Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria och sonen Rasmus blev attackerade av älg

Maria Johansson med sin son Rasmus blev attackerade av älg när de var ute på skogspromenad.Foto: Montage
Älgen på bilden har inte med händelsen att göra.Foto: Christer Wahlgren

Maria blev attackerad av en älg när hon och sonen Rasmus var ute på promenad. Älgen vägrade lämna de i fred – och gjorde flera hotfulla utfall. 

Som tur var lyckades två polispatruller hitta dem. Nu vill Maria hylla deras insats:

– Polisen har varit helt fantastisk, säger Maria.

Det var i lördags som Maria Johansson, 28, och hennes nioåriga son Rasmus samt hundarna Orion och Carly, var ute på en promenad i centrala Umeå.

– Det var en härlig promenad till en början. Vi gick som på led, jag först, sedan hundarna och Rasmus sist, berättar Maria.

De befann sig mellan två stadsdelar i ett stort skogsparti och hade precis korsat en bro – när en älg plötsligt kom springandes mot dem, till synes från ingenstans.

Maria Johansson blev attackerad en en älg.Foto: Privat

– Jag hann bara se att det var en älg innan det small. Älgen sparkade mig och jag föll omkull och blev liggandes medan älgen fortsatte sparka. Jag skrek till Rasmus att springa därifrån, säger Maria.

Under attacken stod Rasmus och hundarna tio meter bort och bevittnade hela händelseförloppet.

"Så fort vi rörde oss gjorde den ett utfall"

Älgen backade till slut och Maria sprang till Rasmus. 

– Jag kramade om honom snabbt och sa till honom att vi måste springa därifrån, men då kom älgen i full fart mot oss igen.

Älgen gjorde ett utfall, men stannade innan den kom hela vägen fram. Sedan stod den ett par meter ifrån och tittade på dem.

– Så fort vi rörde oss gjorde älgen ett utfall. Sedan insåg jag att vi behövde hjälp och ringde polisen, säger Maria.

Maria Johansson några dagar efter attacken.Foto: Privat

Fyra poliser skickades till platsen för att försöka hitta Maria och Rasmus.

– Kvinnan på larmcentralen var fantastisk och lugn och fin. Hon bad oss att lyssna efter sirener. Rasmus var med och lyssnade hela tiden.

Efter flera försök lyckades poliserna till slut hitta det lilla sällskapet.

"Poliserna var så proffsiga"

– Det kändes som en evighet, men det var bara 40-45 minuter. När polisen närmade sig med sirenerna försvann älgen direkt, säger Maria.

Maria fick en kram av en kvinnlig polis, som också är en bekant till henne.

– Hon kramade mig och genast var det som om paniken och rädslan släppte. Det blev en hel del tårar och känslor. Poliserna var så proffsiga och strukturerade i sitt arbete, säger Maria.

Älgen på bilden har ingenting med händelsen att göra.Foto: GT

En jägare skickades ut då och älgen ska skjutas, enligt Västerbottens-Kuriren. Dock vet ingen var älgen befinner sig i nuläget. 

Läkarna som undersökt Maria har sagt att hon haft tur. Hon kunde ha dött, men fick "bara" en smäll mot nacken, hjärnskakning och många blåmärken.

– Det värsta är det psykiska, både för mig och Rasmus, som fått professionell hjälp. Han har haft så många frågor och alla har varit så vänliga och pedagogiska. Polisen har varit helt fantastisk, säger Maria.

"Som mamma känner jag mig extra stolt"

I måndags var Maria och Rasmus tillbaka på polisstationen där de träffade den kvinnliga polisen.

– Ramsus blev utsedd till hjälte av polisen och fick en polisnalle. Som mamma känner jag mig extra stolt, säger Maria.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.