Tidigare var hon känd som rikshomofob – men i dag lever hon som Maria. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPTidigare var hon känd som rikshomofob – men i dag lever hon som Maria. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Tidigare var hon känd som rikshomofob – men i dag lever hon som Maria. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Maria Hansson känner att hon i dag trivs med livet. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPMaria Hansson känner att hon i dag trivs med livet. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Maria Hansson känner att hon i dag trivs med livet. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Maria var rikshomofob – nu är hon transaktivist

Publicerad

Som Allan Nielsen skrev hon elaka saker om homo- och bisexuella såväl som transpersoner.

Nu är Maria Hansson transaktivist och föreläser om transpersoners rättigheter.

– Jag var 54 innan jag vågade ta steget, säger hon.

I går föreläste hon på Kulturhuset i Stockholm under den pågående Pride-veckan. 

Maria Hansson visste under hela sitt liv att hon egentligen var kvinna. Trots att hon visste vem hon egentligen var så spred hon länge hat riktat mot exempelvis transpersoner, bland annat på sin egen hemsida Evangelisten.

– Jag var så rädd för att personer skulle tycka illa om mig, så jag tryckte ned det. För att inte bli avslöjad så sade jag saker och ting, elakheter om homosexuella, bisexuella och transpersoner. Samtidigt mådde jag ännu sämre. Det är för att jag egentligen talade illa om mig själv.

Det behövs fler förebilder

Det var på RFSL:s debattforum "fråga och svar" som Maria Hansson först blev kallad för rikshomofob, ett uttryck som följt med henne. När hon för RFSL Hälsingland, där hon är ordförande, föreläser på Pride i Stockholm är det en del av föreläsningens marknadsföring utåt.

Expressen träffade Maria Hansson år 2014, då hon bland annat passade på att njuta lite i sommarsolen.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Med sina föreläsningar för Maria en kamp för transpersoners rättigheter. Mycket har blivit bättre berättar hon, men det behövs förebilder som syns för att fler ska våga ta steget redan i tidig ålder.

 

LÄS MER: "Nu känner jag mig som mig" 

 

– Hade det funnits transsexuella förebilder i medierna, då hade jag säkert haft modet att berätta vem jag var mycket tidigare. Jag var 54 innan jag vågade ta steget, säger hon.

Ångrar att hon orsakat långvarigt lidande

Även om Maria Hansson i dag föreläser om transpersoners rättigheter, så ångrar Maria att hon inte vågade komma ut tidigare med vem hon var.

Maria Hansson ångrar att hon kan ha orsakat lidande.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

– Jag hade ju hoppats att jag mycket tidigare hade vågat stå upp för vem jag var. För det jag har spridit, det är många människor som mår dåligt av det än i dag. Ger jag någon en fysisk snyting så går värken över, en verbal snyting ger sår som sitter kvar livet ut. Jag vet att det är många i dag som fortfarande mår dåligt av det jag sade då, säger hon.

 

LÄS MER: Maria gifte om sig med sin Gunilla 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag