Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria blev utförsäkrad – men kan inte jobba

Maria Johannesson, 50, är utförsäkrad men klarar inte av att jobba. "Tänk om min man skulle lämna mig – då skulle jag inte ha någonting", säger hon.
Foto: Privat
Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, välkomnar regeringens utredning som bättre ska beskriva vad som menas med "normalt förekommande arbeten" på arbetsmarknaden.
Foto: Pressbild Försäkringskassan / Per Groth
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Johannesson, 50, är en av dem som upplever sig ha hamnat i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. 

För ett år sedan blev hon utförsäkrad och skrev in sig hos Arbetsförmedlingen – men klarade inte ens av att arbeta fyra timmar i veckan trots specialanpassningar och extra stöd.  

– Det är fruktansvärt. Man är väldigt utsatt, tyvärr, säger hon. 

Maria Johannesson, 50, från Grums, blev utförsäkrad för ganska exakt ett år sedan. 

Hon har varit sjukskriven sedan 2006 och deltog under de sju första åren i olika rehabiliterings- och arbetsträningsinsatser. De sista fyra åren innan hon blev utförsäkrad var Maria Johannesson heltidssjukskriven och med sjukpenning, berättar hon.  

Innan hon blev sjuk arbetade hon som idrotts- och friskvårdledare.

– Grundproblemet är en massiv traumatisk utmattning och en arbetsskada i nacke och arm, berättar hon.

Efter att Maria Johannesson i slutet av februari i fjol bad Försäkringskassan om ett möte i syfte att komma ut i någon slags social träningsinsats blev hon i stället utförsäkrad och hänvisad till Arbetsförmedlingen. 

Enligt Försäkringskassan kan hennes arbetsförmåga "inte anses vara nedsatt till en minst fjärdedel i förhållande till normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden". 

Därmed har hon inte rätt till sjukpenning. 

– De ansåg att jag borde klara av någon typ av jobb med med anpassningar, säger Maria Johannesson. 

– Sedan kom jag in i en arbetslivsintroducering med en utredning av arbetsförmågan hos Arbetsförmedlingen. Jag ville ha det svart på vitt och vi försökte, men det fungerade inte. Jag klarade inte ens att arbeta fyra timmar i veckan trots specialanpassningar och hjälp från arbetsterapeuter, fortsätter hon. 


LÄS OCKSÅ: Arbetsförmedlingen larmar – kräver ändring av reglerna 


”Man är väldigt utsatt”

Efter åtta månader som inskriven hos Arbetsförmedlingen sjukskev hon sig igen.

Enligt det senaste beslutet från Försäkringskassan har Maria Johannesson varken rätt till sjukersättning, livränta eller sjukpenning. Hon har begärt omprövning av beslutet. 

– Min upplevelse är att Försäkringskassan bara släppte mig i knät på Arbetsförmedlingen. De erbjud mig ingenting innan. Då hade jag ändå varit hemma sjukskriven på heltid i fyra år. Det var inget snack om någon mer rehab eller utredning av arbetsförmågan, säger Maria Johannesson. 

– Jag ser det inte som att Arbetsförmedlingen gör något fel. De får en massa människor till sig som faktiskt inte är friska, fortsätter hon.   

Nu får hon ingen ersättning alls. Hon lever därmed helt på sin makes inkomster.

– Det är fruktansvärt. Tänk om min man skulle lämna mig – då skulle jag inte ha någonting. Man är väldigt utsatt, tyvärr, säger Maria Johannesson.  


LÄS OCKSÅ: Kritiken efter Arbetsförmedlingens larm: ”Det som sker är förskräckligt” 


Bedömer arbetsförmågan löpande

Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör och chef på avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, kan inte kommentera Maria Johannessons enskilda ärende. 

Han förklarar att Försäkringskassans uppgift är att bedöma huruvida man har rätt till sjukpenning eller inte utifrån givna försäkringsvillkor. I grunden handlar det om att man har en sjukdom och att man på grund av den har en nedsatt arbetsförmåga. 

Lars-Åke Brattlund håller fram att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har ett "utmärkt samarbete".
Foto: Per Groth

När man har varit sjukskriven i mer än ett halvår ska arbetsförmågan prövas mot normalt förekommande arbeten på hela arbetsmarknaden. 

Försäkringskassans bedömningar av en persons arbetsförmåga sker löpande – oavsett hur lång eller kort en sjukskrivning är, enligt Lars-Åke Brattlund.   

– Varje gång en individ ansöker om någonting ur sjukförsäkringen – sjukpenning, sjukersättning eller någon annan ersättning – ska vi naturligtvis bedöma rätten till det som anspråket gäller, säger han.

Vill se större möjlighet till förtidspension 

Lars-Åke Brattlund håller fram att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har ett "utmärkt samarbete". 

Om ärenden som rör personer som varit sjukskrivna under en längre tid säger han: 

– Generellt kan man säga att när vi samarbetar med Arbetsförmedlingen är det två saker som är en utmaning. Det ena är begreppet "normalt förekommande arbete". Där har regeringen tillsatt en utredning för att bättre beskriva, så att vi kan få en gemensam plattform lagstiftningsmässigt, vad det är för något. Och det välkomnar Försäkringskassan, så klart. 

– Den andra saken är att det, under vissa omständigheter, kan finnas tillfällen där människor inte passar i något av systemen, men ändå är för sjuka för att arbeta. Då har Försäkringskassan tillskrivit regeringen att vi tycker att man måste se över reglerna för sjukersättning - det som förut hette förtidspension eller sjukpension – så att den dörren ska kunna vara lite generösare.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.