Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria var rikshomofob – nu är hon transaktivist

Tidigare var hon känd som rikshomofob – men i dag lever hon som Maria.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Maria Hansson känner att hon i dag trivs med livet.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Som Allan Nielsen skrev hon elaka saker om homo- och bisexuella såväl som transpersoner.

Nu är Maria Hansson transaktivist och föreläser om transpersoners rättigheter.

– Jag var 54 innan jag vågade ta steget, säger hon.

I går föreläste hon på Kulturhuset i Stockholm under den pågående Pride-veckan. 

Maria Hansson visste under hela sitt liv att hon egentligen var kvinna. Trots att hon visste vem hon egentligen var så spred hon länge hat riktat mot exempelvis transpersoner, bland annat på sin egen hemsida Evangelisten.

– Jag var så rädd för att personer skulle tycka illa om mig, så jag tryckte ned det. För att inte bli avslöjad så sade jag saker och ting, elakheter om homosexuella, bisexuella och transpersoner. Samtidigt mådde jag ännu sämre. Det är för att jag egentligen talade illa om mig själv.

Det behövs fler förebilder

Det var på RFSL:s debattforum "fråga och svar" som Maria Hansson först blev kallad för rikshomofob, ett uttryck som följt med henne. När hon för RFSL Hälsingland, där hon är ordförande, föreläser på Pride i Stockholm är det en del av föreläsningens marknadsföring utåt.

Expressen träffade Maria Hansson år 2014, då hon bland annat passade på att njuta lite i sommarsolen.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Med sina föreläsningar för Maria en kamp för transpersoners rättigheter. Mycket har blivit bättre berättar hon, men det behövs förebilder som syns för att fler ska våga ta steget redan i tidig ålder.


LÄS MER: "Nu känner jag mig som mig" 


– Hade det funnits transsexuella förebilder i medierna, då hade jag säkert haft modet att berätta vem jag var mycket tidigare. Jag var 54 innan jag vågade ta steget, säger hon.

Ångrar att hon orsakat långvarigt lidande

Även om Maria Hansson i dag föreläser om transpersoners rättigheter, så ångrar Maria att hon inte vågade komma ut tidigare med vem hon var.

Maria Hansson ångrar att hon kan ha orsakat lidande.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

– Jag hade ju hoppats att jag mycket tidigare hade vågat stå upp för vem jag var. För det jag har spridit, det är många människor som mår dåligt av det än i dag. Ger jag någon en fysisk snyting så går värken över, en verbal snyting ger sår som sitter kvar livet ut. Jag vet att det är många i dag som fortfarande mår dåligt av det jag sade då, säger hon.


LÄS MER: Maria gifte om sig med sin Gunilla 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.