Maria Leissner. Foto: Olle Sporrong
Maria Leissner. Foto: Olle Sporrong

Maria Leissner: Det är sanslöst, totalt illegalt

Publicerad

Polisens registrering av romer, som avslöjas av Dagens nyheter, fördöms kraftigt.

Maria Leissner var ordförande för regeringens Delegation för romska frågor.

- Det är alldeles sanslöst. Det är totalt illegalt, säger hon till Expressen.

Tidigare demokratiambassadören Maria Leissner var ordförande för regeringens Delegation för romska frågor. Delegationen tillsattes år 2006 för att utreda romers situation i Sverige och lämnade 2010 ett betänkande till regeringen. I detta föreslogs att romer skulle kunna få full tillgång till sina mänskliga rättigheter och välkomnas in i majoritetssamhället och man ville även inrätta en sanningskommission för att kartlägga övergreppen mot romer.

"Rasistisk kränkning"

Maria Leissner blir chockad när hon hör uppgifterna om svenska polisens påstådda registrering av över 4000 svenska romer:

- Så registret kallas för "Kringresande". Det är alldeles sanslöst. Det är totalt illegalt. Förutom att det är en rasistisk kränkning som man möjligtvis hade kunnat tänka sig i apartheidtidens Sydafrika eller i USA innan den allmänna rösträtten eller segregationen avskaffades för afroamerikanerna, men att det ska finnas ett register i Sverige 2012 är oerhört.

- Det här understryker det krav som vi ställde från delegationens romska frågor, som regeringen tyvärr inte ville genomföra när vi krävde en sanningskommission för begångna brott mot romers mänskliga rättigheter. Men vi ska notera att det här registret uppenbarligen inrättades två år efter vår rapport avlämnats till regeringen.

"Fanns under 40-talet"

- Det här är en unken rasism som man möjligtvis kunde tillåta sig när nazismen var rumsren, men inte i dag.

Maria Leissner fortsätter:

- Det gjordes register på judarna i de länder som behärskades av nazister. Annars för man inte etniska listor och håller reda på släktskap och så vidare som polisen gör. Det här är helt surrealistiskt.

Fred Taikon, ansvarig utgivare för tidningen É Romani Glinda, säger till Expressen:

- Det fanns ett sådant register under 40-talet och nu känns det som att man är tillbaka där. Man pratar om förföljelser och etnisk utrensing och nu är man tillbaka precis där. Har man kategoriserat dem i en grupp på grund av etnisk tillhörighet då har polisen begått ett brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag