Maria Andersson, 91, vägrade hemtjänst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För bara ett par månader sedan flyttade 91-åriga Maria Andersson in på demensboende i Helsingborg.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Maria Andersson, 91, vägrade länge ta emot hemtjänst.

Att ta hand om sin mamma var tufft för Mayvon Friberg, 62, som själv drabbats av en stroke.

– Anhöriga som har gått igenom det här vet vad jag pratar om, säger hon.

För bara ett par månader sedan flyttade 91-åriga Maria Andersson in på demensboende i Helsingborg. Hon klarade länge att ta hand om sitt hem själv, baka, städa och cykla till affären.

För några år sedan fick hon en alzheimersdiagnos och efter det blev det allt svårare. Hennes dotter Mayvon Friberg, 62, har axlat ett stort ansvar för sin mamma, och fått hoppa in när de känt att hemtjänsten inte varit tillräckligt.

– Jag är förtidspensionerad genom stroken. Det har varit extra tufft för mig eftersom jag är väldigt trött, det här har tagit på mina krafter jättemycket. Men jag har gjort det för mammas skull, säger hon.

Vägrade hemtjänst

Allra jobbigast var att hennes mamma först vägrade ta emot hemtjänst. Hon ansåg inte att hon behövde det. Att minnet började tryta ville hon heller inte erkänna.

– Hon tyckte att hon var så pass frisk och att hon hade klarat sig själv hela livet. Det var en lång väg att få henne att inse att hon behövde hjälp, men hon förstod tillslut.

Att Maria Andersson nu bor på ett äldreboende är dubbelt för Mayvon Frigberg.

– Det känns som en sorg att hon flyttar in där, som att det är sista resan. Men jag tror att hon tycker det är skönt att ha personal dygnet runt nu, säger Mayvon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.