Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maria Leissner: Det är sanslöst, totalt illegalt

Maria Leissner. Foto: Olle Sporrong

Polisens registrering av romer, som avslöjas av Dagens nyheter, fördöms kraftigt.

Maria Leissner var ordförande för regeringens Delegation för romska frågor.

- Det är alldeles sanslöst. Det är totalt illegalt, säger hon till Expressen.

Tidigare demokratiambassadören Maria Leissner var ordförande för regeringens Delegation för romska frågor. Delegationen tillsattes år 2006 för att utreda romers situation i Sverige och lämnade 2010 ett betänkande till regeringen. I detta föreslogs att romer skulle kunna få full tillgång till sina mänskliga rättigheter och välkomnas in i majoritetssamhället och man ville även inrätta en sanningskommission för att kartlägga övergreppen mot romer.

"Rasistisk kränkning"

Maria Leissner blir chockad när hon hör uppgifterna om svenska polisens påstådda registrering av över 4000 svenska romer:

- Så registret kallas för "Kringresande". Det är alldeles sanslöst. Det är totalt illegalt. Förutom att det är en rasistisk kränkning som man möjligtvis hade kunnat tänka sig i apartheidtidens Sydafrika eller i USA innan den allmänna rösträtten eller segregationen avskaffades för afroamerikanerna, men att det ska finnas ett register i Sverige 2012 är oerhört.

- Det här understryker det krav som vi ställde från delegationens romska frågor, som regeringen tyvärr inte ville genomföra när vi krävde en sanningskommission för begångna brott mot romers mänskliga rättigheter. Men vi ska notera att det här registret uppenbarligen inrättades två år efter vår rapport avlämnats till regeringen.

"Fanns under 40-talet"

- Det här är en unken rasism som man möjligtvis kunde tillåta sig när nazismen var rumsren, men inte i dag.

Maria Leissner fortsätter:

- Det gjordes register på judarna i de länder som behärskades av nazister. Annars för man inte etniska listor och håller reda på släktskap och så vidare som polisen gör. Det här är helt surrealistiskt.

Fred Taikon, ansvarig utgivare för tidningen É Romani Glinda, säger till Expressen:

- Det fanns ett sådant register under 40-talet och nu känns det som att man är tillbaka där. Man pratar om förföljelser och etnisk utrensing och nu är man tillbaka precis där. Har man kategoriserat dem i en grupp på grund av etnisk tillhörighet då har polisen begått ett brott.