Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Ågren vill försöka behålla jobbet efter IT-skandalen

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren kommer att försöka få behålla sitt jobb efter IT-skandalen, skriver Sveriges Radio. Foto: / REGERINGEN
Bakgrunden är den IT-skandal som skett hos Transportstyrelsen, och även faktumet att Maria Ågren godkänt ett strafföreläggande om dagsböter på 70 000 kronor för vårdslöshet med hemlig uppgift, skriver Sveriges Radio. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren kommer att försöka få behålla sitt jobb efter IT-skandalen, skriver Sveriges Radio

Hon och hennes fackliga företrädare har nu begärt att få företräde inför Statens ansvarsnämnd. 

Regeringen har begärt att statens ansvarsnämnd ska avskeda den förra generaldirektören vid Transportstyrelsen, Maria Ågren efter IT-skandalen. 

Hennes förordande som generaldirektör löper annars fram till utgången i februari 2021. 

Bakgrunden är den IT-skandal som skett hos Transportstyrelsen, där sekretessbelagda uppgifter blev tillgängliga för personer i andra länder. Det hela skedde i samband med att IBM tog över ansvaret för myndighetens it-hantering. Även faktumet att Maria Ågren godkänt ett strafföreläggande om dagsböter på 70 000 kronor för vårdslöshet med hemlig uppgift ska spela in, skriver Sveriges Radio. 

Tar striden för sitt jobb

Nu vill Maria Ågren och en företrädare för hennes fackförbund, Sveriges ingenjörer ta striden för att få behålla sitt jobb. De ska ha meddelat ansvarsnämnden att de vill utnyttja lagen om anställningsskydd, LAS. De vill överlägga med nämnden innan ett beslut fattas. 

Överläggningarna ska ske i augusti, och först i september eller oktober kommer ett beslut komma angående Ågrens framtid. Överläggningarna kommer att äga rum bakom stängda dörrar. 

Texten uppdateras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.