar ni väl ett steg bakåt när det gäller demokrati? Vi som röstade nu år 2006 röstade fram M för att vi ville att de skulle ta besluten för oss, de bestämde JA i FRA-frågan, om ni sedan går och river upp detta så motarbetar ni ju Sverige, Hur skulle det vara om varje framröstat parti gick fram och rev upp varandras lagar? om dom river upp eran "nya" FRA-lag sedan då? då får vi ju aldrig en fungerande Signal-politik?? eller?
MariaWetterstra: Hotet mot demokratin är väl snarare att regeringspartierna tvingade igenom denna lag trots att ett stort antal av deras egna ledamöter egentligen inte ville ha den. Om det blir regeringsskifte nästa val så är det ju oss väljarna har valt. Då blir det inga möjligheter till massavlyssning längre.

hemlös: Varför är ni, sossarna och vänstern så engagerade i FRA-frågan. Varför går ni inte ut lika hårt med sån kraft när det gäller de hemlösas situtation. Vet du att bara i Malmö finns det över 100 barn som räknas som hemlösa?
MariaWetterstra: Det är ett jätteproblem att barnfamiljer blir vräkta från sina lägenheter. Det ska inte vara tillåtet att vräka barnfamiljer utan problemen måste lösas på annat sätt. Barn ska inte behöva vara hemlösa (och inte vuxna heller, men där jobbar vi med andra metoder).

Monas-kelgris: Hur ser du på att förstärka grundlagsskyddet för integriteten och inför en författningsdomstol?
MariaWetterstra: Det är bra, tycker jag. Miljöpartiet har drivit detta i många år. Om vi haft ett sådant grundlagsskydd så skulle vi sannolikt ha sluppit FRA-lagen. Det skulle inte heller vara tillåtet att bygga upp eller ha avlyssningssystem som innefattar all folks e-post och telefontrafik.

Glenn: Vad tycker du om de skattesänkningar som har gjorts? (Skatt på arbete) Vill du höja skatten på arbete vid maktskifte?
MariaWetterstra: Vi kommer att i huvudsak behålla de skattesänkningar som gjorts och vill höja miljöskatterna istället. Då blir det lönsamt att välja det som är bäst för miljön. Det var miljöskatter som gjorde att många hus bytte bort oljan till pellets eller fjärrvärme. Idag är de nog glada för det, med tanke på det höga oljepriset.

Michael: Ni tycker inte att ni bör se över er invandringspolitik, för om man nu ser det att SD kommer in i Riksdagen så måste väl det tyda på att folk har lessnat på det system som finns idag? Säger inte att SD är bra, men folk verkar ju ha fått nog är min uppfattning.
MariaWetterstra: Miljöpartiets väljare är de som allra starkast stödjer en generös asyl- och invandringspolitik. Sverige behöver invandring och asylsökande behöver Sverige. Vi har ingen anledning att ändra den inställningen.

Ingrid: Man hör sällan vad ni vill göra för pensionärerna. Är det ingen fråga som ni prioriterar. Är kanske svårt att sätta sig in i hur många pensionärer fortfarande har det rent ekonomiskt för er riksdagsledamöter.
MariaWetterstra: Vi vill göra en satsning på de pensionärer som har det sämst ekonomiskt. Det är framförallt kvinnor som inte förvärvsarbetat utan varit hemma och tagit hand om barn och man.

Fal: Det har pratats en del om att mp inte skulle vilja ha med v i en framtida regering. Anser du personligen att det finns några problem att ingå i en regering där v ingår?
MariaWetterstra: Det är inte klart ännu hur ett rödgrönt alternativ kommer att se ut. Men det finns många mittenväljare som skulle föredra ett s-mp-alternativ framför ett s-v-mp-alternativ. Och mittenväljarna behövs för att vinna valet.

StoppaFRA: Kan ni tänka Er att samarbeta med Piratpartiet i riksdagen?
MariaWetterstra: Jag tror inte de har en chans att komma in, trots deras föredömliga engagemang i FRA-frågan. Detta var svaret på sista frågan. Tack så mycket för chatten.

Moderator: Vi tackar Maria Wetterstrand för att hon chattade med Expressen.se:s läsare och för alla de frågor som kommit in. Tyvärr finns det inte tid att besvara alla. /Moderator

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag