Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria Ågren stämde staten – får tillbaka jobbet

Maria Ågren ,tidigare generaldirektör på Transportstyrelsen får tillbaka sitt jobb på regerinskansliet.Foto: REGERINGEN
Maria Ågren sparkades i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Ågren fick rätt i Arbetsdomstolen efter att ha petats som generaldirektör på Transportstyrelsen och sedan sparkats från sitt nya uppdrag. Samtidigt duckar Stefan Löfven (S) för den kritik som riktas mot regeringen. 

– Ågren sparkades först när det här blev en historia i massmedia, säger liberala riksdagsmannen Allan Widman. 

Det var fel att sparka Maria Ågren i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen, slår Arbetsdomstolen fast på onsdagen. Nu får myndighetens tidigare generaldirektör tillbaka tjänsten på regeringskansliet – dit hon omplacerades innan skandalen briserade.

– Det känns bra att domstolen har fattat beslut i den här frågan. Jag valde att få mitt fall prövat av domstol av olika skäl, både för min egen och för andras skull, säger Maria Ågren till DN.  

Omplaceringen skedde i januari 2017, innan Dagens Nyheters avslöjande om IT-skandalen på Transportstyrelsen samma sommar. 

Efter åtta månader som chef på regeringskansliet – den så kallade elefantkyrkogården för sparkade generaldirektörer – fick hon sparken helt och hållet efter ett beslut i Statens ansvarsnämnd.

Avskedandet motiverades med att Maria Ågren erkänt sig skyldig till vårdslöshet med hemlig uppgift och dömts att betala ett strafföreläggande på 70 000 kronor, efter att ha tillåtit undantag från kravet att säkerhetspröva vissa individer som skulle ha tillgång till Transportstyrelsens IT-system. 

Arbetsdomstolen: Fel att sparka Maria Ågren

Men i december förra året stämde Maria Ågren staten i Arbetsdomstolen via sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer.

Hon tog då tillbaka sitt erkännande och hävdade att hon bara hade godkänt strafföreläggandet för att slippa den mediala exponering en rättegång hade inneburit. 

Förutom att få tillbaka sin tjänst krävde Maria Ågren ett skadestånd på 300 000 kronor plus ränta, samt sin lön på 115 000 kronor i månaden från september 2017 till december 2018.

Nu ger Arbetsdomstolen henne rätt. 

Staten inte har bevisat att Maria Ågren begått brottet vårdslöshet med hemlig uppgift, eftersom det inte är bevisat att hemliga uppgifter röjts till de utländska lagringsteknikerna, uppger domstolen i ett pressmeddelande.

”Enligt Arbetsdomstolen har M.Å. som chef för Transportstyrelsen allvarligt – men inte avsiktligt – brustit i den aktsamhet som staten kan förvänta sig av en myndighetschef”, skriver de bland annat.

Samtidigt ogiltigförklaras avskedandet – vilket innebär att Maria Ågren får tillbaka sin tjänst på regeringskansliet. 

”Staten har förlorat målet och ska betala Sveriges Ingenjörers rättegångskostnader”, skriver Arbetstomstolen.

Till DN säger Maria Ågren att hon ville få klarhet i om hanteringen av hennes anställning hade skett på ett korrekt sätt. 

– Det är första gången en GD avskedas på detta sätt och även ansvarsnämnden påtalade att det var ett oklart rättsläge. Därför var det också angeläget för andra med motsvarande anställning att få frågan prövad, säger Ågren till tidningen. 

”Vill inte värdera”

Riksmarskalken Fredrik Wersäll var tidigare ordföranden för Statens ansvarsnämnd och beslutade efter en utredning att regeringen gjort rätt när de sparkade Ågren. Han säger att Arbetsdomstolen haft en helt annan utgångspunkt i sin bedömning.

– Arbetsdomstolen har vad jag förstår gjort en materiell bedömning av den straffrättsliga bedömningen som legat till grund för strafföreläggandet. 

– Vi gjorde inte en egen straffrättslig värdering utan utgick från att hon gjort sig skyldig till det brott för vilket hon godtagit ett strafföreläggande. Och då blir utgångspunkten en helt annan.

Han har dock inga synpunkter på Arbetsdomstolens dom.

– Jag vill inte värdera vad som är rätt. 

Wersäll konstaterar att även Statens ansvarsnämnd i sitt beslut framförde kritik mot regeringen.

– Vi hade synpunkter på hur själva ärendet hade hanterats på regeringsnivå och noterade med viss förvåning att regeringskansliet inte hade utvecklat sina tankar. Sen kom vi ändå fram till bedömningen att det skulle vara ett avsked.

Regeringen, under Stefan Löfven, har fått kritik för sitt agerande kring skandalen på Transportstyrelsen. 

Dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, liksom försvarsminister Peter Hultqvist, kritiserades för sitt agerande. Efter att Löfven uttryckt sitt fortsatte förtroende för ministrarna flaggade Allianspartierna för att rikta mosstroendevotum. Till slut avgick Johansson och Ygeman.

Anna Johansson (S) var som infrastrukturminister ansvarig minister över Maria Ågren och avgick från sin post i juli 2017. Johansson meddelar att hon hänvisar till departementet och inte vill lämna någon kommentar. 

Liberala riksdagsledamoten Allan Widman riktar kritik mot regeringen. 

– Maria Ågren sparkades inte när de här felaktigheterna begås, utan först när det här blev en historia i massmedia och det avslöjas för hela Sverige. 

– Då är det en mycket näraliggande tanke att regeringen gör det här för att minska uppmärksamheten från sig själv och sitt ansvar. 

Vem är ytterst ansvarig för det här menar du?

– Det är klart att då går bollen tillbaka till regeringen. I efterhand kan vi bara konstatera att blicken skulle varit mer fäst på vad som hände i regeringskansliet. 

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), som gjorde KU-anmälan sommaren 2017:

– Den som var ansvarig är ju regeringen, och det kom också KU fram till, med tung kritik. Det här var ett haveri även på regeringskansliet. 

Oscarsson är också inne på Allan Widmans spår, att regeringen först sparkade Ågren när skandalen blev officiell. 

– Det var bara en tillfällighet att det här med dagsböterna upptäcktes, annars var tanken att det inte skulle komma fram. Den sittande regeringen hade inte meddelat. 

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander vill inte kommentera utan hänvisar till regeringskansliet. 

Regeringskansliet skriver så här i ett mejl till Expressen:

”Arbetsdomstolen har kommit fram till att det inte fanns tillräckliga skäl för att skilja Maria Ågren från anställningen som generaldirektör i Regeringskansliet. Detta innebär att Maria Ågren återgår till sin anställning i Regeringskansliet. Det är ännu inte klart vilka arbetsuppgifter hon kommer att få.” 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.